Tort egiptean
Tortul egiptean este un tort ce nu necesită ingrediente speciale, motiv pentru care este de multe ori foarte la îndemână.
Deși pare mai migălos pentru că trebuie să pregătim blaturile individual, efortul ne va fi răsplătit de un gust răcoros, plăcut, delicat.
Rețineți că pentru acest tort avem nevoie de patru blaturi care se coc individual. Cantitatea ingredientelor de mai jos este pentru o tavă cu diametrul de 26 cm. Sursa retetei este Palachinkablog.com.
Ingrediente pentru un blat - formă de 26 cm
(de reținut că avem nevoie de 4 astfel de blaturi)
Atentie: avem nevoie de 4 blaturi. La fiecare blat folosim urmatoarele:
- 2 albușuri
- 2 linguri de zahăr
- un praf de sare
- un pic de zeamă de lămâie
- o jumătate lingură făină
- 50 grame nucă măcinată
Preparare blaturi
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Albușurile le batem spumă cu un praf se sare și un pic de zeamă de lămâie.
Adăugăm zahărul și batem cu mixerul până avem o bezea tare.
Adăugăm făina și nuca măcinată și amestecăm ușor cu o spatulă sau un tel.
Punem hârtie de copt pe fundul tăvii, turnăm compoziția și coacem blatul aproximativ 15 minute. (avem grijă să nu se rumenească prea tare).
Scoate fiecare blat din formă cu tot cu hârtie de copt, care va fi îndepărtată abia la montarea tortului.
Procedăm la fel și pentru celelalte trei blaturi.
Ingrediente cremă de vanilie
- 8 gălbenușuri (cele rămase de la blaturi)
- 200 grame zahăr
- 4 linguri de amidon
- 450 ml lapte
- 225 grame unt
- 2 plicuri zahăr vanilat bourbon ( – atenție la diferența între și cel – de principiu, evitați zahărul vanilinat, vanilina fiind extrasă industrial de regulă din rumeguș, ci nu din batoanele de vanilie!! Pentru mai multe detalii citiți aici sau aici)
Preparare cremă de vanilie
Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile cu amidonul, până se omogenizează.
Adăugăm zahărul și laptele, puțin câte puțin.
Punem crema la foc mic și amestecăm în continuu.
Când începe să se îngroașe (adică după aproximativ 5 minute) amestecăm energic și mai ținem pe foc maxim 2 minute, după care dăm deoparte și adăugăm vanilia.
Punem folie alimentară pe suprafața cremei și o lăsăm la răcit.
Când crema s-a răcit, batem untul spumă și adăugăm treptat câte o lingură din crema de vanilie (atenție, răcită!). Omogenizăm astfel toată crema de vanilie cu untul bătut spumă.
Avem grijă să păstrăm din cremă și pentru decor, nu o folosim pe toată între blaturi.
Ingrediente crema de frișcă și kranz
- 200 grame zahăr
- 150 grame nucă
- 350 ml smântână lichidă pentru friscă (eu am folosit )
Preparare cremă de frișcă și kranz
Caramelizăm zahărul până capătă o culoare aurie, ușor brună.
Adăugăm nucile și le omogenizăm bine.
Turnăm nucile caramelizate pe o hârtie de copt unsă cu ulei.
Le lăsăm să se răcească, după care le măcinăm la blender sau cu un sucitor între două hârtii de copt. Păstrăm 3-4 linguri de nuci pentru decor.
După ce am mărunțit nucile caramelizate batem frișca și adăugăm nucile mărunțite.
Omogenizăm ușor cu o spatulă.
Avem grijă să păstrăm din cremă și pentru decor, nu o folosim pe toată între blaturi.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Asamblare
Luăm o foaie de blat, o așezăm cu fața în jos pe platou și dezlipim cu grijă hârtia de copt.
Ungem blatul cu cremă de vanilie într-un strat uniform, peste care punem un strat de frișcă cu nucă.
Adăugăm al doilea blat cu fața în jos, ungem cu cremă de vanilie, punem un strat de frișcă și repetăm operațiunile până punem ultimul blat.
Întindem pe ultimul blat crema de vanilie pe care am oprit-o pentru decorare, iar pe laterale finisăm cu frișca amestecată cu nuci caramelizate.
Pentru decorul de frișcă am mai folosit și 250 de grame de frișcă (neamestecată cu nuci!).
Punem tortul la rece și îl servim după minim 5-6 ore sau a doua zi.
Poftă bună!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
De la prietenii Alina's Cuisine
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018