Mini Ecler cu crema de vanilie
Eclerul este un desert frantuzesc aparut in sec.19, creat de faimosul chef francez al vremurilor Antonin Careme.
Cu putin exercitiu si un pic de indemanarae putem pregati acasa aluatul de choux pentru ecler. Combinatiile de crema pentru umplutura sunt nenumarate. De data aceasta am facut ecler cu crema de vanilie si glazura de ciocolata.
Pentru aluatul de choux:
Ingrediente
- 130 grame faina
- 1 lingurita zahar
- 1/2 lingurita de sare
- 120 grame unt taiat cubulete
- 240 ml apa
- 4 oua mari usor batute
Preparare
Preincalzim cuptorul la 200 grade si punem hartie de copt in tava in care urmeaza sa coacem cojile de ecler.
Intr-un bol cernem faina si o amestecam cu zaharul si sarea.
Intr-o cratita, punem untul si apa la foc mediu si aducem la punctul de fierbere. Dam jos de pe foc si adaugam toata faina o data, amestecand rapid cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata faina.
Mutam aluatul in vasul mixerului si batem la viteza mica aprovimativ 1 minut.
Cand aluatul este caldut adaugam ouale usor batute.
Continuam sa mixam cand avem un aluat dens care curge in falduri.
Pregatim un pos stea cu varf inchis (eu am folosit setul acesta cu diametru de 20 mm) si turnam aluatul in tava la dimensiunea dorita ( 4-5 cm).
Punem tava la cuptor la 200 grade timp de 15 minute, apoi reducem temperatura la 180 grade si continuam sa coacem inca 25-30 minute.
Le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca pana cand pregatim crema.
Crema de vanilie
Ingrediente
- 450 ml lapte
- ½ pastaie de vanilie sau 1 plic zahar vanilat bourbon (nu zahar vanilinat, in niciun caz, ci )
- 5 galbenusuri
- 90 grame zahar
- 30 grame amidon (eu il folosesc pe )
- 30 grame faina
- 225 g frisca batuta (eu o prepar din, asa cum am aratat in aceasta reteta de cornete umplute cu frisca si tavalite prin nuca)
Preparare
Galbenusurile se bat putin cu zaharul,apoi se amesteca cu amidonul si faina, omogenizand foarte bine.
Laptele se pune pe foc cu pastaia de vanilie . Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se toarna peste galbenusuri si se amesteca foarte bine.
Se pune amestecul din nou pe foc amestecand in continuu. Fierbem crema pana cand se ingroasa ca o ciulama tare. Punem folie alimentara pe suprafata cremei si o lasam sa se raceasca. Cand crema este rece, incorporam frisca batuta, mixand la viteza mare pana se omogenizeaza bine.
Choux-urile se inteapa in 2-3 puncte cu varful subtire al duiului cu care le umplem. Punem crema intr-un pos, atasam duiul cu varf ascutit si umplem cu crema prin cele 3 puncte. Sau, putem taia cojile pe mijloc si le umplem cu crema. Le dam la rece pana pregatim glazura.
Pentru glazura am folosit 200 grame de ciocolata fondanta, si 40 grame ciocolata alba.
Se topeste ciocolata fondanta pe baie de aburi si glazuram fiecare ecler. Lasam sa se inbtareasca glazura de deasupra, apoi topim si ciocolata alba, o punem intr-un pos de plastic, taiem un varf subtire si decoram dupa preferinta.
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018