Prajitura Licka
Sursa: http://cafechocolada.blogspot.ro/2009/03/lika-pie-licka-pita.html?m=1
Dragii mei, azi va prezint o reteta noua de prajitura : Licka.
Licka este o prajitura de origine croata, numele ei provenind chiar de la o regiune din Croatia. Este o prajitura care se pregateste destul de usor avand in compozitie foi de vanilie, foi de cacao, crema de vanilie aromatizata cu suc de citrice.
Seamana intr-un fel cu prajitura Televizor, dar foile sunt cu totul diferite si pot fi folosite si cu alte creme, fara probleme.
Pentru aceasta prajitura vom coace 2 foi de blat : una cu vanilie si una cu cacao
Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
Tapetam tava de aragaz cu hartie de copt.
Foaia de vanilie
Ingrediente
- 3 oua
- Un praf de sare
- 7 linguri zahar
- 100 ml ulei
- 100 ml lapte
- 8 linguri faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic zahar vanilat bourbon sau 1 lingurita extract de vanilie
Preparare
Ouale se separa. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana se deschid la culoare si isi maresc volumul, apoi adaugam albusurile batute spuma cu un praf de sare.
Omogenizam cu un tel, apoi incorporam uleiul, laptele, vanilia si faina amestecata cu praful de copt.
Turnam compozitia in tava si o coacem aproximativ 15 minute, sau pana devine usor aramie.
O lasam sa se raceasca.
Foaia de cacao
Ingrediente
- 3 oua
- 7 linguri zahar
- Un praf de sare
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 8 linguri de faina
- 1 ½ lingura cacao
- 1 plic zahar vanilat bourbon sau o lingurita extract de vanilie
Preparare
Modul de preparare este identic cu cel de la foaia de vanilie, doar ca amestecam faina cu cacao si praf de copt.
Lasam foile sa se raceasca bine si pregatim crema.
Crema:
Ingrediente
- 500 ml lapte
- 200 grame unt de 80%
- 11 linguri zahar
- 7 linguri faina
- 1 plic zahar vanilat bourbon sau 1 lingurita extract de vanilie
Preparare
300 ml lapte se pun pe foc impreuna cu zaharul si vanilia.
Restul de 200 ml lapte se amesteca cu faina si se omogenizeaza foarte bine.
Cand laptele a ajuns la punctul de fierbere, dam deoparte de pe foc si adaugam laptele amestecat cu faina.
Omogenizam crema si o punem din nou pe foc, amestecand in continuu pana cand se ingroasa.
Punem folie alimentara deasupra pentru a nu prinde pojghita si lasam sa se raceasca foarte bine.
Cat se raceste crema, pregatim un sirop din o portocala, ½ lamaie si 1 lingura zahar. Din acest sirop, vom adauga in crema 5-6 linguri, restul il pastram pentru insiroparea foilor.
In functie de cat de mult doriti sa se simta gustul de citrice, puteti sa mai adaugati in plus.
In crema rece, adaugam cele 5-6 linguri de sirop de mai sus, apoi treptat untul la temperatura camerei, mixand in continuu pana cand incorporam tot untul.
Asamblarea prajiturii
Fiecare foaie de blat se taie in cate 2 fasii dreptunghiulare egale.
Oprim 3 linguri de crema pentru decorul prajiturii.
Pe o tava punem o foaie cu cacao pe care o insiropam usor cu sirop de citrice.
Punem apoi un strat de crema (cam 240 gr crema pe strat), foaie de vanilie insiropata, crema, foaie de cacao insiropata, crema si foaie de vanilie insiropata.
Deasupra punem crema pe care am oprit-o.
Eu am decorat jumatate din prajitura cu kranz, jumatate cu glazura de ciocolata.
Kranz:
Ingrediente
- 50 grame zahar
- 50 grame nuca
Preparare
Zaharul se caramelizeaza si se adauga miezul de nuca. Se omogenizeaza foarte bine, apoi se rastoarna pe o hartie de copt unsa cu putin ulei si se lasa la racit.
Dupa ce s-a racit foarte bine, se marunteste la blender si se presara deasupra prajiturii.
Glazura de ciocolata
Ingrediente
- 100 grame ciocolata
- 2 linguri de ulei
Preparare
Ciocolata se rupe bucati si se topeste impreuna cu uleiul la bain-marie.
Se lasa 5-10 minute sa se raceasca, apoi se pune deasupra prajiturii.
Pune prajitura la rece pentru cel putin 6 ore, apoi o putem portiona si servi!
Simpla si foarte gustoasa!
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018