Tort Dobos
Tortul Dobos este un desert cu specific unguresc care a fost denumit dupa insusi creatorul sau Jozsef C. Dobos. A fost prezentat pentru prima oara la Expozitia Nationala de la Budapesta in anul 1885, dar reteta a fost dezavaluita abia in anul 1906. Tortul si-a castigat rapid popularitatea pentru ca era altceva fata de deserturile acelei epoci : Foi de blat in numar mare care alterneaza cu straturi de crema pe baza de unt si ciocolata.
Asadar, datorita domnului Dobos, azi ne putem bucura de acest tort delicios!
Pentru un tort Dobos cu diametrul de 20 cm vom coace 10 foi.
Ingrediente
- 6 oua mari
- 300 grame zahar
- 300 grame faina
- 2 plicuri zahar vanilat sau 2 lingurite esenta de vanilie
Preparare
Separam ouale.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi incepem sa adaugam treptat 200 grame de zahar. Mixam pana zaharul nu se mai simte si avem o bezea tare.
Separat, in alt bol, mixam galbensurile cu restul de zahar (100 Grame) pana devin cremoase si isi maresc volumul.
Adaugam galbensurile peste albusuri, vanilia si mixam la viteza mica cat sa se omogenizeze, apoi adaugam treptat faina si amestecam usor cu un tel sau o spatula.
Preincalzim cuptorul la 150 de grade Celsius.
Foile se pot coace direct pe dosul tavii unse cu ulei si tapetate cu faina, sau pe hartie de copt.
Pentru fiecare foaie folosim 3 linguri de compozitie, pe care o nivelam in strat subtire si uniform (diametru 20 cm).
Foile nu trebuiesc coapte la temperatura mai mare, deoarece se vor usca foarte repede.
Pe o tava de aragaz puteti coace si 2 foi in acelasi timp, astfel timpul de coacere al tuturor foilor se va reduce semnificativ.
Timpul de coacere poate varia in functie de cuptor, in medie 12-14 minute. Testul foii : usor rumenite pe margine iar la atingere sa nu ramana nimic pe deget. Atentie!!!! Foile nu trebuie sa se rumeneasca, ele trebuie sa ramana albe!
Imediat ce le scoatem din cuptor, le desprindem de tava sau de hartia de copt cu un cutit cu lama subtire. Le lasam cateva minute in tava, nu le scoatem imediat, le pudram cu faina si le suprapunem una peste cealalta.
Procedam la fel cu restul compozitiei.
Pentru crema
Am folosit ca sursa de inspiratie blogul culinar enjoy-desert.com.
Ingrediente
- 6 galbenusuri
- 250 grame zahar
- 180 ml apa
- 250 grame ciocolata neagra
- 300 grame unt moale 80% grasime
- 2 linguri cu varf de cacao
- 2 lingurite extract de vanilie
- 2 lingurite rom
Preparare
Intr-un vas punem ciocolata rupta bucati, cacaua si 50 de grame de unt si le topim la foc mic, Le lasam deoparte sa se raceasca.
Restul de 250 de grame de unt il mixam pana devine spumos.
Intr-o cratita punem zaharul cu apa la foc mic-mediu. Cand incepe sa fiarba, dam focul mai tare si continuam sa fierbem aproximativ 1o minute.
Cu 1 minut inainte de a trece cele 10 minute, incepem sa mixam galbenusurile. Adaugam peste ele siropul de zahar turnat in fir subtire si mixam la viteza mare pana avem o crema care s-a deschis la culoare si cu o consistenta vascoasa. Cand vasul mixerului s-a racit, incepem sa adaugam untul putin cate putin. Adaugam si ciocolata topita, esentele si mixam la viteza mare pana se omogenizeaza foarte bine. Vom avea o crema fina si foarte gustoasa.
Transferam crema intr-un alt vas si-l punem la frigider pentru o ora.
Montam tortul pe un platou. Asezam o foaie de blat, o ungem cu 2 linguri de crema, apoi foaie….
Continuam pana cand se termina foile. Va mai ramane putina crema pe care o vom folosi la decor.
Una din foi o pastram pentru glasare cu caramel.
Imbracam tot tortul intr-un strat de crema si-l punem la frigider.
Pentru decor:
Ingrediente
- 75 grame zahar
- 75 grame nuca
Preparare
Caramelizam zaharul pana devine auriu, oprim focul si adaugam nucile.
Amestecam bine si turnam amestecul pe o foaie de copt unsa cu putin ulei.
Lasam sa se raceasca, apoi le maruntim la blender.
Folosim acest barot pentru a imbraca marginile tortului.
Caramel
(folosit pentru foaia de decor)
Ingrediente
- 100 grame zahar
- 2 linguri de apa
Preparare
Zaharul si apa se pun pe foc pana cand se caramelizeaza intr-o nuanta aurie, usor bruna.
Turnam caramelul pe fata foii pe care am oprit-o si nivelam usor cu un cutit uns cu unt.
Lasam foaia 2-3 minute, apoi cu acelasi cutit uns cu unt portionam foaia in 11-12 triunghiuri.
Punem crema ramasa intr-un pos cu dui in forma de stea si punem cate o avelina pe fiecare portie de tort. Peste fiecare avelina suprapunem un triunghi cu caramel.
Dam tortul la frigider pana a doua zi, apoi il savuram cu pofta!
Va invit sa incercati!!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018