Prajitura cu nuca si crema de lamaie
Dragilor, stiu ca a trecut mult timp de la ultima reteta pe care am postat-o oe blog! A fost o perioada aglomerata, a fost si vacanta….dar …azi va aduc o reteta noua de prajitura delicioasa: foi cu nuca, miere si cacao si o crema de lamaie!
Sa trecem la treaba!
Pentru 5 foi cu dimensiunea de 24×24 cm avem nevoie de:
Ingrediente
- 2 oua
- 180 grame zahar tos
- 100 grame nuca macinata
- 2 linguri miere2 linguri cacao
- 7 linguri lapte
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 100 grame unt 80% grasime (la temperatura camerei) (eu folosesc acest unt)
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat bourbon (acesta) sau 1 lingurita extract de vanilie
- 450 grame faina
Preparare
Intr-un vas, amestecam ouale, zaharul, nuca, mierea, cacaua, laptele in care am dizolvat bicarbonatul, untul, vanilia, sarea si omogenizam bine amestecul.
Adaugam faina si framantam pana se incorporeaza faina.
Punem aluatul in folie alimentara, si il lasam la frigider 90 de minute.
Dupa 90 de minute, preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius.
Scoatem aluatul de la frigider si-l impartim in 5 bucati egale.
Foile se intind direct pe hartie de copt!
Coacem fiecare foaie timp de 10 minute, pe functia caldura sus-jos.
Procedam la fel pentru fiecare foaie in parte.
Dupa ce foile s-au copt, le lasam sa se raceasca foarte bine.
Crema de lamaie
Ingrediente
- 500 ml lapte gras
- 6 linguri faina
- 4 linguri zahar
- 200 grame unt 80% grasime
- 150 grame zahar pudra
- Sucul si coaja de la o lamaie
Preparare
200 ml lapte (din cei 500) se amesteca cu cele 6 linguri de faina.
Restul de lapte (300 ml) se pune pe foc pana ajunge la punctul de fierbere. Dam cratita deoparte si adaugam laptele amestecat cu faina. Omogenizam bine si punem din nou cratita pe foc mic, avand grija sa amestecam in continuu pentru a nu face cocoloase. Cand crema s-a ingrosat ca o ciulama, oprim focul si adaugam coaja si sucul de lamaie. Punem cratita deoparte, o acoperim cu folie alimentara (direct pe suprafata cremei) si o lasam sa se raceasca foarte bine.
Aceasta parte a cremei o putem pregati cat timp aluatul sta la frigider, astfel economisim timp. 🙂
Intr-un vas, mixam spuma untul apoi adaugam zaharul pudra. Incepem sa incorporam treptat cate o lingura din crema fiarta, pana o terminam.
Asamblare
Pe o tava, punem o foaie, crema, foaie, crema… pana le terminam.
Punem prajitura in folie alimentara si o lasam la frigider peste noapte. Deasupra ei punem ceva greu, care sa o preseze.
Glazura de ciocolata
Ingrediente
- 50 grame ciocolata neagra
- 50 grame ciocolata cu lapte
- 30 ml smantana lichida 30% grasime
Preparare
Punem ciocolata si smantana intr-un bol si le topim la bain-marie. O dam deoparte aproximativ 10 minute, apoi o punem deasupra prajiturii.
Punem prajitura la frigider pana se intareste glazura, apoi o portionam si o putem servi!
Este o prajitura delicioasa!!!
Spor la treaba si pofta!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018