
Tort cu sarlota diplomat, umplut cu choux-uri cu crema cappuccino si ciocolata
Se apropie Valentine’s Day, sarbatoare americana care a prins destul de bine si la noi!
M-am tot gandit ce arome sa folosesc si cum sa le combin incat sa obtin un gust nu foarte dulce, ca sa nu pice greu amorezilor! 😀
Mi-au venit in minte choux-uri cu crusta craquelin roz! Deci stiam ca pe acestea le vreau pentru decor, dar cum sa fie compozitia? Dupa multe suciri si rasuciri, am decis sa fie asa: blat cu nuca de cocos si pasta de fistic, crema sarlota diplomat, choux-uri umplute cu crema de cappuccino si ciocolata!
Trebuie sa va marturisesc ca e un tort destul de migalos, dar merita incercat, mai ales pentru cei dragi!
Pentru un tort cu diametrul de 18 cm:
Blat de nuca de cocos si fistic
Ingrediente
- 2 albusuri
- 75 grame nuca de cocos sau nuca macinata
- 75 grame zahar
- 1 lingurita pasta de fistic (optional)
- 1/2 lingura faina
- Un praf de sare
Preparare
Preincalzim cuptorul la 160 grade Celsius, tapetam fundul formei cu hartie de copt, iar peretii se ung cu ulei.
In vasul mixerului, mixam albusurile spuma cu un praf de sare.
Treptat adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam pasta de fistic, faina si nuca de cocos si omogenizam usor cu o spatula (fara mixer!!) pana se incorporeaza toata nuca de cocos.
Se pune compozitia in tava pregatita si se coace 15-20 de minute.
Dupa ce se coace blatul, il lasam 5 minute in tava, apoi il scoatem si il transferam pe un gratar sa se raceasca.
Aluatul de choux
Ingrediente
- 65 grame faina
- 1/2 lingurita zahar
- 1/4 lingurita de sare
- 60 grame unt taiat cubulete
- 120 ml apa
- 2 oua mari usor batute
Preparare
Preincalzim cuptorul la 200 grade si punem hartie de copt in tava in care urmeaza sa coacem cojile de ecler.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.
Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere. Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.
Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.
Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.
Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.
Turnam compozitia intr-un pos cu dui rotund cu diametru de 1 cm.
Turnam in tava 16 choux-uri.
Punem tava la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 25-30 minute.
Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.
Compozitia de aluat ramasa o vom folosi pe choux-urile craqueline.
Crusta craqueline
Ingrediente
- 50 grame unt
- 40 grame zahar
- 40 grame faina
- 1 praf de sare
- Putin colorant
Preparare
Sursa de inspiratie http://www.chefnini.com/choux-au-craquelin/
Se pun toate intr-un vas si se omogenizeaza bine.
Se pune compozitia intre 2 foi de hartie de copt si de intinde intr-0 foaie de 2-3 mm.
Punem foaia la congelator 10-15 minute, apoi cu un dui decupam cercuri cu diametrul de 2 cm.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Intr-o tava, punem hartie de copt si cu posul turnam restul de compozitie de aluat choux, in forme cu diametrul de 3-4 cm. Deasupra fiecarui choux punem un cerc de crusta.
Punem tava la cuptor si coacem choux-urile pentru25-30 de minute. Dupa ce s-au copt, le lasam in cuptor cu focul stins pentru 5 minute, apoi le putem scoate.
Se lasa sa se raceasca.
Crema de cappuccino si ciocolata
Ingrediente
- 3 galbenusuri
- 45 grame zahar
- 15 grame amidon
- 15 grame faina
- 1 praf de sare
- 1 plic zahar vanilat bourbon (acesta este zaharul vanilat bourbon)
- 2 plicuri cappuccino de ciocolata
- Putin rom
- 60 grame unt 80% grasime
- 35 grame ciocolata amaruie
Preparare
Galbenusurile se bat putin cu zaharul,apoi se amesteca cu amidonul si faina, omogenizand foarte bine.
Laptele se pune pe foc cu pastaia de vanilie. Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarna peste galbenusuri si se amesteca foarte bine.
Cappuccino se dizolva in putin lapte (din cei 250 ml) si se amesteca cu restul compozitiei.
Se pune amestecul din nou pe foc amestecand in continuu. Fierbem crema pana cand se ingroasa ca o ciulama tare.
Dupa ce am oprit focul, adaugam ciocolata si omogenizam bine.
Punem folie alimentara pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca Cand crema este rece, incorporam untul la temperature camerei.
Punem crema in pos cu cu dui cu diametru de 1 cm si umplem cojile de choux, asa cum se vede in imagini.
Punem choux-urile la frigider.
Restul de crema se foloseste pentru umplerea choux-urile craqueline.
Crema sarlota diplomat
Ingrediente
- 3 galbensuri
- 125 grame zahar
- 150 ml lapte rece
- 11 grame gelatina hidratata cu 200 ml apa
- 375 grame frisca batuta
- 20 ml alcool (lichior de fructe sau ce va place)
- O fiola esenta de rom
- Zahar vanilat bourbon
- Cateva felii de portocala confiata
Preparare
Gelatina se pune la hidratat in apa rece conform instructiunilor de pe plic.
Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul si le mixam putin.
Adaugam laptele rece si omogenizam, Punem compozitia pe foc pana cand da in clocot.
Dam jos de pe foc si punem cratita deasupra unui alt vas cu apa rece sau gheata pana cand ajunge la 30-40 grade Celsius ( sa se simta cald la buza).
Se adauga gelatina hidratata si topita 20-30 secunde la microunde. Amestecam foarte bine sa incorporam gelatina si lasam sa se raceasca complet.
Din cand in cand mai amestecam in compozitie. Cand crema s-a racit, adaugam alcoolul, romul, vanilia, coaja de portocala confiata si frisca.
Omogenizam foarte bine compozitia.
Asamblare
Preparare
Pe un platou, asezam un inel de cerc cu diametrul de 18 cm.
Pe peretii inelului, punem folie acetofan sau hartie de copt.
Asezam blatul de nuca de cocos, turnam un strat de crema sarlota si dam la congelator 10-15 minute pana se intareste putin. Deasupra cremei sarlota punem choux-urile umplute cu crema cappuccino si turnam restul de crema sarlota.
Punem tortul tortul din nou la congelator, aproximativ 15 minute, apoi asezam deasupra choux-urile cu crusta craquelin.
Din acest moment, punem tortul la frigider pentru minim 3-4 ore, apoi putem scoate inelul.
Pentru décor am mai folosit glazura de ciocolata, pregatita astfel:
Ingrediente
- 45 ml frișcă lichidă
- 70 grame ciocolată neagră sau cu lapte
- o lingură miere
- vanilie
Preparare glazura
Într-un vas punem frișca lichidă, mierea și esența de vanilie și aducem compoziția la punctul de fierbere.
Oprim focul și adăugăm ciocolata ruptă bucăți.
Omogenizăm până ciocolata s-a topit, o lăsăm să se răcorească pentru câteva minute, apoi o putem folosi pentru decorarea tortului.
Este un tort care presupune destul de multa munca, dar vi-l recomand cu drag!
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018