
Prajitura Medovik
Prajitura Medovik asteapta de multa vreme pe lista mea. Intotdeauna mi-au placut prajiturile de casa cu foi. Daca au si miere sunt si mai bune, iar in acest caz crema de smantana fermentata le completeaza perfect!
Este o prajitura fina, deosebita, care cred ca merita efortul si timpul necesare pregatirii foilor, care sunt mai aparte fata de cele pentru alte prajituri.
Dupa indelungi cautari, am decis sa folosesc cu mici adaptari aceasta reteta de pe site-ul mamajacooks.blogspot.com.
Foi:
Ingrediente foi
- 3 oua
- 200 grame zahar
- 3 linguri miere( aprox.130 grame)
- 180 grame unt gras
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 500 grame faina
Preparare foi
Mai intai punem untul si mierea intr-o cratita la topit, la foc mic.
In vasul mixerului batem ouale spuma cu un praf de sare apoi adaugam zaharul (tot o data) si mixam pana obtinem o spuma.
Peste oua, adaugam untul si mierea pe care le-am topit anterior.Mixam sa se omogenizeze, apoi punem bicarbonatul nestins, iar la final faina treptat.
Atentie !! Aluatul este unul moale si lipicios. Nu va speriati si nu adaugati faina in plus.
Asa trebuie sa fie.
Pregatim 8 pungi cu dimensiunea de 24×30 cm sau daca nu aveti, folositi folie alimentara ( eu asta am folosit pentru ca am constatat ca se terminasera 🙂 ).
Este ceva mai dificil de lucrat pe folie, dar cu putina rabdare o scoateti la capat.
In reteta originala scrie sa impartim aluatul in 6 portii de cate 180 grame fiecare. Am respectat reteta, dar la final am constatat ca am ramas cu aproximativ 80 de grame de aluat. Prin urmare va recomand sa faceti 5 foi a cate 190-195 grame fiecare.
Fiecare bucata de aluat o punem in punga sau pe folia alimentara, le presam cu palma usor si le punem la frigider cel putin 30 de minute.
Dupa 30 de minute, scoatem pe rand fiecare bucata de aluat si o intindem asa in folie la dimensiunea de aproximativ 24×30 cm.
Procedam asa cu toate foile. Punem toate foile intinse in congelator pentru cel putin o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius si pregatim 6 foi de hartie de copt cu dimensiunea putin mai mare decat am intins foile.
Scoatem o foaie, taiem folia/punga in lateral si o desprindem de pe suprafata foii. O intoarcem cu fata pe hartia de copt, apoi dezlipim si folia care a ramas.
Intepam usor cu o furculita, din loc in loc. Coacem fiecare foaie la 180 de grade timp de 7 minute.
Procedam la fel cu celelalte foi.
Dupa ce am copt foile, le lasam sa se raceasca.
Crema
Ingrediente crema
- 1,200 kg smantana fermentata 30% grasime (atentie! nu smantana lichida!). Eu am folosit aceasta smantana.
- 300 grame zahar pudra
- 3 pliculete zahar vanilat
Preparare crema
Intr-un castron punem smantana si adaugam zaharul. Amestecam usor cu o spatula, cat sa se omogenizeze. O acoperim cu folie alimentara si o lasam la frigider 30 de minute.
Dupa 30 de minute, o scoatem de la frigider si amestecam din nou. Crema va avea o consistenta mai lichida. E normal si aici ! 🙂
Veti vedea a doua zi ca va deveni o crema foarte fina si cu o textura cremoasa.
Asamblare
Pe o tava asamblam prajitura. Punem foaie-crema-foaie-crema… pana epuizam foile si crema.
Acoperim prajitura cu folie film si o punem la frigider peste noapte.
Se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza in felii mai inguste.
Delicioasa aceasta prajitura!
Pofta mare!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018