Somon cu sparanghel în crustă de aluat

Somon cu sparanghel în crustă de aluat

image_print

Deși sunt foarte nouă în această comunitate de bloggeri culinari, am avut onoarea să fiu invitată să particip la campania #horecaXperience – Next Level Blogging, prin care Centrul de training româno-belgian Horeca School, în parteneriat cu proiectul Gourmet Connection și Desertonline.ro marchează “Luna Artei Culinare”, așa cum a fost desemnată la nivel mondial luna iulie.

În cadrul acestei campanii, fiecare blogger culinar este invitat să posteze două rețete (una de preparat sărat și una de desert), la final juriul urmând să le evalueze după calitatea și originalitatea preparatului, calitatea fotografiilor, calitatea prezentării preparatului (plating), tehnicile de gătire folosite și motivația personală a fiecăruia.

Personal, apreciez foarte mult bloggerii și preparatele lor deja înscrise în concurs și, cu mare emoție, pe cât mă pricep, voi încerca să mă ridic la înălțimea cerințelor acestei campanii.

De ce am acceptat această provocare, deși simt că sunt abia la început de drum? Ce m-a determinat să îmi fac curaj și să prezint niște produse ce vor fi analizate de ochii critici ai unor profesioniști în domeniu?

Cei ce mă cunosc, prietenii și apropiații, știu despre mine că sunt o persoană rezervată, timidă, atentă și sensibilă la părerile și  stările de spirit ale celorlalți. Cu toate acestea am acceptat provocarea pentru că îmi doresc foarte mult să pot urma cursurile Horeca School (cunosc standardele înalte ale acestei școli de pe blogul Olguței Iliescu).

Cei ce mă cunosc pot confirma că nu sunt o persoană egocentristă sau lipsită de generozitate. Spun asta cu tărie. Cu toate acestea, în cazul în care voi câștiga vreunul din premiile puse în joc, intenționez să urmez personal cursurile respective, pentru că, din păcate, încă o bună perioadă de timp nu voi avea posibilitatea să fac acest lucru pe cont propriu, creșterea copilului consumându-ne toate resursele la acest moment.

Sper însă ca, în timp, prin această pasiune a mea să ofer familiei mele mai mult decât am putut oferi până în acum, iar un curs de specialitate este o etapă absolut necesară.

Pentru rețeta de preparat sărat am ales să pregătesc somon cu sparanghel în crustă de aluat, pe care l-am asezonat cu un sos olandez.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 056

Ingrediente

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 002

  • un file de somon de aproximativ 600 grame
  • 500 grame sparanghel
  • 40 ml smantana lichida de gatit 15% grasime
  • 3 linguri marar tocat
  • coaja de la o lamaie
  • 2 foi de aluat de foitaj (450 grame)
  • 1 ou batut

Preparare

Preincalzim cuptorul la 230 grade Celsius.

Curatem fileul de somon de piele si de oase.

Intr-o cratita, punem apa si sare la fiert. Cand apa clocoteste punem sparanghelul si il fierbem 3-5 minute, atat cat sa se inmoaie putin, dar sa ramana crocant.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 000

Cu  ajutorul unei palete, scoatem sparanghelul intr-un bol cu apa rece si gheata (pentru a pastra culoarea sparanghelului cat mai verde).

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 004

Dupa 2 minute, il scoatem, il lasam sa se scurga bine.

O parte din sparanghel il folosim pentru  umplerea preparatului, si o parte pentru piureul de sparanghel (cam un sfert din cantitatea de sparanghel).

Ca sa ne orientam mai usor, putem aranja deasupra fileului de somon betele de sparanghel, astfel vom vedea exact de cate avem nevoie.

Ce ne ramane folosim pentru piureul de sparanghel.

Preparare piure de sparanghel

Taiem marunt sparanghelul pe care l-am oprit pentru piure si pasam cu blenderul.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 005

Adaugam smanatan lichida (40 ml), mararul tocat, coaja de lamaie, sare si piper dupa  gust.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 013

Omogenizam foarte bine si dam bolul deoparte.

Asamblare

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, asezam o foaie de aluat si o ungem cu ou batut.

Peste foaie asezam fileul de somon bine tamponat de apa, presaram sare si piper.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 024

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 025

Ungem toata suprafata fileului de  somon cu piureul de sparanghel, iar peste acesta asezam tulpinile de sparanghel.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 027

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 032

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 033Acoperim  fileul cu cealalta foaie de aluat, sigilam bine marginile, le presam cu o furculita, si taiem excesul de aluat, avand  grija sa ramana o margine de aproximativ 1-1,5 cm.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 036

Ungem aluatul cu ou batut, intepam cu furculita in cateva locuri pentru a permite aburului sa iasa.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 038

Punem tava la cuptor pe treapta de mijloc si coacem pana se rumeneste, aproximativ 20 de minute.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 040

Cand este gata, scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca putin inainte de a portiona.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 043

Pentru garnitură am folosit 5-6 tulpini de sparanghel, pe care le-am oparit 2 minute, le-am scos in apa cu gheata, apoi le-am lasat la scurs. Am tamponat bine excesul de apa, apoi le-am pus pe gratarul incins pentru 2-3 minute pe ambele parti.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 063

Rețeta de sos olandez este de inspirație Jamie Oliver și se prepară astfel:

Ingrediente sos olandez

  • 2 galbenusuri
  • 100 g unt topit
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 lingurita de mustar
  • optional putin otet de vin.

Preparare sos olandez

Amestecam galbenusurile cu mustarul si zeama de lamaie. Asezam vasul pe baie de aburi si adaugam treptat untul topit, avand grija sa amestecam bine de fiecare data cand adaugam unt.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 045

E indicat sa avem la indemana 1 cub de gheata, in cazul in care sosul pare ca se taie.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 048

Dupa ce am terminat de adaugat untul, vom obtine un sos bine legat, cremos si foarte gustos.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 050

Optional putem adauga un strop de otet de vin.

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 065

Poftă bună!

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

somon cu sparanghel in crusta de foietaj 058

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

 

 

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.