Prăjitura Lamington sau, pe românește, Tăvălită!
Dragele mele, multe dintre noi pregătim prăjitura Tăvălită. Eu una sunt mare iubitoare de nuca de cocos. Am facut-o de multe ori, după mai multe retete. Azi am cautat reteta originala a acestei prajituri.
Asadar, Lamington isi are originile in indepartata Australie, numele sau provenind de la Lord Lamington care a fost guvernator intre anii 1896-1901. Este o prajitura extrem de simpla dar foarte aromata, fapt pentru care se serveste si azi cu succes in cafenelele din Australia si Africa de Sud, uneori fiind umpluta cu dulceata de capsuni sau un strat fin de crema. Oricum ar fi, este minunata !
Ingrediente blat
- 5 oua
- 200 g zahar
- 200 grame făină
- 1 ½ lingurita praf de copt
- vanilie
- 120 g unt topit si racit (folosiți un unt de calitate, de exemplu )
Preparare blat
Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
Intr-un vas, batem ouale si adaugam zaharul . Batem la viteza mare pana avem o compozitie cremoasa.
Adaugam vanilia, faina cernuta si amestecata cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula sau un tel. Adaugăm puțin câte puțin untul topit și continuăm să omogenizăm.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem aproximativ 25 de minute.
Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca.
Ingrediente glazură de cacao
- 100 g unt
- 250 ml lapte
- 65 g cacao
- 350 g zahar pudra
- esenta de rom
- 200 g nuca de cocos rasă (eu am folosit , bună și ieftină)
Preparare glazură de cacao
Intr-o cratita, punem untul sa se topeasca, apoi adaugam laptele si omogenizam.
Adaugam cacaua si zaharul pudra cernute si omogenizam foarte bine.
Fierbem glazura pana cand incepe sa se ingroase.
Oprim focul, adaugam esenta de rom dupa gust si o lasam sa se mai racoreasca.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Asamblare
Taiem blatul racit in cuburi .
Luam fiecare bucata de prajitura, infigem o furculita in ea, o scufundam in glazura, apoi o dam prin nuca de cocos!
Poftă bună!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
De la prietenii Alina's Cuisine
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018