Tort Alina
Acest Tort Alina este o combinatie proprie facuta din blat umed de cacao, mousse de capsuni/zmeura/fructe de padure, crema de ciocolata si blat de nuca.
L-am preparat in aceeasi combinatie de mai multe ori si este deosebit de bun!
Aici este pregatit cu un decor floral (frunze si flori lucrate manual din pasta de zahar si fluturi din print comestibil pe pasta de zahar):
Mai jos este decorat cu un ursulet de „pluș” din pasta de zahar.
Cantitatile de mai jos sunt pentru o forma de 20 cm diametru.
Blat umed de cacao
Ingrediente
- 120 grame unt (de 65% grasime)
- 215 grame zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
- 3 oua
- 180 grame faina
- 1/8 lingurita praf de copt
- ¾ lingurita bicarbonat de sodiu
- 45 grame cacao (un bun raport pret calitate il are aceasta cacao)
- 190 ml lapte amestecat cu ¾ lingurita otet
- Un praf de sare
Preparare blat umed
Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Tapetam fundul formei cu hartie de copt, iar peretii formei se ung cu unt si se tapeteaza cu cacao.
Intr-un bol, amestecam faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.
Laptele se amesteca cu otetul si-l lasam deoparte cateva minute, pentru a interactiona.
Intr-un vas, mixam untul cu zaharul pana devine cremos. Adaugam treptat ouale, omogenizand bine dupa fiecare. Adaugam vanilia, apoi incepem sa adaugam ingredientele uscate si laptele, alternativ.
Intotdeauna se incepe cu amestecul de faina si se termina tot cu adaos de faina.
Turnam compozitia in forma si coacem 30-35 de minute, sau pana scobitoarea iese curata.
Este de preferat ca blatul sa fie pregatit cu o zi inainte de asamblarea tortului.
Blat de nuca
Ingrediente
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 6 linguri nuca macinata
- 1 lingurita praf de copt
- Un praf de sare
- 1 lingurita extract de vanilie
Preparare blat de nuca
Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Tapetam o forma de 20 cm cu hartie de copt.
Separam ouale. Galbenusurille se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase si deschid la culoare.
Albusurile se bat spuma si se incorporeaza peste glabenusuri. Faina se amesteca cu nuca macinata si praful de copt . Adaugam mixul de faina si nuca peste oua si omogenizam usor cu un tel.
Turnam compozitia in forma si coacem blatul aproximativ 30 de minute, sau pana cand scobitoarea iese curata.
Il lasam sa se raceasca 10 minute in forma apoi indepartam inelul reglabil.
Sirop
Ingrediente
- 300 ml apa
- 125 grame zahar
- 1 plic cappuccino ciocolata
Preparare sirop
Le amestecam pe toate si le punem la fiert pana dau in clocot. Optional, se poate adauga putin alcool ( crema de whisky) daca nu servesc si copii din tort.
Lasam sa se raceasca complet.
Mousse de capsuni/zmeura
Ingrediente
- 300 grame capsuni + 5 linguri zahar
- 250 grame mascarpone
- 300 grame frisca batuta
- 75 grame zahar pudra
- 7 grame gelatina hidratata cu 70 ml apa
- 1 lingurita extract de vanilie
Preparare mousse
Capsunile sau zmeura se amesteca cu cele 5 linguri de zahar si se pun pe foc pana dau in clocot.
Daca folosim zmeura, se da prin sita pentru a inlatura samburii. Gelatina se pune la hidratat in cei 70 ml de apa.
Oprim focul, le pasam si lasam piureul sa se racoreasca (pana se simte caldut), apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam foarte bine.
Mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra, se adauga frisca batuta.
Incoporam treptat jeleul de fructe.
Crema de ciocolata
Ingrediente
- 200 grame ciocolata amaruie (55% cacao)
- 100 grame ciocolata cu lapte
- 200 ml smantana lichida
Preparare crema de ciocolata
Punem smantana la foc mic pana ajunge la punctul de fierbere apoi adaugam ciocolata rupta bucati. Lasam cateva minute sa se inmoaie ciocolata, apoi omogenizam foarte bine.
Punem crema la frigider peste noapte, iar a 2-a zi o mixam pana devine spumoasa.
Recomandare:
Pregatiti blaturile si crema de ciocolata cu o zi inainte de asamblarea tortului.
Montare
Pe un platou fixam inelul de tort.
Asezam o foaie de blat de cacao si o insiropam foarte putin. Eu am folosit si o carapace facuta din foaie de rulada, care permite un finisaj mai bun.
Punem jumatate din mousse-ul de capsuni si nivelam bine. Dam tortul cateva minute la congelator pana mousse-ul se intareste putin.
Punem o foaie de blat de nuca si insiropam (ceva mai mult decat la cel cu cacao- cam 100 ml sirop pe o foaie de blat de nuca).
Punem deasupra crema de ciocolata si acoperim cu a 2-a foaie de blat de nuca.
O insiropam si pe aceasta cum am procedat cu foaia anterioara.
Adaugam restul de mousse de capsuni/zmeura si dam din nou la congelator pana se intareste putin.
Punem si a 2-a foaie de blat de cacao.
Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider peste noapte sau minim 7-8 ore, apoi putem scoate inelul si decora tortul dupa preferinta.
Pofta buna!
Sectiunea tortului ar trebui sa arate astfel:
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018