Prajitura Alba ca Zapada
Prajitura Alba ca Zapada cred ca este cunoscuta de cei mai multi dintre noi si nu are nevoie de nicio prezentare. Este prajitura care dispare intotdeauna foarte repede de pe platou: are un gust fin, dulce si acrisor in acelasi timp…un deliciu!
Foi
Ingrediente foi
- 2 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri lapte
- 2 linguri ulei
- 50 grame unt
- 1 lingurita amoniac stins cu otet
- o pastaie vanilie sau 1 plic zahar vanilat (daca nu folositi vanilie pastaie, folositi cel putin un zahar vanilat de genul , nu zahar vanilinat)
- Putina coaja de lamaie
- 500-520 grame faina (in functie de tipul de faina)
Preparare
Intr-un vas amestecam ouale, zaharul, laptele, uleiul, untul moale, amoniacul stins, zaharul vanilat si lamaia.
Adaugam faina si framantam un aluat potrivit de tare pe care il impartim in 4 bucati egale.
Preincalzim cuptorul la 180 grade, ungem cu ulei dosul unei tavi de aragaz si o tapetam cu faina.
Presaram faina pe masa de lucru si intindem o bucata de aluat potrivita pentru marimea tavii. O transferam cu grija pe tava, taiem marginile foii pentru a avea o foaie cu marginile drepte. Punem tava la cuptor pe treapta de mijloc pentru 5-6 minute (foaia este gata cand se rumeneste usor pe margini dar ramane alba pe toata suprafata. Scoatem foaia din cuptor si o lasam sa se raceasca. Procedam la fel si cu celelalte 3 foi.
Crema de lamaie
Ingrediente crema de lamaie
- 200+500 ml lapte
- 8 linguri de faina
- 250 grame zahar
- 250 grame unt 80-82% grasime
- Coaja si zeama de la o lamaie mare
Preparare
Intr-un bol amestecam cei 200 ml lapte cu faina. Restul de 500 ml lapte se pune la fiert. Cand laptele a inceput sa fiarba, dam deoparte si adaugam amestecul de lapte si faina. Omogenizam bine si punem din nou cratita la foc mic, amestecand in continuu pana cand obtinem o compozitie densa, ca o ciulama.
Oprim focul si lasam sa se raceasca, avand grija sa amestecam din cand in cand in ea.
Cat se raceste ciulamaua, mixam untul la temperature camerei timp de cateva minute, apoi adaugam zaharul si mixam pana avem o crema spumoasa (zaharul nu trebuie sa fie topit).
Cand ciulamaua s-a racit, o adaugam treptat, lingura cu lingura in crema de unt, mixand la viteza medie-mare, pana cand incorporam toata ciulamaua. Adaugam coaja si zeama de lamaie si omogenizam crema foarte bine.
Asamblare
Intr-o tava, asezam foaie-crema-foaie-crema.
Punem tava intr-o punga de plastic, dar lasam putin deschisa. Pastram prajitura intr-un loc racoros, pana cand foile se fragezesc. Dupa ce foile s-au inmuiat, punem prajitura la frigider.
Cel mai bine este sa fie servita a doua zi. Se pudreaza cu zahar si se serveste.
Pofta buna !
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018