
Monkey bread – painea maimutelor
Aceasta reteta este de inspiratie americana, foarte populara peste Atlantic la micul dejun, dar si la diverse targuri sau evenimente.
Monkey bread a aparut ca si reteta in jurul anilor 1950, in mai multe reviste pentru femei si este foarte populara peste ocean. Se serveste de regula calda pentru ca bucatelele sa se rupa usor cu mana. Lipicioase, vor fi un deliciu pentru copii, dar si pentru adulti.
Sunt de acord si eu ca in ceea ce priveste retetele de deserturi, francezii sunt cei care creeaza trenduri. Pe de alta parte, pragmatismul americanilor a facut posibila aceasta reteta deloc complicata, dar care imbina placut arome si texturi.
Dupa ce o veti pregati, va veti indragosti de ea. Si aveti si de ce…desi nu are subtilitatea deserturilor frantuzesti, cand o veti gusta va veti intreba cum e posibil ca ceva atat de simplu sa aiba un gust atat de complex.
Aluat
Ingrediente aluat
- 3 grame sare
- 15 grame zahar
- 240 ml lapte caldut
- 1 ou+ 1 galbenus
- 4 grame drojdie uscata sau 12 grame drojdie proaspata (eu folosesc Budafok si am aratat aici de ce)
- 450 grame faina tip 000
- 50 ml apa
- 1 plic zahar vanilat bourbon (, nu din cel vanilinat)
Umplutura
Preparare aluat
Intr-un vas, amestecam laptele caldut cu drojdia. Intr-un pahar, punem apa calduta si dizolvam sarea in ea.
In vasul mixerului, punem faina cernuta, adaugam zaharul, laptele amestecat cu drojdie, apa si oul intreg si mixam la viteza medie, sau framantam cu mana pana se omogenizeaza, dupa care a
daugam si galbenusul ramas. Framantam aluatul bine, il transferam intr-un vas curat pe fundul caruia presaram faina, il acoperim cu folie alimentara si-l lasam la crescut 120 de minute.
Cat timp creste aluatul, pregatim umplutura.
Ingrediente umplutura
- 150 grame dulceata (eu am folosit de caise)
Pentru bilele de aluat:
- 100 grame unt topit caldut
- 230 grame zahar brun
- 20 grame scortisoara.
Preparare umplutura
Pregatim o forma de guguluf, pe care o ungem bine cu unt si o tapetam cu faina.
Cand aluatul a crescut, il punem pe masa presarata cu faina, si-l taiem in bucati de 2-3 cm.
Fiecare bucatica de aluat se intinde usor cu mainile si punem in mijlocul fiecareia aproximativ o lingurita de dulceata. Aducem marginile aluatului spre centru pentru a sigila bila de aluat.
Fiecare bila astfel formata se introduce in untul topit, apoi in amestecul de zahar cu scortisoara.
Asezam in tava primul rand, apoi al doilea rand avand grija sa le distribuim alternativ cu cele din primul strat.
Mie mi-au iesit 3 straturi (depinde cat de mari veti face bilele de aluat).
Acoperim usor cu o folie si lasam sa creasca aproximativ 60 de minute.
Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius si coacem pentru aproximativ 35-40 de minute.
Cand este gata, scoatem din cuptor si o mai lasam aproximativ 5-10 minute in tava, apoi punem un platou deasupra formei si o rasturnam.
Cat timp se racoreste un pic, pregatim glazura de zahar.
Glazura de zahar
Ingrediente glazura de zahar
- 150 grame zahar pudra
- 80-100 ml lapte fierbinte
Preparare glazura de zahar
Intr-un bol, pune zaharul cernut si turnam lapte putin cate putin amestecand in continuu.Adaugam lapte pana compozitia are o consistenta care curge.
Se serveste calda cu o maaaaare pofta!
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018