Prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada

image_print

Prajitura Alba ca Zapada cred ca este cunoscuta de cei mai multi dintre noi si nu are nevoie de nicio prezentare. Este prajitura care dispare intotdeauna foarte repede de pe platou: are un gust fin, dulce si acrisor in acelasi timp…un deliciu!prajitura alba ca zapada  003

Foi

Ingrediente foi

  • 2 oua
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri lapte
  • 2 linguri ulei
  • 50  grame unt
  • 1 lingurita amoniac stins cu otet
  • o pastaie vanilie sau 1 plic zahar vanilat (daca nu folositi vanilie pastaie, folositi cel putin un zahar vanilat de genul , nu zahar vanilinat)
  • Putina coaja de lamaie
  • 500-520 grame faina (in  functie de tipul de faina)

Preparare

Intr-un vas amestecam ouale, zaharul, laptele, uleiul, untul moale, amoniacul stins, zaharul vanilat si lamaia. prajitura alba ca zapada  012

prajitura alba ca zapada  013Adaugam faina si  framantam un aluat potrivit de tare pe care il impartim in 4 bucati egale.prajitura alba ca zapada  014

Preincalzim cuptorul la 180 grade,  ungem cu ulei dosul unei tavi de aragaz si o tapetam cu faina.

Presaram faina pe masa de lucru si intindem o bucata de aluat  potrivita pentru marimea tavii. prajitura alba ca zapada  015O transferam cu grija pe tava, taiem marginile foii pentru  a avea o foaie cu marginile drepte. prajitura alba ca zapada  016Punem tava la cuptor pe treapta de mijloc pentru 5-6 minute (foaia este gata cand se  rumeneste usor pe margini dar ramane alba pe toata suprafata. Scoatem foaia din cuptor si o lasam sa se raceasca. prajitura alba ca zapada  028Procedam la  fel si cu celelalte 3 foi.

Crema  de lamaie

Ingrediente crema de lamaie

  • 200+500 ml lapte
  • 8 linguri de faina
  • 250 grame zahar
  • 250 grame unt 80-82% grasime
  • Coaja si zeama de la o lamaie  mare

Preparare

Intr-un bol amestecam cei 200 ml lapte cu faina. Restul de 500 ml  lapte se pune la fiert. Cand laptele a inceput sa fiarba, dam deoparte si adaugam amestecul de lapte si faina.prajitura alba ca zapada  018 Omogenizam bine si punem din nou cratita la foc mic, amestecand in continuu pana cand obtinem o compozitie densa, ca o ciulama. prajitura alba ca zapada  001
Oprim focul si lasam sa se raceasca, avand grija  sa amestecam din cand in cand in ea.

Cat se raceste ciulamaua, mixam untul la temperature camerei timp de cateva minute, apoi adaugam zaharul si mixam pana avem o crema spumoasa (zaharul nu trebuie sa fie topit).prajitura alba ca zapada  027

Cand ciulamaua s-a racit, o adaugam treptat, lingura cu lingura in crema de unt, mixand la viteza medie-mare, pana cand incorporam toata ciulamaua. prajitura alba ca zapada  026Adaugam coaja si zeama de lamaie si omogenizam crema foarte  bine.prajitura alba ca zapada  025

 

 

Asamblare

Intr-o tava, asezam foaie-crema-foaie-crema. prajitura alba ca zapada  028

prajitura alba ca zapada  029Punem tava intr-o punga de plastic, dar lasam putin deschisa. Pastram prajitura intr-un loc racoros, pana cand foile se fragezesc. Dupa ce foile s-au inmuiat, punem prajitura la frigider.

Cel mai bine este sa fie servita a doua zi. Se pudreaza cu zahar si se serveste.

prajitura alba ca zapada  007

Pofta buna !

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.