Guguluf cu visine si coacaze
Guguluf este o prajitura ale carei origini provin din zona Germaniei, Austriei si Elvetiei. Denumirea sa originala este gugelhupf sau gugelhopf si se pare ca ar putea fi compusa din cuvantul gugel care inseamna scufie si –hupf , care este o varianta a cuvantului Hefe – drojdie. Altii spun ca, de fapt, hupf vine de la cuvantul german hüpfen, care inseamna “a sari”, pentru ca efectiv in timpul coacerii aluatul parca vrea sa sara din forma.
In America, este cunoscuta sub denumirea de Bundt Cake, iar numele vine de la denumirea comerciala pe care un producator de vase de bucatarie a dat-o la inceputul secolului XX unei forme de aluminiu similare celei originale de gugelhupf si care, pana in prezent, a fost vanduta de catre respectivul producator de peste 60 de milioane de ori.
In orice caz, denumirea de guguluf sau bundt cake este mai degraba legata de forma specifica, in forma de coif, al carei mijloc este inaltat, cu forma de tub, astfel incat aluatul vine in contact cu o suprafata mai mare a vasului de gatit. In acest vas se pot gati diverse aluaturi, nefiindu-i specifica o anumita reteta.
In Romania, o forma accesibila de guguluf poate fi gasita , iar cea de la Dr Oetker mi se pare ca are un raport pret/calitate foarte bun. Forma de guguluf de buna calitate este si aceasta, ramane la aprecierea voastra pe care doriti sa o cumparati. Tineti minte insa ca in forma respectiva puteti gati mai multe, nu doar aceasta reteta de aluat dulce.
Eu am incercat acest guguluf cu visine si coacaze, iar combinatia mi se pare excelenta, pentru ca imbina aciditatea si aroma proaspata ale fructelor cu delicatetea aluatului.
Va recomand sa incercati!
Ingrediente
- 250 grame unt (eu il folosesc pe , cu cosecventa)
- 300 grame zahar
- 5 oua
- 100 ml lapte condensat (de exemplu )
- un praf de copt
- un praf de sare
- 500 grame faina
- 50 grame fulgi de ciocolata
- coaja si zeama de la o lamaie
- vanilie
- 1-2 linguri de afinata/visinata
- 450-500 grame de visine si coacaze (sau fructe de padure) bine scurse
Preparare
Intr-un vas, se amesteca bine untul cu zaharul.
Adaugam ouale pe rand.
Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga peste prima compozitie, alternativ cu laptele, coaja si zeama de la lamaie si vanilia.
Se amesteca bine pana se omogenizeaza.
Un sfert din compozite se scoate si se amesteca cu fulgii de ciocolata, precum si cu afinata sau visinata.
Fructele se scurg bine si se amesteca cu putina faina.
Se unge forma de guguluf si se tapeteaza cu faina.
Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius.
In forma de guguluf punem un strat de aluat simplu apoi un strat de fructe si amestecam usor cu furculita.
Adaugam apoi alt strat de compozitie si inca unul de fructe, iar la final aluatul amestecat cu fulgii de ciocolata.
Se amesteca usor si se baga la copt pentru aproximativ 55-60 de minute, pana trece testul scobitorii.
Pofta buna!
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018