Scoverzi. Sau scovergi. Și atât.

Scoverzi. Sau scovergi. Și atât.

image_print

În seara asta… scoverzi! Ce poate fi mai simplu? Poate scovergile!

Pentru cine nu știe:

Definiția DEX:

SCOVÁRDĂ, scoverzi, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Un fel de plăcintă din aluat (dospit), prăjită în grăsime (și umplută cu brânză, urdă etc); prăjitură uscată, minciună.

Cui îi place, să ia o scovardă de aici! Cui nu…să ia să se uite!

scovergi si atat 032

Ingrediente

  • 500 grame făină
  • 25 grame drojdie proaspătă (am arătat aici de ce eu prefer ) sau 7 grame de drojdie uscată
  • 300-325 ml apă călduță
  • o linguriță rasă de sare
  • o linguriță de zahăr
  • ulei pentru prăjit

Preparare

Punem făina cernută într-un bol și dacă dorim punem și o linguriță de lapte praf.

scovergi si atat 004

Drojdia o frecăm cu o linguriță cu zahăr și o amestecăm cu 250 ml de apă caldă.

scovergi si atat 001

scovergi si atat 003

Punem amestecul de drojdie peste făină, adăugăm sarea și frământăm aluatul.

scovergi si atat 007

scovergi si atat 008

În cazul în care aluatul este prea tare, se mai adaugă până la 50 ml apă caldă și se frământă în continuare.

scovergi si atat 009

Aluatul frământat îl punem într-un vas pe care îl acoperim cu folie alimentară și îl lăsăm la crescut 30-45 de minute sau până când își dublează volumul.

scovergi si atat 010

scovergi si atat 011

Când aluatul a crescut, îl împărțim în bucăți pe care le modelăm sub forma unor bile (mie mi-au ieșit 6 bile).

scovergi si atat 013

Le acoperim cu un șervet de bucătărie și le mai lăsăm să crească 15-20 de minute.

scovergi si atat 014

Luăm fiecare bilă de aluat și o întindem cu mâna, trăgând ușor dinspre interior spre exterior.

scovergi si atat 015

Înainte de prăjire, se pot umple cu brânză topită sau cu orice umplutură (chiar și varză călită!), punând umplutura pe jumătate de foaie de aluat întinsă și acoperind cu cealaltă jumătate. Marginile se închid prin presare cu o furculiță.

scovergi si atat 017

scovergi si atat 016

Punem tigaia pe foc și le prăjim în baie de ulei, la foc potrivit, până când devin aurii pe fiecare parte.

scovergi si atat 019

scovergi si atat 020

Se servesc calde!

scovergi si atat 023

Dacă le-am preparat simple, putem pune deasupra orice topping ne dorim.

scovergi si atat 028

scovergi si atat 029

Poftă bună!

scovergi si atat 033

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

scovergi si atat 025

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]
 
The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.