Monkey bread - painea maimutelor

Monkey bread – painea maimutelor

image_print

Aceasta reteta este de inspiratie americana, foarte populara peste Atlantic la micul dejun, dar si la diverse targuri sau evenimente.

Monkey bread a aparut ca si reteta in jurul anilor 1950, in mai multe reviste pentru femei si este foarte populara peste ocean. Se serveste de regula calda pentru ca bucatelele sa se rupa usor cu mana. Lipicioase, vor fi un deliciu pentru copii, dar si pentru adulti.

Sunt de acord si eu ca in ceea ce priveste retetele de deserturi, francezii sunt cei care creeaza trenduri. Pe de alta parte, pragmatismul americanilor a facut posibila aceasta reteta deloc complicata, dar care imbina placut arome si texturi.

Dupa ce o veti pregati, va veti indragosti de ea. Si aveti si de ce…desi nu are subtilitatea deserturilor frantuzesti, cand o veti gusta va veti intreba cum e posibil ca ceva atat de simplu sa aiba un gust atat de complex.

monkey bread painea maimutelor 000

Aluat

Ingrediente aluat

  • 3 grame sare
  • 15 grame zahar
  • 240 ml lapte caldut
  • 1 ou+ 1 galbenus
  • 4 grame drojdie uscata sau 12 grame drojdie proaspata (eu folosesc Budafok si am aratat aici de ce)
  • 450 grame faina tip 000
  • 50 ml apa
  • 1 plic zahar vanilat bourbon (, nu din cel vanilinat)

Umplutura

Preparare aluat

Intr-un vas, amestecam laptele caldut cu drojdia. monkey bread painea maimutelor 001Intr-un pahar, punem apa calduta si dizolvam sarea in ea.monkey bread painea maimutelor 002

In vasul mixerului, punem faina cernuta, adaugam zaharul, laptele amestecat cu drojdie, apa si oul intreg si mixam la viteza medie, sau framantam cu mana pana se omogenizeaza, dupa care amonkey bread painea maimutelor 003

monkey bread painea maimutelor 004daugam si galbenusul ramas. Framantam aluatul bine, il transferam intr-un vas curat pe fundul caruia presaram faina, il acoperim cu folie alimentara si-l lasam la crescut 120 de minute.
monkey bread painea maimutelor 008

Cat timp creste aluatul, pregatim umplutura.

Ingrediente umplutura

  • 150 grame dulceata (eu am folosit de caise)

Pentru bilele de aluat:

  • 100 grame unt topit caldut
  • 230 grame zahar brun
  • 20 grame scortisoara.

Zaharul brun se amesteca cu scortisoara.monkey bread painea maimutelor 015

Preparare umplutura

Pregatim o forma de guguluf, pe care o ungem bine cu unt si o tapetam cu faina.monkey bread painea maimutelor 009

Cand aluatul a crescut, il punem pe masa presarata cu faina, si-l taiem in bucati de 2-3 cm.monkey bread painea maimutelor 012

monkey bread painea maimutelor 013

Fiecare bucatica de aluat se intinde usor cu mainile si punem in mijlocul fiecareia aproximativ o lingurita de dulceata. monkey bread painea maimutelor 014Aducem marginile aluatului spre centru pentru a sigila bila de aluat.monkey bread painea maimutelor 016

Fiecare bila astfel formata se introduce in untul topit, apoi in amestecul de zahar cu scortisoara.monkey bread painea maimutelor 019

monkey bread painea maimutelor 017Asezam in tava primul rand, apoi al doilea rand  avand grija sa le distribuim alternativ cu cele din primul strat.monkey bread painea maimutelor 023

monkey bread painea maimutelor 025

Mie mi-au iesit 3 straturi (depinde cat de mari veti face bilele de aluat).

Acoperim  usor cu o folie si lasam sa creasca aproximativ 60 de minute.monkey bread painea maimutelor 027

Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius si coacem pentru aproximativ 35-40 de minute.

Cand este gata, scoatem  din cuptor si o mai lasam aproximativ 5-10 minute in tava, apoi punem un platou deasupra formei si o rasturnam.monkey bread painea maimutelor 030

Cat timp se racoreste un pic, pregatim glazura de zahar.

Glazura de zahar

Ingrediente glazura de zahar

  • 150 grame zahar pudra
  • 80-100 ml lapte fierbinte

Preparare glazura de zahar

Intr-un bol, pune zaharul cernut si turnam lapte putin cate putin amestecand in continuu.monkey bread painea maimutelor 028Adaugam lapte pana compozitia are o consistenta care curge.monkey bread painea maimutelor 034

Cu o lingura sau un pos, punem glazura deasupra painicii.monkey bread painea maimutelor 041

Se serveste calda cu o maaaaare pofta!monkey bread painea maimutelor 056

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]monkey bread painea maimutelor 039

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]
 
The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.