Tort cu crema de ciocolata si nuci caramelizate
Din blatul pe care l-am facut aici, dar fara cacao am facut astazi un tort pe care l-am umplut cu doua straturi de crema de ciocolata in care am pus nuci caramelizate si un strat de mousse de ciocolata, iar pe deasupra l-am ornat cu o pasta de zahar pe care am pus decor de frisca si butter cream cu capsuni.
Am folosit acest blat, pe care l-am facut cu o zi inainte:
Ingrediente crema de ciocolata si nuci caramelizate
- 3 galbenusuri si 2 oua intregi
- 250 grame zahar
- 200 ml lapte
- O lingura de faina sau amidon
- 200 grame unt (recomand mereu)
- 50 grame cacao
- Esenta de rom
- 2 maini de nuci
- 5 linguri de zahar
Preparare nuci caramelizate
Mai intai pregatim nucile caramelizate. Intr-o cratita punem la caramelizat cele 5 linguri de zahar cu doua linguri de apa.
Caramelizam zaharul pana are o culoare aurie, usor bruna, adaugam nucile, omogenizam pana cand zaharul se prinde de nuci.
Oprim focul si punem nucile pe un capac de lemn uns cu ulei.
Lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, desprindem nuca cu ajutorul unui cutit si o macinam la blender.
Preparare crema de ciocolata
Intr-o cratita punem ouale intregi si galbenusurile, un praf de sare si zaharul.
Batem cu mixerul pana avem o crema spumoasa.
Intre timp punem pe foc o cratita cu apa, umpluta pe sfert.
Peste ouale batute adaugam faina sau amidonul, laptele si omogenizam.
Punem cratita deasupra celei cu apa si fierbem la bain marie amestecand incontinuu.
Aici va trebui sa aveti ceva rabdare pentru ca va dura ceva pana compozitia se va lega. (aproximativ 25-30 de minute).
Crema nu se va ingrosa foarte tare, va fi ca o smantana care curge.
O dam jos de pe foc si o lasam la racit.
Pana cand crema se raceste, frecam untul aflat la temperatura camerei cu 50 grame de cacao cernuta.
Cand crema s-a racit, incepem sa o adaugam in crema de unt, lingura cu lingura, pana cand o incorporam pe toata.
La final adaugam esenta de rom si nuca pralinata.
Ingrediente mousse de ciocolata
- 200 grame ciocolata neagra
- 200 ml frisca lichida (eu am folosit-o pe aceasta)
Preparare mousse de ciocolata
Rupem ciocolata bucati mici, incalzim smantana la foc mic, fara a o aduce la punctul de fierbere.
Punem ciocolata in smantana si omogenizam bine.
O dam la rece pana se intareste putin dupa care o batem cu mixerul pana obtinem o crema fina si spumoasa.
Daca trece prea mult timp pana la asamblarea tortului, putem sa o mai mixam putin pana ajunge din nou la consistenta anterioara.
La decorare am folosit o reteta de pasta de zahar pe care am gasit-o pe torturilelissei.blogspot.com, iar pentru insiropare am folosit un sirop de apa, zahar si esenta de rom.
Ingrediente pasta de zahar
- o lingura de gelatina granule
- 6 linguri apa,
- 1 lingura margarina RAMA
- 2 linguri de miere
- 450 grame zahar pudra
Preparare pasta de zahar
Gelatina si apa se amesteca putin ,se pun pe baie de abur si cand e topita gelatina se adauga margarina si mierea si se amesteca usor pana se dizolva.
Se pune zahar pudra intr-un castron, am pus pentru inceput 400g, se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa.
Cand nu se mai poate amesteca ,se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.
Se pune in folie si se lasa la rece.
Se intareste pana a doua zi, dar se pune la temperatura camerei cu 1-2 ore inainte de a o folosi si se framanta bine cu mainile umezite putin; trebuie framantata bine ca sa nu crape.
Se presara putin zahar pe masa de lucru ,se intinde, se baga mainile amandoua sub foaie si se pune peste tortul pregatit dinainte, adica indreptat si uns cu un strat de crema sau unt.
Se niveleaza cu grija.
Pofta buna!
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018