Tort Printesa Elsa – blat de vanilie, crema de fructe de padure si crema de vanilie
De data aceasta, un tort Printesa Elsa, pentru o fetita deosebita.
Pentru o forma cu diametrul de 22 cm avem nevoie de blatul pe care l-am facut aici.
Reteta este cea descrisa acolo (am facut mai intai un blat din 4 oua pe care l-am sectionat in 3 foi, apoi inca un blat din 2 oua pe care l-am subtiat putin pentru a fi la aceeasi grosime cu celelalte).
Pentru blatul de 4 oua trebuie sa reduceti la jumatate cantitatile de la blatul cu 8 oua, iar la cel de 2 oua se reduc la ¼.
Dupa coacere, blaturile se lasa sa se raceasca minim 6 ore.
Sirop
Ingrediente
- 300 ml apa
- 150 grame zahar
- Extract de vanilie ( pastaie de vanilie)
Preparare sirop
Intr-un ibric se pune apa si zaharul sa fiarba. Dupa ce a dat in clocot, oprim focul si adaugam vanilia. Se lasa sa se raceasca.
Crema de mascarpone cu fructe de padure
Ingrediente
- 200 grame fructe de padure (proaspete sau congelate)
- 100 grame zahar
- 1 lingura amidon dizolvat in cateva linguri de apa
- 350 grame mascarpone (de exemplu, )
- 200 grame frisca batuta
- 85 grame zahar pudra
Preparare crema mascarpone
Mai intai pregatim fructele. Intr-o craticioara mica, punem fructele si cele 100 grame de zahar pe foc.
Cand fructele au inceput sa se inmoaie, dam vasul jos de pe foc si le blenduim. Punem din nou pe foc si adaugam amidonul dizolvat. Amestecam foarte bine si mai tinem pe foc pana se leaga compozitia.
Se lasa la racit.
Intr-un bol, punem mascarponele, zaharul pudra si fructele de padure racite. Mixam putin cat sa se omogenizeze, apoi adaugam frisca batuta .
Mixam din nou putin cat sa se omogenizeze si frisca in crema.
Crema de vanilie
Ingrediente
- 225 ml lapte
- 3 galbenusuri
- 50 grame zahar
- 15 grame amidon
- 15 grame faina
- 1 pastaie de vanilie sau 1 plic zahar vanilat bourbon
- 250 grame frisca batuta
Preparare crema de vanilie
Galbenusurile se bat putin cu zaharul,apoi se amesteca cu amidonul si faina, omogenizand foarte bine.
Laptele se pune pe foc cu pastaia de vanilie . Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarna peste galbenusuri si se amesteca foarte bine.
Se pune amestecul din nou pe foc amestecand in continuu. Fierbem crema pana cand se ingroasa ca o ciulama tare.
Punem folie alimentara pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca. Cand crema este rece, incorporam frisca batuta, mixand la viteza mare pana se omogenizeaza bine.
Asamblare
Pe un platou punem un inel de tort cu diametrul de 22 cm. Asezam o foaie de blat, o insiropam si punem jumatate din cantitatea de crema de fructe de padure.
Punem a 2-a foaie de blat, insropam si o acoperim cu crema de vanilie. Punem a 3-a foaie de blat, insiropam si punem cealalta jumatate de crema de fructe de padure, apoi ultima foaie de blat, deasemenea insiropata.
Acoperim tortul cu folie alimentara si dam tortul la rece cateva ore, apoi inlaturam inelul.
In fuctie de preferinta se poate decora cu frisca, cicolata, fructe, pasta de zahar in cazul meu !
Este un tort foarte racoros si gustos !
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018