Cozonaci super pufosi
De cand am preparat delicioasa paine japoneza cu lapte, Hokkaido si am vazut cat de pufoasa, dulce si delicata este mi-am zis ca trebuie sa adaptez neaparat reteta de cozonaci traditionali, pe care multe dintre noi o gatim cu asa succes si sa vad ce iese daca folosesc smantana lichida, ca la paine.
Rezultatul este uimitor: a iesit un cozonac la fel de bine crescut, dar cu o consistenta mult mai frageda si mai pufoasa si un gust mult mai catifelat.
Ne delectam asadar acum cu doi cozonaci super pufosi si rafinati, care, sunt sigura, vor avea aceeasi consistenta si zilele urmatoare, asa cum si ultima bucata de paine japoneza cu lapte pe care o mai avem in casa este inca foarte frageda si pufoasa.
Ingrediente
Aluat
- 1 kg faina,
- 50 g drojdie
- 250 g zahar
- 300 ml lapte de 3,5% – se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos
- 200 ml smantana lichida (la acesti cozonaci am folosit aceasta )
- 100 grame unt (am folosit )
- 100 grame ulei
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- coaja de la o lamaie, o portocala, rom, vanilie
Umplutura:
- 7 albusuri,
- 100 grame zahar,
- 2-3 linguri cacao,
- 1 praf de sare
- zeama de lamaie
- 400 grame nuca macinata
- rom, scortisoara, zahar vanilat bourbon
Preparare
Prepararea este identica cu cea de la cozonacii traditionali, cu mentiunea ca atunci cand adaugam laptele adaugam si smantana lichida. La reteta de cozonaci babani etapele sunt ilustrate cu mai multe fotografii.
Pentru umplutura: 7 albusuri se bat spuma cu un praf de sare si un pic de zeama de lamaie, se adauga treptat zaharul pana avem o bezea tare.
Adaugam 2-3 linguri de cacao (in functie de concentratia acesteia), nuca si aromele si se omogenizeaza.
Faina se cerne de doua ori.
Se incalzeste laptele si se dizolva in el zaharul si vanilia.
In vasul in care avem faina, facem o adancitura in mijlocul ei, dupa care adaugam drojdia dizolvata in cateva linguri de lapte si pe deasupra presaram un pic de faina.
Se lasa la crescut 15 minute, fara sa se amestece, pana faina face crapaturi deasupra drojdiei.
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala.
In vasul cu faina se adauga restul de lapte caldut, smantana lichida si galbenusurile frecate.
Se amesteca sa se omogenizeze si se adauga treptat grasimea calduta, pe masura ce se framanta.
Se framanta aproximativ 30 de minute. Inainte de a se lasa la crescut se unge fundul vasului cu ulei.
Se lasa la crescut, acoperita cu folie alimentara, aproximativ 90 de minute.
Asamblare:
Dupa ce a crescut se imparte aluatul in patru bucati egale.
Ungem masa cu putin ulei si cu mana se intinde fiecare din cele patru bucati de aluat.
Deasupra se pune crema de umplutura si se ruleaza astfel fiecare bucata.
Fiecare cozonac se formeaza din impletirea a doua astfel de rulouri si se aseaza in tavile unse cu untura si tapetate cu putina faina. Se lasa la crescut in forme, acoperiti cu un prosop, pana ajung la inaltimea tavii.
Pe deasupra se unge cu galbenus amestecat cu putin lapte caldut.
Cozonacii astfel formati se coc in cuptorul preincalzit la 120 de grade 15 minute, apoi la 180 de grade inca 35-40 minute ( in functie de fiecare cuptor), pana scobitoarea iese curata.
Cand incep sa se rumeneasca deasupra, se acopera cu o folie de aluminiu.
Imediat dupa ce se scot din cuptor se ung deasupra cu un amestec de miere diluata putin cu apa.
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018