Prajitura Dintii Negresei

Prajitura Dintii Negresei

image_print

Dragii mei, de curand am aflat prin intermediul blogului culinar Haisagatim.ro de concursul organizat de Rama Maestro – “Redescopera Dulciurile Copilariei” adresat blogerilor culinari. Multumesc, Amalia Oanta!

Nu am stat prea mult pe ganduri daca sa particip sau nu la acest concurs pentru ca tema concursului mi-a placut foarte mult: Dulciurile Copilariei…ce poate fi mai frumos si mai dulce?

De cand detin acest blog culinar, incerc sa readuc in atentie cat mai multe retete vechi, notate prin caietele mamei, ale vecinei, ale prietenilor! “Prajituritul” m-a atras de cand eram micuta si stateam pe langa mama in bucatarie. Era tare grea asteptarea cand aromele imi atatau nasucul! Anii au trecut, si am inceput sa experimentez si preparea, nu doar degustarea. Din experienta de pana acum, observ ca oamenii isi doresc din ce in ce mai mult retete de prajituri pe care le stiu din copilarie, retete simple si foarte gustoase, care se pot pregati din ingrediente pe care le avem aproape mereu in bucatarie.

Asadar, am trecut la pasul urmator: alegerea retetei! Aici a fost destul de dificil pentru ca sunt atatea retete care imi sunt dragi, incat mi-a fost greu sa ma decid. In cele din urma, am decis sa prepar prajitura “Dintii negresei” (sub aceasta denumire era in caietul mamei). Ulterior, cand am publicat prima data reteta pe blog, am aflat ca in functie de zona tarii, ea mai este cunoscuta si sub alte denumiri, cum ar fi: zi si noapte, dinte de negru, negresa, camasi de negru, etc).

De ce am ales aceasta reteta? Pai…simplu! Este extrem de gustoasa, se prepara rapid (cu totii suferim de lipsa timpului liber), se poate servi intr-o ora dupa ce se coace.prajitura dintii negresei 54

Combinatia de blat de cacao usor umed, gemul de prune si bezeaua este una minunata! Practic aceasta prajitura imbina 3 texturi: blat umed, bezea pufoasa si gemul care este liantul intre cele doua.

Va invit sa incercati aceasta reteta si va asigur ca o veti savura cu mare drag!

Ingrediente blat

  • 250 g Margarina Ramaprajitura dintii negresei 06
  • O cana de zahăr
  • 6 gălbenușuri
  • o cană de lapte
  • 300 grame făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 50 grame cacao

Preparare blat

Margarina Rama se freaca cu o cana de zahar.prajitura dintii negresei 12

prajitura dintii negresei 15

Se adauga pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.prajitura dintii negresei 24

Se adauga alternativ laptele si faina amestecata cu praful de copt si cacaua.prajitura dintii negresei 25

prajitura dintii negresei 26

Se pune in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina. prajitura dintii negresei 28

Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 25 min (proba scobitorii).

Ingrediente bezea

  • 6 albușuri
  • 150 g zahăr
  • zeama de la o lamăie
  • esenta de rom (sau duba gust)
  • gem pentru a unge blatul

Preparare

Cat sta la cuptor pregatim bezeaua.

Batem spuma albusurile cu un praf de sare,  adaugam zaharul treptat si zeama de la o lamaie.prajitura dintii negresei 29

Se freaca bine cu mixerul pana avem o bezea foarte tare. Ca arome am pus un pic de esenta de rom.prajitura dintii negresei 31

Cand blatul este copt, il scoatem si il ungem cu gem de prune sau caise in strat foarte subtire.prajitura dintii negresei 32

Adaugam bezeaua si nivelam bine.prajitura dintii negresei 33

O dam din nou la cuptor pentru inca 7-8 minute.prajitura dintii negresei 35Imediat ce o scoatem din cuptor, razuim pe deasupra o bucata de ciocolata.prajitura dintii negresei 36

O lasam sa se racoreasca 10 min apoi taiem cu cutitul inmuiat in apa rece. Dupa fiecare rand taiat, spalam cutitul ca sa taiem bezeaua perfect.prajitura dintii negresei 46

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]prajitura dintii negresei 54

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

 
The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.