Tort diplomat
Pentru ca au inceput sa apara capsunele si pentru ca simtim nevoia si de un desert mai racoros, m-am gandit sa incerc o reteta de tort diplomat pe care o am de mult timp in caietul meu de retete si cu care ma delectam in copilarie.
Daca nu doriti capsune, se pot folosi orice alt fel de fructe preferati (ananas, portocala, kiwi, struguri, etc).
Ingrediente
- 500 ml lapte
- 500 grame frisca
- 3 oua
- 40 grame gelatina (eu am folosit 2 plicuri jumatate din , dar se pare ca nu trebuia sa diminuez cantitatea de 40 de grame pe care o aveam trecuta in caiet – blatul a iesit ceva mai moale)
- vanilie
- 250 grame zahar
- capsune
- frisca pentru decor
- ciocolata pentru decor
- piscoturi (eu am facut dupa aceasta reteta)
Preparare
Se pune gelatina la inmuiat cu aproximativ o ceasca de apa rece (sa acopere gelatina de un deget).
Laptele, ouale si zaharul se amesteca si se fierb pe foc mic, amestecand incontinuu pana dispare spuma. Atentie, nu fierbeti foarte mult, altfel compozitia se taie.
Dupa ce compozitia s-a fiert, topim gelatina pe baie de aburi si o adaugam in crema fiarta, dupa care o lasam la racit.
Cand compozitia s-a racit, adaugam frisca batuta si vanilia si omogenizam usor.
Asamblare
Tapetam cu folie alimentara fundul si peretii unei cratite sau ai unei tavi cu pereti detasabili.
Asezam un rand de piscoturi si pe margine asezam capsunele bine scurse.
Punem un strat de crema, dam la frigider aproximativ 30 de minute ca sa se inchege putin, dupa care punem inca un rand de piscoturi si restul de crema.
Punem tortul la firgider 4-5 ore sau peste noapte, dupa care il scoatem din forma inlaturand folia alimentara.
Decoram cu capsune trase in ciocolata, cu frisca sau orice altceva preferati.
Iata cateva idei de decorare pe care eu le-am folosit:
Pe deasupra se poate adauga un strat foarte subtire de ciocolata topita.
Am luat cate o capsuna, am scufundat-o in ciocolata alba topita si le-am lasat sa se intareasca.
Dupa ce s-a intarit ciocolata alba, le-am scufundat in ciocolata neagra, facand modelul de tuxedo. Cu un pos cu varf foarte fin, am facut un papion si niste nasturi.
Am mai facut niste triunghiuri de ciocolata topita, pe care deasemenea le-am decorat cu posul fin.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc![/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018