1 Mai muncitoresc (merdenelesc?)
Ii invit sa incerce aceasta reteta pe toti cei ce vor sa simta gustul adevarat al merdenelelor, care este cu mult mai bun decat al celor din patiseriile de strada.
Un pic de munca, dar mult mai mult gust!
Ingrediente aluat
- 525 grame faina (de preferat faina de patiserie, de tip 550)
- 350 ml apa rece
- o lingura de sare
- 225 grame untura sau unt 82% (eu am folosit untura, dar se poate folosi cu succes si )
Ingrediente umplutura
- 400 grame branza telemea (dupa preferinta fiecaruia, eu am folosit )
- 300-350 ml apa
- gris
- 1 ou
Preparare
Prepararea aluatului:
Intr-un bol punem faina si sarea si le amestecam.
Apa se toarna treptat (pentru inceput aproximativ 300 de ml) si o incorporam in faina astfel incat sa avem un aluat moale si elastic, framantand cateva minute.
Daca mai este nevoie adaugam si restul de apa.
Dupa ce am framantat infasuram aluatul in folie alimentara si il lasam la frigider 30 de minute.
Untura/untul se freaca cu o lingura pana obtinem o pasta mai moale.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in bucati de aproximativ 75-80 de grame.
Presaram faina pe masa de lucru, intindem fiecare bucata sub forma unui dreptunghi, o ungem cu aproximativ o lingura de untura/unt si o impaturim ca in pozele de mai jos.
Dupa impachetare, fiecare merdenea se inveleste in folie alimentara.
Se baga la frigider 3-4 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine).
Intre timp preparam umplutura astfel:
Fierbem grisul in aproximativ 300 ml, pana se obtine consistenta grisului cu lapte. Se lasa deoparte pana se raceste.
Cand s-a racit il adaugam peste branza razuita, adaugam un ou si amestecam pana se omogenizeaza.
Asamblare
Dupa cele 3-4 ore scoatem aluatul din frigider, preincalzim cuptorul la 210 grade si pregatim 2 tavi pe care le tapetam cu hartie de copt.
Luam fiecare bucata de aluat, o intindem cat mai subtire, punem umplutura uniform pe aproximativ toata suprafata foii si o impachetam ca un plic (sau urmand aceleasi etape ca mai sus).
Presam usor pentru a evita ca branza sa iasa din foaie.
Coacem la 210 grade Celsius pana sunt rumenite (aproximativ 40 de minute).
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember] [photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]De la prietenii Alina's Cuisine
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018