Rulada diplomat
De foarte multe ori am preparat tortul diplomat dupa vechea reteta. In aceasta perioada, am invatat la cursul de cofetar-patiser, o reteta de cofetarie de rulada diplomat. Sincer, am fost atat de curioasa sa vad cum este reteta, incat am trecut imediat la punerea ei in practica.
Am inceput cu prepararea foii de rulada, care este perfecta!
Ingrediente foaie rulada
Pentru o tava de aragaz 30×40 cm avem nevoie de:
- 2 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri faina
Preparare foaie rulada
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem hartie de copt pe fundul tavii in care coacem foaia de rulada.
Separam ouale.
Galbenusurile se freaca cu 1 lingura de zahar pana isi schimba culoarea si devin cremoase.
Separat, mixam albusurile cu un praf de sare si adaugam trepatat 3 linguri de zahar.
Continuam sa mixam, pana cand avem o bezea tare si zaharul este complet dizolvat.
Adaugam galbenusurile peste albusuri si omogenizam usor cu un tel, apoi faina si amestecam usor de jos in sus.
Turnam compozitia in tava, peste hartia de copt si nivelam un strat subtire de maxim 3 mm.
Punem tava la cuptor si coacem rulada aproximativ 8 minute (in cazul meu), sau pana cand foaia ramane alba, dar prin apasare cu degetul nu ramane nimic pe acesta.
Scoatem tava din cuptor, scoatem rulada din tava imediat pentru a opri procesul de coacere si presaram faina deasupra.
Se lasa sa se raceasca complet, apoi se poate folosi.
Crema sarlota
Ingrediente crema sarlota
Atentie !
Compozitia de crema este destul de multa. O sa va ramana si de un tortulet mic 🙂
Daca vreti sa faceti doar rulada, reduceti cantitatile la crema la ½. Eu v-am impartasit reteta exact asa cum am aflat-o, si asa am decis sa dau si cantitatile.
- 2 galbenusuri
- 150 grame zahar
- 200 ml lapte rece
- 15 grame gelatina
- 500 grame frisca batuta (eu fac frisca din , si am aratat aici cum o fac)
- 30 ml alcool (lichior de fructe sau ce va place)
- O fiola esenta de rom
- Zahar vanilat
- Cateva felii de portocala confiata
- 1 portocala taiata bucati mici
- Cateva rondele de ananas taiat bucatele mici
Preparare crema sarlota
Gelatina se pune la hidratat in apa rece conform instructiunilor de pe plic.Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul si le mixam putin. Adaugam laptele rece si omogenizam, Punem compozitia pe foc pana cand da in clocot. Dam jos de pe foc si punem cratita deasupra unui alt vas cu apa rece sau gheata pana cand ajunge la 30-40 grade Celsius ( sa se simta cald la buza).
Se adauga gelatina hidratata si topita 20-30 secunde la microunde. Amestecam foarte bine sa incorporam gelatina si lasam sa se raceasca complet. Din cand in cand mai amestecam in compozitie. Cand crema s-a racit, adaugam alcoolul, romul, vanilia, fructele si frisca. Omogenizam foarte bine compozitia.
Montare rulada
Decupam o alta foaie de hartie de copt putin mai mare decat foaia de rulada. Punem foaia de rulada pe aceasta hartie, cu partea pudrata cu faina in jos. Scoatem hartie de copt de pe foaia de rulada. Trampam (insiropam) foarte putin foaia cu zeama de compot, apoi intindem crema sarlota, avand grija sa lasam foaia goala 1-2 cm la capete.
Rulam foaia, si o lasam cu partea de imbinare in jos. O invelim strans in hartie de copt si o lasam la rece cateva ore sau peste noapte.
Cand crema s-a intarit, desfacem rulada din hartie si o decoram cu frisca si fructe.
Este foarte cremoasa, aromata, asa cum mi-o amintesc din copilarie!
Pofta buna!
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018