Cozonaci traditionali
Cozonaci traditionali
Aceasta reteta am gasit-o pe un blog culinar al Gabrielei Cara si am aflat ulterior ca este o reteta traditionala, folosita de multa lume, in multe zone ale tarii, de zeci de ani. De fiecare data cand am facut acesti cozonaci, au iesit la fel: mari, pufosi si gustosi. Iata reteta:
Sustine-ma in concursul Dr. Oetker
Buna,
Iti multumesc de vizita!
Si anul acesta am fost invitata sa particip la concursul Dr.Oetker.
Daca iti plac retetele mele, te rog da Like la postarea mea de pe pagina de Facebook!
Nu rata ocazia sa privesti si torturile in pasta de zahar pe care le postez doar acolo!
Multumesc,
Alina
Ingrediente
Aluat
- 1 kg faina,
- 50 g drojdie
- 250 g zahar
- 500 ml lapte de 3,5% – se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos
- 200 grame grasime (ulei si unt topit)
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- coaja de la o lamaie, o portocala, rom, vanilie
Umplutura:
- 5 albusuri,
- 100 grame zahar,
- 2-3linguri cacao,
- 1 praf de sare
- zeama de lamaie
- 200 grame nuca macinata
- rom, scortisoara, zahar vanilat bourbon
Preparare
Pentru umplutura: 5 albusuri se bat spuma cu un praf de sare si un pic de zeama de lamaie, se adauga treptat zaharul pana avem o bezea tare.
Adaugam 2-3 linguri de cacao (in functie de concentratia acesteia), nuca si aromele si se omogenizeaza.
Pentru aluat:
Faina se cerne de doua ori.
Se incalzeste laptele si se dizolva in el zaharul si vanilia.
In vasul in care avem faina, facem o adancitura in mijlocul ei, dupa care adaugam drojdia dizolvata in cateva linguri de lapte si pe deasupra presaram un pic de faina.
Se lasa la crescut 15 minute, fara sa se amestece, pana faina face crapaturi deasupra drojdiei.
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala.
In vasul cu faina se adauga restul de lapte caldut si galbenusurile frecate.
Se amesteca sa se omogenizeze si se adauga treptat grasimea calduta, pe masura ce se framanta.
Se framanta aproximativ 30 de minute. Inainte de a se lasa la crescut se unge fundul vasului cu ulei.
Se lasa la crescut, acoperita cu folie alimentara, aproximativ 90 de minute.
Asamblare:
Dupa ce a crescut se imparte aluatul in patru bucati egale.
Ungem masa cu putin ulei si cu mana se intinde fiecare din cele patru bucati de aluat.
Deasupra se pune crema de umplutura si se ruleaza astfel fiecare bucata.
Fiecare cozonac se formeaza din impletirea a doua astfel de rulouri si se aseaza in tavile unse cu untura si tapetate cu putina faina. Se lasa la crescut in forme, acoperiti cu un prosop, pana ajung la inaltimea tavii.
Pe deasupra se unge cu galbenus amestecat cu putin lapte caldut.
Cozonacii astfel formati se coc in cuptorul preincalzit la 120 de grade, pentru 15 minute, dupa care se coc la 180 de grade, pana scobitoarea iese curata.
Cand incep sa se rumeneasca deasupra, se acopera cu o folie de aluminiu.
Imediat dupa ce se scot din cuptor se ung deasupra cu un amestec de miere diluata putin cu apa.
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018