
Mucenici moldovenesti
Desi nu sunt moldoveanca, in fiecare an imi place sa pregatesc si mucenici moldovenesti, alaturi de cei muntenesti.
Pentru aproximativ 20 de bucati avem nevoie de:
Ingrediente
- 550 grame faina
- 2 galbenusuri si un ou intreg
- 250 ml lapte
- 125 grame zahar
- 7 grame drojdie uscata sau 25 grame drojdie proaspata
- ½ lingurita de sare
- 50 grame unt topit caldut amestecat cu 50 grame ulei
- Coaja rasa de la o lamaie
- 1 plic zahar vanilat
Preparare
Intr-un vas, cernem faina si o amestecam cu drojdia uscata.
Daca folositi drojdie proaspata, o dizolvati in cateva linguri de lapte si apoi o adaugati in faina.
Incalzim laptele si dizolvam zaharul si vanilia in el.
Ouale le batem cu sarea si coaja de lamaie si le adaugam peste faina.
Peste faina, punem ouale batute, laptele si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, apoi incepem sa adaugam untul si uleiul cate putin.
Framantam aluatul pana incorporam toata grasimea.
Intr-un vas curat, presaram faina si transferam aluatul. Il acoperim cu folie alimentara si il lasam la crescut aproximativ 80-90 de minute.
Cat creste aluatul pregatim siropul:
Ingrediente sirop
- 400 ml apa
- 200 grame zahar
- Coaja rasa de la o lamaie
- Coaja rasa de la o jumatate de paortocala
- 1 plic zahar vanilat
Preparare sirop
Punem la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie si portocala. Dupa ce a dat in clocot mai fierbem siropul aproximativ 5 minute. Oprim focul si adsugam zaharul vanilat.
Modelare
Dupa ce aluatul a crescut, incepem sa modelam mucenicii. Portionam aluatul in aproximativ 20 de bucati.
Fiecare bucata o modelam sub forma unei bile pe care o intindem intr-un sul cam de grosimea unui deget. Indoim sulul astfel incat sa avem 2 parti egale pe care apoi le impletim ca pe un snur.
Unim capetele si obtinem un cerc pe care apoi il rasucim in forma de cifra 8.
Ii asezam in tava si-i mai lasam la crescut aproximativ 20 minute.
Coacere
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Ungem mucenicii cu galbenus batut cu putin lapte caldut si ii coacem aproximativ 20-25 minute, pana se rumenesc frumos.
Ii scoatem din cuptor si-i lasam sa se racoreasca 10 minute, apoi ii scufundam in sirop cateva secunde pe fiecare parte.
Ii asezam pe un platou, ii ungem cu miere dizolvata cu foarte putina apa si presaram deasupra nuca macinata din belsug.
Sunt foarte aromati si pufosi!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018