Tort Amandina
Pentru copiii anilor ’80-’90, amandina va rămâne o prăjitură ce trezește nostalgii și fiecare linguriță cu prăjitură pe care o vom savura ne va transpune, cumva, în copilărie, trezindu-ne amintirea năzdrăvăniilor de pe atunci, a vechilor prieteni de joacă sau a locurilor în care am trăit și care, atunci, erau tot universul nostru.
Ați mâncat vreodată o amandină la o cofetărie modernă și v-ați gândit că parcă mai bună era cea din copilărie?
Acesta este motivul pentru care, de câte ori am ocazia, pregătesc amandine și încerc ca, folosind ingrediente de calitate, să reproduc gustul care mi-a rămas atât de bine întipărit în minte.
Mai trebuie să mai găsesc și câteva sticle de Quik. 😀
Ingrediente blat
- 6 ouă
- 200 grame zahăr
- 30 ml apă
- 30 ml ulei
- 8 linguri făină
- o linguriță praf de copt
- 20 grame cacao
Preparare blat
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare și puțină zeamă de lămâie.
Adăugăm zahărul treptat și mixăm până avem o bezea tare.
Adăugăm apa și gălbenușurile frecate mai înainte cu ulei.
Din momentul în care adăugăm gălbenușurile amestecăm compoziția cu un tel sau o spatulă, nu cu mixerul.
După ce s-a omogenizat, adăugăm făina amestecată în prealabil cu praful de copt și cacao.
Amestecăm ușor și turnăm compoziția într-o tavă cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, aproximativ 30 de minute (facem testul scobitorii).
Lăsăm blatul să se răcească.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Ingrediente sirop
- 500 ml apă
- 250 grame zahăr
- 3 plicuri capuccino cu aromă de ciocolată sau rom
- esență de rom, după gust
Preparare sirop
Se pune la fiert apa cu zahărul și capuccino. După ce dă în clocot se mai fierbe câteva minute.
Oprim focul și adăugăm esența de rom.
Lăsăm siropul să se răcească.
Ingrediente cremă
- 300 grame ciocolată cu lapte
- 300 grame smântână lichidă pentru frișcă (eu o folosesc pe )
- esență de rom
Preparare cremă
Punem pe foc smântâna împreună cu ciocolata ruptă bucăți, la foc mic.
Avem grijă să nu fierbem, ci doar să topim ciocolata.
Mutăm crema într-un vas, acoperim cu un capac și o punem la congelator aproximativ 90-120 minute (să aibă o consistență cremoasă, nu lichidă).
Scoatem vasul din congelator și mixăm până obținem o cremă spumoasă.
Adăugăm esență de rom după gust.
Asamblare
Trei sferturi din cremă se folosește pentru umplutură, iar un sfert se păstrează pentru decorare.
Tăiem blatul în două, așezăm primul blat pe un platou și îl însiropăm cu jumătate din cantitatea de sirop.
Punem crema pentru umplutură, acoperim cu cel de al doilea blat și ăl însiropăm și pe acesta cu restul de sirop. O parte din sfertul de cremă pe care l-am oprit anterior o folosim pentru a acoperi blatul cu un strat fin.
Îl punem la rece aproximativ o oră, după care se îmbracă cu glazura de ciocolată și se decorează cu restul de cremă.
Pentru decorare, pe o hârtie de copt am hașurat un model, pe care cu un poș cu dui fin am trasat cu ciocolată topită.
Am dat la răcit și am folosit modelul pentru decorare pe lateral.
Ingrediente glazură de ciocolată
- 90 ml frișcă lichidă
- 135 grame ciocolată neagră sau cu lapte
- o lingură și jumătate cu miere
- vanilie
Preparare glazură de ciocolată
Într-un vas punem frișca lichidă, mierea și esența de vanilie și aducem compoziția la punctul de fierbere.
Oprim focul și adăugăm ciocolata ruptă bucăți.
Omogenizăm până ciocolata s-a topit, o lăsăm să se răcorească pentru câteva minute, după care va fi folosită la acoperirea blatului umplut.
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
De la prietenii Alina's Cuisine
#bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails { width: 904px; justify-content: center; margin:0 auto !important; background-color: rgba(255, 255, 255, 0.00); padding-left: 4px; padding-top: 4px; max-width: 100%; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item { justify-content: flex-start; max-width: 180px; width: 180px !important; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item a { margin-right: 4px; margin-bottom: 4px; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item0 { padding: 0px; background-color:rgba(255,255,255, 0.30); border: 0px none #CCCCCC; opacity: 1.00; border-radius: 0; box-shadow: 0px 0px 0px #888888; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item1 img { max-height: none; max-width: none; padding: 0 !important; } @media only screen and (min-width: 480px) { #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item0 { transition: all 0.3s ease 0s;-webkit-transition: all 0.3s ease 0s; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item0:hover { -ms-transform: scale(1.1); -webkit-transform: scale(1.1); transform: scale(1.1); } } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-item1 { padding-top: 50%; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-title2, #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-ecommerce2 { color: #CCCCCC; font-size: 16px; font-weight: bold; padding: 2px; text-shadow: 0px 0px 0px #888888; max-height: 100%; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-thumb-description span { color: #323A45; font-size: 12px; max-height: 100%; word-wrap: break-word; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-play-icon2 { font-size: 32px; } #bwg_container1_0 #bwg_container2_0 .bwg-container-0.bwg-standard-thumbnails .bwg-ecommerce2 { font-size: 19.2px; color: #CCCCCC; }