Socata – băutură terapeutică
“Căldura mare,monşer”! asta imi vine in minte in momentul in care ies afara sau pe balcon pentru a rezolva diferite treburi in această perioada torida a anulului. Și e doar începutul! Nu mă plâng prea tare de caldură dacă stau in casă – îmi bat rămurelele copacilor în geam, aici la Slănic-Moldova și, de ce sa nu recunosc, sunt o privilegiată din acest punct de vedere – nici nu am nevoie de aer conditionat.
Așadar, ce bună ar fi o socată – rece, aromată, usor acidulata! In cautarea celei mai bune retete de socata, am descoperit-o pe a lui Vali Nuş, prietena noastră de pe grupul de “Rețete de mămici“. Reteta ei este cea clasica dar nu m-am putut abtine sa nu o colorez puțin, natural, bineînteles, cum altfel decat cu…capsuni!
Ingrediente
- 8 flori de soc
- 2 lamai
- 300 g zahar (cantitatea se poate modifica dupa preferinta fiecaruia)
- 5 litri apa
- 100 g miere
Preparare
Se spala florile de soc si lamaile, aceste din urma se taie feliute si se folosesc cu tot cu coaja, se adauga zaharul, mierea si se pun intr-un borcan cu apa cat sa le acopere.
Se lasa la macerat pana a doua zi apoi se completeaza cu restul cantitatii de apa.
Se amesteca zilnic in ea si in 2-3 zile este gata.
La aceasta reteta, oferita de catre Vali, eu am adaugat 300 g capsuni bine coapte si blenduite. Le-am adaugat in prima faza,si au stat la macerat impreuna cu restul ingredientelor.
Am adaugat si 6 boabe de orez la sugestia sotului meu care a spus ca ar acidula putin socata. Zis si facut.
Dupa ce am completat cu apa am lasat viitoarea socata la temperatura camerei si am amestecat din cand in cand si in 3 zile a fost gata!
Eu am strecurat-o cu grija si am pus-o in bidoane de un litru in frigider. Aroma capsunilor nu este una puternica,ci doar cat sa ne aminteasca de acest sezon minunat al fructelor proaspete.
Daca v-a placut aceast rețetă de socata, adaptata, va invit sa o incercati – este foarte bună!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
<
Latest posts by Anda Maria (see all)
- Socata – băutură terapeutică - 4 iunie 2015
- Oreo cake – tarta cu blat de biscuiti Oreo - 23 mai 2015
- Bezele surpriza - 18 mai 2015