Prajitura Dintii Negresei
Dragii mei, de curand am aflat prin intermediul blogului culinar Haisagatim.ro de concursul organizat de Rama Maestro – “Redescopera Dulciurile Copilariei” adresat blogerilor culinari. Multumesc, Amalia Oanta!
Nu am stat prea mult pe ganduri daca sa particip sau nu la acest concurs pentru ca tema concursului mi-a placut foarte mult: Dulciurile Copilariei…ce poate fi mai frumos si mai dulce?
De cand detin acest blog culinar, incerc sa readuc in atentie cat mai multe retete vechi, notate prin caietele mamei, ale vecinei, ale prietenilor! “Prajituritul” m-a atras de cand eram micuta si stateam pe langa mama in bucatarie. Era tare grea asteptarea cand aromele imi atatau nasucul! Anii au trecut, si am inceput sa experimentez si preparea, nu doar degustarea. Din experienta de pana acum, observ ca oamenii isi doresc din ce in ce mai mult retete de prajituri pe care le stiu din copilarie, retete simple si foarte gustoase, care se pot pregati din ingrediente pe care le avem aproape mereu in bucatarie.
Asadar, am trecut la pasul urmator: alegerea retetei! Aici a fost destul de dificil pentru ca sunt atatea retete care imi sunt dragi, incat mi-a fost greu sa ma decid. In cele din urma, am decis sa prepar prajitura “Dintii negresei” (sub aceasta denumire era in caietul mamei). Ulterior, cand am publicat prima data reteta pe blog, am aflat ca in functie de zona tarii, ea mai este cunoscuta si sub alte denumiri, cum ar fi: zi si noapte, dinte de negru, negresa, camasi de negru, etc).
De ce am ales aceasta reteta? Pai…simplu! Este extrem de gustoasa, se prepara rapid (cu totii suferim de lipsa timpului liber), se poate servi intr-o ora dupa ce se coace.
Combinatia de blat de cacao usor umed, gemul de prune si bezeaua este una minunata! Practic aceasta prajitura imbina 3 texturi: blat umed, bezea pufoasa si gemul care este liantul intre cele doua.
Va invit sa incercati aceasta reteta si va asigur ca o veti savura cu mare drag!
Ingrediente blat
Preparare blat
Margarina Rama se freaca cu o cana de zahar.
Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.
Se adauga alternativ laptele si faina amestecata cu praful de copt si cacaua.
Se pune in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 25 min (proba scobitorii).
Ingrediente bezea
- 6 albușuri
- 150 g zahăr
- zeama de la o lamăie
- esenta de rom (sau duba gust)
- gem pentru a unge blatul
Preparare
Cat sta la cuptor pregatim bezeaua.
Batem spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul treptat si zeama de la o lamaie.
Se freaca bine cu mixerul pana avem o bezea foarte tare. Ca arome am pus un pic de esenta de rom.
Cand blatul este copt, il scoatem si il ungem cu gem de prune sau caise in strat foarte subtire.
Adaugam bezeaua si nivelam bine.
O dam din nou la cuptor pentru inca 7-8 minute.Imediat ce o scoatem din cuptor, razuim pe deasupra o bucata de ciocolata.
O lasam sa se racoreasca 10 min apoi taiem cu cutitul inmuiat in apa rece. Dupa fiecare rand taiat, spalam cutitul ca sa taiem bezeaua perfect.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018