Placinta cu spanac si branza feta
Pentru momentele in care avem pofta de o gustare savuroasa, dar suntem in pana de idei, propun aceasta reteta de placinta cu spanac si branza feta, extrem de frageda.
Desi nu este tocmai usor de preparat (indeosebi foile si asamblarea), merita sa o preparam din cand in cand. Gustul este incomparabil cu cel al placintelor semipreparate de pe piata si este similar celui al placintelor grecesti de casa (spanakopita)
Ingrediente pentru umplutura
- 400 grame de spanac tocat (eu am folosit congelat)
- o legatura de ceapa verde
- o legatura de marar
- 200 grame branza feta
- 150 grame branza de vaci
- 3 oua,
- o jumatate de lingurita de menta uscata
- o jumatate de lingurita nucsoara
- sare si piper dupa gust
Preparare umplutura
Spanacul il decongelam si il stoarcem bine. Ceapa o tocam marunt si o punem la calit in 2 linguri de ulei de masline. Adaugam spanacul stors, putina sare, piper si condimente.
Mai tinem pe foc 2-3 minute, dupa care oprim focul.
Intr-un bol razuim branza feta, o amestecam cu branza de vaci, ouale si mararul tocat marunt, dupa care adaugam spanacul calit si omogenizam bine.
O lasam deoparte pana cand pregatim foile.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Ingrediente pentru foile de placinta
- 450 grame de faina tip 650
- 300 ml apa
- o lingurita rasa de sare
- 4 linguri untura topita
- ulei
Preparare aluat pentru foi
Intr-un bol cernem faina si facem o adancitura in mijlocul ei. Presaram sarea pe margini si turnam apa cate putin, tragand spre interior cate putin din faina, pana cand incorporam toata faina.
Framantam aluatul la mana sau la mixer aproximativ 8-10 minute, pana avem un aluat elastic.
Impartim aluatul in 4 bucati, presaram masa cu faina si le modelam sub forma unor bile.
Fiecare bila o intindem usor, in cercuri cu un diametru de 10 cm.
Intr-un vas cu diametru mai mare punem 4 linguri de untura topita si asezam cercurile unul peste altul. Daca untura nu a acoperit cercurile de aluat, mai completam cu putin ulei.
Le lasam in untura aproximativ 30 de minute.
Asamblare
Ungem masa cu ulei, scoatem un cerc de aluat in untura (in cazul in care untura s-a intarit, o mai incalzim un pic la cuptor).
Intindem aluatul cu mainile, tragand de margini spre exterior, (asa cum se vede in poza).
Continuam sa o intindem pana obtinem o foaie subtire. Marginile ramase mai groase se rup cu mana.
Pe marginea foii se pune umplutura si se ruleaza cu grija.
Este posibil ca aluatul sa se rupa din loc in loc, dar continuam sa rulam.
Dupa ce am obtinut un sul, il rulam si il asezam sub forma unui melc pe o tava tapetata cu hartie de copt. Continuam in acelasi fel si cu celelalte foi si sulul obtinut il asezam in spirala, in continuarea celuilalt.
Se baga la copt, in cuptorul preincalzit la 220 de grade pentru aproximativ 25 de minute, pana se rumeneste.
Pofta buna!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
De la prietenii Alina's Cuisine
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018