Tort cu crema mascarpone, cafea si whisky – adults only
Pentru acest tort, este necesar să pregătim cu o zi înainte un blat de tort cu cacao, pe care îl găsiți aici.
Rezultatul este foarte gustos, cu un blat și cremă răcoroase.
Ingrediente crema mascaropone
- 750 grame mascarpone
- 450 ml frișcă lichidă
- 3 linguri zahăr tos
- 3 lingurițe zahăr farin
- 75 grame ciocolată cu lapte
- 75 grame ciocolată fondantă (eu folosesc în general , fie neagră sau cu lapte)
- 2 lingurițe de cafea solubilă
- 2 linguri de whisky
Preparare cremă mascarpone
Într-un vas batem cu mixerul mascarpone cu cele două tipuri de zahăr, cât să se omogenizeze și îl punem la rece.
Într-un alt vas punem pe foc frișca lichidă cu ciocolata ruptă bucăți și cafeaua dizolvată în prealabil în două linguri de frișcă, până când se topește ciocolata, dar fără să ajungă la punctul de fierbere.
Transferăm compoziția într-un vas, îl acoperim și îl punem la congelator pentru aproximativ 90-120 de minute, până când crema a început să se îngroașe.
După cele două ore o scoatem de la congelator și o batem cu mixerul, la viteză mare.
Adăugăm treptat crema de ciocolată în crema de mascarpone, amestecând cu o spatulă.
Se adaugă și cele două linguri de whisky.
Ingrediente sirop
- 750 ml apă
- 300 grame zahăr
- 3 plicuri capuccino de ciocolată
Preparare sirop
Se amestecă ingredientele și se pun pe foc. După ce dau în clocot se mai fierb aproximativ 2-3 minute.
Ingrediente pasta de zahar
- o lingura de gelatina granule
- 6 linguri apa,
- 1 lingura margarina RAMA
- 2 linguri de miere
- 450 grame zahar pudra
Preparare pasta de zahar
Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e topita gelatina se adauga margarina si mierea si se amesteca usor pana se dizolva.
Se pune zahar pudra intr-un castron, am pus pentru inceput 400g, se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa.
Cand nu se mai poate amesteca, se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.
Se pune in folie si se lasa la rece.
Se intareste pana a doua zi, dar se pune la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a o folosi si se framanta bine cu mainile umezite putin; trebuie framantata bine ca sa nu crape.
Se presara putin zahar pe masa de lucru, se intinde, se baga mainile amandoua sub foaie si se pune peste tortul pregatit dinainte, adica indreptat si uns cu un strat de crema sau unt.
Se niveleaza cu grija.
Preparare trandafiri decor
Se întinde pasta de zahăr într-un strat de aproximativ 5-6 mm. Dacă dorim să folosim și alte nuanțe, o parte din crema de zahăr o colorăm cu colorant alimentar gel înainte de a o întinde.
Cu un pahar cu diametrul de 6 cm se decupează cercuri și se suprapun cinci astfel de cercuri.
Se ruleaza cu grijă.
Se taie pe jumătate.
Se strînge ușor la un capăt. iar la celalalt capăt se desfac cu grijă petalele.
Cu o pensulă înmuiată foarte puțin în colorant, tamponăm ușor marginile trandafirilor.
Le lăsăm deoparte până la asamblare.
Asamblare
Secționăm blatul în 4 părți egale.
Punem primul blat pe un platou, îl însiropăm, îl ungem cu cremă, adăugăm al doilea blat și repetăm operațiunile respective până punem ultima foaie de blat, pe care o ungem cu un strat subțire de cremă.
Punem la rece 1-2 ore, după care îl putem decora cu pastă de zahăr sau glazură de ciocolată, cremă, după preferință.
Dacă doriți să decorați cu cremă de mascarpone, măriți cantitățile cu 1/4 și păstrați o parte din cremă înainte de a vă apuca de asamblare.
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember][photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018