Cozonaci traditionali

Cozonaci traditionali

image_print

Cozonaci traditionali

Aceasta reteta am gasit-o pe un blog culinar al Gabrielei Cara si am aflat ulterior ca este o reteta traditionala, folosita de multa lume, in multe zone ale tarii, de zeci de ani. De fiecare data cand am facut acesti cozonaci, au iesit la fel: mari, pufosi si gustosi. Iata reteta:

cozonac 003

Sustine-ma in concursul Dr. Oetker

Buna,

Iti multumesc de vizita!

Si anul acesta am fost invitata sa particip la concursul Dr.Oetker.

Daca iti plac retetele mele, te rog da Like la postarea mea de pe pagina de Facebook!

Nu rata ocazia sa privesti si torturile in pasta de zahar pe care le postez doar acolo!

Multumesc,
Alina

Ingrediente

Aluat

  • 1 kg faina,
  • 50 g drojdie
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte de 3,5% – se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos
  • 200 grame grasime (ulei si unt topit)
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja de la o lamaie, o portocala, rom, vanilie

Umplutura: 

  • 5 albusuri,
  • 100 grame zahar,
  • 2-3linguri cacao,
  • 1 praf de sare
  • zeama de lamaie
  • 200 grame nuca macinata
  • rom, scortisoara, zahar vanilat bourbon

Preparare

Pentru umplutura: 5 albusuri se bat spuma cu un praf de sare si un pic de zeama de lamaie, se adauga treptat zaharul pana avem o bezea tare.

cozonaci 122

 

Adaugam 2-3 linguri de cacao (in functie de concentratia acesteia), nuca si aromele si se omogenizeaza.

cozonaci 123

 

Pentru aluat:

Faina se cerne de doua ori.

Se incalzeste laptele si se dizolva in el zaharul si vanilia.

In vasul in care avem faina, facem o adancitura in mijlocul ei, dupa care adaugam drojdia dizolvata in cateva linguri de lapte si pe deasupra presaram un pic de faina.

Se lasa la crescut 15 minute, fara sa se amestece, pana faina face crapaturi deasupra drojdiei.

Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala.

In vasul cu faina se adauga restul de lapte caldut si galbenusurile frecate.

Se amesteca sa se omogenizeze si se adauga treptat grasimea calduta, pe masura ce se framanta.

cozonaci 121

Se framanta aproximativ 30 de minute. Inainte de a se lasa la crescut se unge fundul vasului cu ulei.

Se lasa la crescut, acoperita cu folie alimentara, aproximativ 90 de minute.

cozonaci 125

Asamblare:

Dupa ce a crescut se imparte aluatul in patru bucati egale.

Ungem masa cu putin ulei si cu mana se intinde fiecare din cele patru bucati de aluat.

cozonaci 127

Deasupra se pune crema de umplutura si se ruleaza astfel fiecare bucata.

cozonaci 128

Fiecare cozonac se formeaza din impletirea a doua astfel de rulouri si se aseaza in tavile unse cu untura si tapetate cu putina faina. Se lasa la crescut in forme, acoperiti cu un prosop,  pana ajung la inaltimea tavii.

cozonaci 130

Pe deasupra se unge cu galbenus amestecat cu putin lapte caldut.

Cozonacii astfel formati se coc in cuptorul preincalzit la 120 de grade, pentru 15 minute, dupa care se coc la 180 de grade, pana scobitoarea iese curata.

Cand incep sa se rumeneasca deasupra, se acopera cu o folie de aluminiu.

Imediat dupa ce se scot din cuptor se ung deasupra cu un amestec de miere diluata putin cu apa.

cozonac 004

Pofta buna!

 

 

 

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.