Tort de mere si crema de zahar ars
Tort de mere si crema de zahar ars
Ingrediente
- 8 mere, in functie de marimea formei
- 8 oua
- 50 grame unt
- 14 linguri de zahar
- 500 ml lapte gras
- dulceata de visine
- vanilie, zahar vanilat
- 3 linguri de faina
- o lingurita de scortisoara
- frisca pentru decor (cam 500 de grame)
Preparare
Etapa 1.
Intr-o cratita se caramelizeaza 5 linguri zahar si se intinde caramelul pe peretii oalei. Se lasa deoparte la racit.
Merele se curata de coaja, se scoate cotorul si se aseaza in cratita . In fiecare scobitura se pune o bucatica de unt, un pic de dulceata. Se pudreaza cu scortisoara si un pic de zahar pudra vanilat.
Se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25 de minute.
Etapa 2
In acest timp pregatim amestecul pentru crema de zahar ars. Amestecam 5 oua cu 5 linguri de zahar, vanilie si 500 ml lapte gras. Se pune acest amestec peste merele din cuptor. Se coace cca 35-40 min.
Blatul: se separa 3 oua. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga pe rand 3 linguri de zahar si se bate cu mixerul pana avem o spuma tare. Se adauga pe rand 3 galbenusuri . Se omogenizeaza, iar la sfarsit se adauga 3 linguri de faina (amestecam usor cu telul de jos in sus). Dupa cele 35-40 de minute, punem compozitia de blat peste crema si mai coacem pana blatul devine auriu-brun. Facem testul scobitorii.
Cand este gata se opreste focul cuptorului si mai lasam blatul in cuptor cu usa usor deschisa cam 15 min. Il scoatem din cuptor, il lasam sa ajunga la temperatura camerei si il scoatem din forma. Punem un platou deasupra cratitei si cu o miscare rapida rasturnam. Ridicam usor cratita. Inainte de a rasturna, dezlipim usor marginile cu un cutit.
Eu am decorat cu frisca, fulgi de migdale, sos caramel.. Fiecare cu ce-i place. Bun! Bun!
Sosul de caramel (by Jamila)
Ingrediente
- 200 grame zahar
- 200 ml smantana dulce
- 100 ml apa
- 50 g unt
- 1 praf de sare
Pentru început trebuie sa facem un caramel simplu din zahăr. Eu prefer sa caramelizez zahărul cu apa. Se poate carameliza si zahărul uscat insa din punctul meu de vedere nu se caramelizeaza uniform si avem şanse mai mari de a arde prea mult zahărul. Punând apa in zahăr, acesta se va carameliza treptat si va prinde o culoare frumoasa.
Foarte important este sa nu ardeţi prea mult caramelul, culoarea lui trebuie sa fie auriu închis, in niciun caz maroniu. Cu cat caramelizaţi mai mult zahărul cu atât el va deveni amar.
Peste caramel adăugam untul. Acesta va scădea temperatul caramelului iar in momentul in care vom adaugă smântână, aceasta nu ne va stropi. Aveţi oricum foarte mare grija sa nu va ardeţi.
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018