Cos de Paste din aluat

Cos de Paste din aluat

image_print

Cos de Paste din aluat – sa vina iepurasul!

cos paste 066

Ingrediente

  • 2,5 grame drojdie proaspata
  • 1/2 cup apa calda (118 ml)
  • 1/2 cup lapte cald (118 ml)
  • 1/4 cup zahar (62,5 grame)
  • 1/4 cup ulei masline (59 ml)
  • jumatate lingurita sare
  • un ou
  • 4 cups faina (500 grame)

Preparare

Amestecam apa si laptele (calde). Intr-un pahar sfaramam drojdia si o dizolvam cu doua linguri din amestecul de apa cu lapte. O lasam acoperita cateva minute. Intr-un bol batem oul, adaugam restul de apa cu lapte, uleiul, sarea, zaharul si drojdia astfel dizolvata, omogenizam bine si adaugam treptat faina.

cos paste 003

Framantam la mana sau la robot pana avem un aluat elastic.

Acoperim cu folie si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul (o ora/o ora jumatate).

cos paste 013

 

Pregatirea formei de cos (eu am folosit un castron termorezistent cu gura de 25 cm diametru si baza de 15 cm):

Acoperim fundul vasului cu folie alimentara de aluminiu.

cos paste 009

 

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, se opreste un sfert din aluat pentru a face mai apoi tortitele, iar restul il scoatem pe masa de lucru si il intindem cu o grosime de aproximativ 6-7 mm. Se taie marginile ca sa avem o forma cu margini regulate si apoi aluatul se taie fasii cu o latime cam de 2 cm.

cos paste 017

Se asambleaza dupa cum se vede in pozele urmatoare (nu va incurcati):

cos paste 018

cos paste 019

cos paste 020

cos paste 021

cos paste 022

cos paste 024

Dupa ce l-am asamblat, il ungem cu ou batut si il coacem pe o tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pe treapta cea mai de jos, pana cand devine brun-auriu. daca partea de sus se rumeneste mai repede decat lateralele, se apropie cu o folie de aluminiu.

Cand il scoatem din cuptor, asezam deasupra un castron pentru a nu se deforma fundul cosului.

cos paste 026

 

Il desfacem cu grija de pe castron si il lasam sa se raceasca.

Cantitatea de aluat oprita la inceput se intinde pe masa de lucru, fara faina, in suluri care se impletesc pentru a obtine toarta cosului si marginile. Se aseaza pe o forma termorezistenta, se unge cu ou si se baga la copt pana se rumeneste.

cos paste 033

cos paste 034

cos paste 035

 

Daca raman resturi de aluat, se mai pot modela diverse forme (fundite, iepurasi, etc).

Se asambleaza cu scobitori.

cos paste 047

(sursa aici)

 

 
The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.