Tort festiv
Tort festiv cu blat umed de cacao, mousse de capsuni, blat de nuca și crema sarlota de ciocolata
Dragii mei, zilele trecute, ca orice gospodina, m-am gandit ce desert sa pregatesc pentru masa de Paste. Stiam ca doresc ceva nou, cu arome si texturi diferite si, bineinteles, cu gust si aspect deosebite. Dupa indelungi cautari, am gasit aceasta reteta (sunshineskitchen.com) care instantaneu m-a atras. Este un tort destul de laborios, cu multe etape de pregatire, dar la o ocazie festiva va face impresie foarte buna, atat prin aspect, cat si prin gust. Tortul intruneste cele mai exigente gusturi: blat umed (cel mai bun din cate am testat pana acum !!!), mousse de capsuni, blat de nuca, crema sarlota de ciocolata, chou-uri umplute cu crema de vanilie.
Ce ne-am putea dori mai mult ? Decat sa incercati ! 🙂
Blat umed
Pentru blatul umed cu diametrul de 24 de cm, folositi aceasta reteta.
Reteta de blat este scrisa asa cum a fost prezentata in reteta originala. Daca o respectati, va rezulta un blat pe care il puteti taia in 3 foi (pentru acest tort este nevoie de 2 foi de blat).
Dar, credeti-ma ca nu va ramane neconsumat! Este foarte gustos si consumat simplu sau ii puteti adauga o alta crema. Optiuni veti gasi !
Blat de nuca
Ingrediente
Pentru 2 foi de blat, avem nevoie de:
- 3 albusuri
- 100 grame nuci
- 100 grame zahar
- 1 lingura faina
- Un praf de sare
Preparare blat de nuca
Preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius, tapetam fundul formei cu hartie de copt, iar peretii se ung cu ulei.
In vasul mixerului, mixam albusurile spuma cu un praf de sare. Treptat adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam faina si nucile macinate si omogenizam usor cu o spatula (fara mixer!!) pana se incorporeaza toata nuca.
Se pune jumatate din compozitie in tava pregatita si coacem 15-20 de minute, pana devine usor auriu.
La fel procedam si cu cealalta jumatate.
Dupa ce se coace foaia, o lasam 5 minute in tava, apoi o scoatem si o transferam pe un gratar sa se raceasca.
Mousse der capsuni
Ingrediente
- 400 grame capsuni
- 125 grame zahar
- 300 grame frisca batuta
- 10 grame gelatina
- 50 ml apa rece
Preparare mousse de capsuni
Capsunile se spala, se taie bucati mai mici si se amesteca cu zaharul apoi se fac piure la blender.
Gelatina se pune la hidratat cu 50 ml apa rece, apoi se topeste 10 secunde la microunde.
Se adauga peste piureul de capsuni. Se omogenizeaza foarte bine. Frisca batuta se incorporeaza in 3-4 etape in piureul de capsuni.
Se amesteca usor cu un tel sau o spatula pana cand crema este omogena.
Punem mousse-ul la frigider pentru 2 – 2 1/2 ore, pana il putem folosi la montarea tortului.
Choux cu crema de vanilie
Am preparat dupa reteta de la mini eclere cu crema de vanilie (½ din compozitie).
Ingrediente
- 65 grame faina
- 1/2 lingurita zahar
- 1/4 lingurita de sare
- 60 grame unt taiat cubulete
- 120 ml apa
- 2 oua mari usor batue
Preparare choux
Preincalzim cuptorul la 200 grade si punem hartie de copt in tava in care urmeaza sa coacem cojile de ecler.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.
Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere. Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.
Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.
Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.
Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.
Turnam compozitia intr-un pos cu dui rotund cu diametru de 1 cm.
Punem tava la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 25-30 minute.
Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.
Crema de vanilie
Ingrediente
- 225 ml lapte
- ½ pastaie de vanilie sau 1 plic zahar vanilat bourbon (nu zahar vanilinat, in niciun caz, ci acest zahar vanilat)
- 3 galbenusuri
- 45 grame zahar
- 15 grame amidon (eu il folosesc pe acesta)
- 15 grame faina
- 150 g frisca batuta (eu o prepar din , asa cum am aratat in aceasta reteta de cornete umplute cu frisca si tavalite prin nuca)
Preparare crema de vanilie
Galbenusurile se bat putin cu zaharul, apoi se amesteca cu amidonul si faina, omogenizand foarte bine.
Laptele se pune pe foc cu pastaia de vanilie. Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarna peste galbenusuri si se amesteca foarte bine.
Se pune amestecul din nou pe foc amestecand in continuu. Fierbem crema pana cand se ingroasa ca o ciulama tare.
Punem folie alimentara pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca. Cand crema este rece, incorporam frisca batuta, mixand la viteza mare pana se omogenizeaza bine.
Punem crema intr-un pos cu dui subtire si umplem cojile pe la baza, asa cum se vede in foto.
Le punem la friger.
Crema sarlota de ciocolata
Ingrediente
- 6 galbenusuri
- 160 grame zahar
- 2 linguri amidon
- 4 linguri lapte
- 2 ligurite extract de vanilie
- 400 ml lapte
- 200 ml smantana lichida 30% grasime
- 160 grame ciocolata neagra (55 % cacao)
Preparare crema sarlota de ciocolata
Intr-un vas, punem laptele si smantana si le incalzim pana ajung la punctul de fierbere.
In alt vas amestecam galbenusurile cu zahar, amidon, lapte si vanilie. Se mixeaza pana ce amestecul se deschide la culoare. Peste galbenusuri se adauga laptele si smantana fierbinti, se omogenizeaza, apoi se pune din nou amestecul pe foc, amestecand continuu, pana cand crema se ingroasa ca o budinca.
Oprim focul si adaugam ciocolata rupta bucati. Omogenizam din nou foarte bine pana se topeste ciocolata, apoi transferam budinca intr-un vas curat si-l acoperim cu folie alimentara. Se lasa sa se raceasca 1-2 ore inainte de folosire.
Montare tort
Cand avem totul pregatit, trecem la montarea tortului.
Asadar, pe un platou punem inelul de tort de 24 cm. Pe peretii formei punem folie acetofan sau hartie de copt.
Montam astfel :
- Punem o foaie de blat umed
- Intindem ½ din mousse-ul de capsuni
- Punem o foaie de blat de nuci
- Intindem ½ din crema sarlota de ciocolata
- Adaugam choux-urile cu crema de vanilie
- Acoperim cu restul de crema sarlota de ciocolata
- Punem a 2-a foaie de blat de nuca
- Intindem cealalta ½ din cantitatea de mousse de capsuni
- Acoperim cu cea de a doua foaie de blat umed
Acoperim tortul cu folie film si-l lasam la frigider pana a 2-a zi cand putem scoate inelul detasabil.
Pentru decor am folosit:
Glazura de ciocolata
Ingrediente
- 100 grame ciocolata neagra
- 100 grame smantana lichida.
Preparare glazura de ciocolata
Se pune smantana lichida pe foc pana ajunge la punctul de fierbere, apoi adaugam ciocolata rupta bucati. Se lasa cateva minute, apoi se omogenizeaza. O lasam sa se mai raceasca ( sa se simta calda la buza inferioara), apoi o turnam deasupra tortului.
Il puteti decora foarte frumos si cu frisca si capsuni, cu diverse decoruri facute din ciocolata, mini choux-uri de vamilie. Totul este la libera fantezie a fiecaruia dintre noi!
Asadar, va invit sa testati reteta si sa reveniti cu un feed-back!
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018