Pain au chocolat, croissant fraged-pufos, fundite impletite
Dupa ce am postat cornurile extra pufoase, care au fost foarte apreciate si incercate de voi, mi-am propus sa incerc un alt fel de aluat, de data aceasta pufos la interior si usor fraged la exterior.
Initial am vrut sa folosesc aluatul doar pentru Pain au chocolat, dar in timp ce decupam aluatul mi-am propus sa il modelez si sub forma de croissant sau fundite impletite.
Rezultatul este mai mult decat ma asteptam, croissantele si funditele fiind excelente, potrivite pentru acest gen de aluat.
Aluatul :
Ingrediente
- 450 grame faina
- 20 grame drojdie proaspata (eu folosesc , pentru ca altele m-au dezamagit)
- 1 lingurita rasa de sare
- 60 grame zahar
- 260 ml lapte
- 15 grame unt de calitate
Pentru impachetari :
Ingrediente
- -150 grame unt 80-82% grasime ( la preparatele de patiserie este IMPERIOS NECESAR sa folositi unt de foarte buna calitate, . pentru ca aroma pregnanta este aceea de unt!)
Preparare
Intr-o bol mic, dizolvam drojdia amestecata cu o lingurita de zahar si 4-5 linguri de lapte caldut. Lasam deoparte sa creasca 15 minute.
In vasul robotului, cernem faina, adaugam sarea, zaharul, untul taiat bucatele mici, drojdia crescuta si restul de lapte caldut.
Mixam pana cand aluatul se omogenizeaza si se desprinde de pe peretii vasului. Acelasi lucru este valabil si daca framantam aluatul cu mana. E important sa nu framantam mult.
Transferam aluatul intr-un vas curat, tapetat cu faina si acoperim cu un prosop curat. Lasam alautul sa creasca 60 de minute.
Cat timp aluatul este la crescut, pregatim untul pentru impachere.
Pe o hartie de copt, asezam untul taiat bucati sub forma unui patrat cu laturile de aproximatix 15×15 cm.
Acoperim cu hartie de copt si cu ajutorul unui sucitor presam usor pentru a obtine un strat uniform. Impachetam bine in hartie si punem la frigider.
Dupa o ora, presaram faina pe masa de lucru si intindem aluatul sub forma unui dreptunghi, cu latimea de aproximativ 20 cm.
Asezam untul in mijloc si acoperim cu lateralele alautului.
Punem aluatul in folie de plastic si-l dam la rece pentru 30 de minute.Dupa 30 de minute, scoatem aluatul, presaram faina pe masa si intindem din nou aluatul asezat cu deschiderea spre dreapta (ca o carte).Impachetam din nou, aducand partea de jos spre centru si acoperim cu partea superioara.
Acoperim din nou cu folie alimentara si punem la frigider pentru inca 30 de minute. Daca se intampla sa iasa untul, presaram putina faina.
Acest aluat este de preferat sa se lucreze intr-o zi mai racoroasa, altfel untul se va inmuia foarte repede, iar rezultatul nu va mai fi cel asteptat.
In continuare, impaturim aluatul de inca 2 ori, cu pauzele de asteptare de 30 de minute intre turaje.
Dupa ultima impachetare, lasam aluatul la rece 24 de ore.
A doua zi, se scoate si se intinde pe masa presarata cu faina.
Cu un cutit ascutit taiem aluatul in dreptunghiuri pentru pain au chocolat, triunghiuri pentru croissante sau fasii pentru fundite.
Pozele va vor ajuta mai mult in acest sens.
Croissants:
Le asezam in tava la distanta unele de altele, le acoperim cu un prosop si le lasam la crescut aproximativ 70-80 de minute.
Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius, ungem aluatul modelat cu galbenus amestecat cu putin lapte. Coacem timp de 25-30 de minute, pana sunt frumos rumenite.
Cat timp stau la cuptor, punem intr-un pahar 50 grame zahar si 50 ml apa si topim la microunde 2 minute. Cand scoatem pain au chocolat sau croissantele din cuptor, le ungem cu o pensula inmuiata in siropul de zahar.
Se servesc calde la orice ora din zi !
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018