Scoverzi. Sau scovergi. Și atât.
În seara asta… scoverzi! Ce poate fi mai simplu? Poate scovergile!
Pentru cine nu știe:
Definiția DEX:
SCOVÁRDĂ, scoverzi, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Un fel de plăcintă din aluat (dospit), prăjită în grăsime (și umplută cu brânză, urdă etc); prăjitură uscată, minciună.
Cui îi place, să ia o scovardă de aici! Cui nu…să ia să se uite!
Ingrediente
- 500 grame făină
- 25 grame drojdie proaspătă (am arătat aici de ce eu prefer ) sau 7 grame de drojdie uscată
- 300-325 ml apă călduță
- o linguriță rasă de sare
- o linguriță de zahăr
- ulei pentru prăjit
Preparare
Punem făina cernută într-un bol și dacă dorim punem și o linguriță de lapte praf.
Drojdia o frecăm cu o linguriță cu zahăr și o amestecăm cu 250 ml de apă caldă.
Punem amestecul de drojdie peste făină, adăugăm sarea și frământăm aluatul.
În cazul în care aluatul este prea tare, se mai adaugă până la 50 ml apă caldă și se frământă în continuare.
Aluatul frământat îl punem într-un vas pe care îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la crescut 30-45 de minute sau până când își dublează volumul.
Când aluatul a crescut, îl împărțim în bucăți pe care le modelăm sub forma unor bile (mie mi-au ieșit 6 bile).
Le acoperim cu un șervet de bucătărie și le mai lăsăm să crească 15-20 de minute.
Luăm fiecare bilă de aluat și o întindem cu mâna, trăgând ușor dinspre interior spre exterior.
Înainte de prăjire, se pot umple cu brânză topită sau cu orice umplutură (chiar și varză călită!), punând umplutura pe jumătate de foaie de aluat întinsă și acoperind cu cealaltă jumătate. Marginile se închid prin presare cu o furculiță.
Punem tigaia pe foc și le prăjim în baie de ulei, la foc potrivit, până când devin aurii pe fiecare parte.
Se servesc calde!
Dacă le-am preparat simple, putem pune deasupra orice topping ne dorim.
Poftă bună!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018