Paris-Brest cu zmeură
Încă de când am făcut această rețetă de ecler de casă, am avut în minte să încerc și o rețetă de Paris-Brest, iar acum, că tot este sezonul ce ar putea fi mai delicios și răcoros decât această Paris-Brest cu zmeură?
Ce este Paris-Brest? Un aluat de choux, de formă rotundă, umplut cu cremă. La origine a fost cu cremă cu praline, dar între timp a suferit modificări și adaptări.
A fost creată în anul 1910 de un patiser francez, Louis Durand, la cererea lui Pierre Giffard, creatorul cursei de ciclism Paris-Brest-Paris, organizată pentru prima dată în 1891 (una din cele mai longevive curse de ciclism!).
Ca să ne imaginăm… cursa Paris-Brest-Paris are o distanță de 1200 KM și este parcursă de un ciclist în aproximativ 40 de ore!! Recordul este de 38 de ore și 55 de minute, stabilit în 1951! Acesta DA sport dur!
Prăjitura Paris-Brest are o formă rotundă, similară unei roți de bicicletă și poate avea chiar și un diametru de 50 de centimetri!
Haideți să încercăm să onorăm și noi efortul celor care s-au avântat în această cursă supraomenească și să le dedicăm acest desert răcoros și delicios.
Ingrediente aluat de choux
- 130 g faina,
- 1 lingurita de zahar,
- 1/2 lingurita sare,
- 120 g unt taiat bucatele – (82% grăsime, eu folosesc la toate prăjiturile mele),
- 240 ml apa,
- 4 oua usor batute
- două mâini de fulgi de migdale
Preparare aluat de choux
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.
Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere. Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.
Pune din nou cratita pe foc si amestecam pana cand aluatul de desprinde de marginea vasului (aprox. 1-2 minute).
Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.
Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.
Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Intr-o tavă punem hârtie de copt, desenăm conturul unei forme cu diametrul de 24 cm, întoarcem coala invers și cu un pos cu varf deschis in stea (eu am folosit ) turnam aluatul prima dată pe conturul cercului, apoi încă un cerc concentric spre interior, lipit de primul și deasupra celor două cercuri un al treilea cerc de aluat.
Ungem cu ou bătut, presărăm fulgi de migdale și coacem la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 30 minute.
Cand s-a copt, oprim cuptorul si le mai lasam aproximativ 5-10 minute cu usa intredeschisa.
Scoatem tava din cuptor si lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.
Preparare sirop de zmeură
Se pun pe foc la fiert. După ce fructele s-au înmuiat mai fierbem 3-4 minute.
Strecurăm siropul printr-o sită pentru a elimina semințele.
Lăsăm să se răcească.
Ingrediente cremă de zmeură
- 250 grame mascarpone (de exemplu )
- 400 grame friscă din smântână (30% grăsime – de exemplu ) sau frișcă lichidă (de exemplu )
- 150 grame zahăr pudră și încă 2 linguri pentru frișcă
- Siropul de zmeură
Preparare cremă de zmeură
Într-un bol mixăm mascarpone cu zahărul pudră.
În alt bol mixăm smântâna pentru frișcă sau frișca lichidă (nu de tot, trebuie să nu fie foarte fermă).
Adăugăm frișca peste mascarpone, siropul de zmeură și mixăm la viteză mare până obținem o cremă spumoasă și fermă. O dăm la rece aproximativ o oră.
Asamblare
Tăiem blatul de choux cu grijă în două.
Punem crema într-un poș și umplem inelul de bază al prăjiturii.
Pudrăm inelul superior cu zahăr farin și îl punem cu grijă deasupra cremei.
Pentru decor adăugăm câteva fructe de zmeură.
Se lasă la rece pentru 2-3 ore înainte de a servi.
Poftă bună!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018