Flan de cafe – o alta prajitura imposibila
Pentru ca ni s-a parut delicios chocoflan-ul pe care l-am facut acum ceva vreme, m-am hotarat sa incerc azi un flan de cafea, tot de inspiratie mexicana. Ca si la chocoflan, straturile s-au inversat singure in tava, in timpul coacerii.
Ingrediente blat
Pentru preparare avem nevoie de un vas rotund, preferabil un vas de guguluf, ca .
- 125 grame ciocolata neagra (70-75%) – de genul
- 80 grame unt
- 3 oua
- 125 grame zahar
- 80 grame faina
- o lingura cacao neagra
- 2 linguri ness
Ingrediente caramel
- 220 grame zahar
- 60 ml apa
- coaja de la o portocala, taiata fasii
Ingrediente flan de cafea
- 340 grame lapte condensat (eu am folosit )
- 225 grame branza Philadelphia
- 4 oua
- 220 grame zahar
- o lingura de ness
- un sfert de lingurita de scortisoara
Preparare
Etapa 1
Mai intai pregatim vasul (, sau o alta forma rotunda), pe care il ungem bine cu unt.
Intr-o cratita punem pe foc mediu zaharul cu apa si coaja de portocala.
Dupa 8 minute scoatem coaja de portocala si continuam sa fierbem caramelul pana cand devine auriu, usor brun.
Caramelul astfel obtinut se toarna in forma de guguluf si se lasa deoparte pana pregatim blatul.
Etapa 2 – pregatirea blatului
Intr-o craticioara punem la topit untul si ciocolata rupta bucati. Tinem vasul pe foc mic pana se topeste ciocolata.
Separat, batem ouale cu zaharul si adaugam faina amestecata anterior intr-un alt vas cu cacao si cafea (o lingura de cacao, doua de cafea solubila).
Omogenizam bine si punem compozitia peste ciocolata topita.
Compozitia astfel rezultata se pune peste caramel, in forma de guguluf.
Etapa 3 – pregatirea flanului
Intr-un vas punem crema de branza Philadelphia si zaharul. Adaugam ouale, cafeaua si scortisoara si omogenizam bine.
La final adaugam si laptele condensat, amestecand incet, pentru a nu stropi.
Turnam flanul peste blat.
Acoperim forma cu o folie de aluminiu si o asezam intr-o alta tava in care punem apa fiarta cativa centimetri.
Se lasa la copt la 180 de grade, aproximativ 120 minute. Straturile se inverseaza!!
Se scoate din cuptor si se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi o punem la frigider pentru aproximativ 3-4 ore.
Pentru a scoate prajitura din forma, punem deasupra un platou si rasturnam forma cu o miscare rapida.
Succes si pofta buna!
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018