Tort de mere
Aceasta reteta de tort de mere este simplu de preparat si foloseste ingrediente deloc pretentioase si la indemana. Rezultatul este insadeosebit, savoarea acestui tort incantand familia si musafirii.
Ingrediente
Pentru o forma cu diametrul de 23 cm, avem nevoie de:
- 12 linguri de zahar + 4 linguri apa
- 7-8 mere (depinde de marimea lor)
- 2 linguri de zahar
- 75 grame unt
- 1 lingurita de scortisoara
- Dulceata de visine, miez de nuca (optional)
Preparare
In cratita in care preparam tortul, punem zaharul si apa pe foc, la foc mic-mediu.
Caramelizam zaharul pana devine auriu, usor brun! Atentie, sa nu devina foarte brun pentru ca va avea un gust amarui.
Rotim cratita cu grija, astfel incat caramaelul sa imbrace cat mai mult posibil peretii formei.
Lasam deoparate sa se raceasca.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Merele se spalam, le scoatem cotoarele apoi le curatam de coaja.
Le asezam in forma cu zaharul caramelizat.
Presaram zaharul (cele 2 linguri), scortisoara, si optional adaugam in mijloc untul bucatele, putina dulceata si nuci.
Punem cratita la cuptor aproximativ 30 de minute, sau pana cand merele s-au inmuiat (scobitoarea intra cu usurinta in mar).
Cat timp merele sunt la cuptor, pregatim blatul.
Blat
Ingrediente blat
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 3 linguri de apa
- 1 praf de sare
- 5 linguri de faina
- 1 plic zahar vanilat bourbon/extract de vanilie
Preparare
Separam ouale. Albsurile se bat spuma cu un praf de sare. Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam pana avem o bezea tare si zaharul este topit. Adaugam galbenusurile amestecate anterior cu apa si ulei si vanilia. Mixam 2-3 minute cat sa se incorporeze. Adaugam treptat faina si amestecam usor cu un tel sau o spatula.
Cand merele s-au inmuiat, scoatem cratita din cuptor si turnam compozitia de blat.
Dam din nou cratita la cuptor pentru aproximat 20-25 minute, sau pana cand scobitoarea iese curata.
Dupa ce s-a copt, il mai lasam aproximativ 5-10 minute in cratita, apoi desprindem usor marginile cu ajutorul unui cutit. Punem un platou deasupra cratitei, si cu o miscare rapida rasturnam tortul.
Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi la frigider. Eu il las peste noapte, pentru ca blatul sa absoarba foarte bine siropul.
Pentru decor putem folosi 500 grame frisca batuta.
Este un tort cu ingrediente la indemana, rapid si foarte gustos!
Va recomand sa incercati!
Pofta Buna!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018