Ciorbă de perișoare
“Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele (…) parcă îmi saltă și acum inima de bucurie!”
Nu întâmplător am enunțat acest citat din Creangă. Ciorba de perișoare, cu gustul și savoarea sa, se regăsește adânc înrădăcinată în memoria copilăriei mele. M-a fascinat de când eram copil, încercând să mă asigur că în farfuria mea sunt cât mai multe perișoare, m-a fascinat și mai apoi prin complexitatea gusturilor și explozia de savoare pe care o poate oferi o astfel de ciorbă bine gătită.
Rețeta de mai jos este rețeta pe care o prepar de când mă știu. Precum în urmă cu zeci de ani când era preferata mea, acum este una din preferatele piticului.
Ingrediente perișoare
- 500 g carne de porc sau amestec porc cu vita
- o ceapa
- 2-3 linguri orez
- sare
- piper
- 1 ou
- patrunjel tocat marunt
Preparare perișoare
Punem carnea intr-un castron si adaugam ceapa tocata marunt, oul, orezul, patrunjelul, sare si piper dupa gust.
Omogenizam foarte bine, acoperim cu un capac si punem vasul la frigider pana modelam perisoarele.
Ingrediente ciorbă
- cateva oase garf
- 2 cepe tocate marunt
- 1-2 ardei grasi verzi
- 2 morcovi
- 1/2 telina
- 1 pastarnac mic
- 0,5 litru bors
- 1/2 ceasca de cafea cu orez
- sare
- rosii proaspete sau suc de rosii (eu am folosit rosii proaspete decojite si razuite – 5 rosii mari)
- 1 legatura leustean
Preparare
Curatam legumele, le tocam marunt.
Intr-o cratita, punem cateva linguri de ulei, adaugam legumele si le calim cateva minute, dupa care adaugam oasele garf.
Calim totul pentru inca 5-10 minute, apoi adaugam apa cam ¾ din oala.
Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba.
In acest timp, modelam perisoarele.
Ca sa nu se lipeasca carnea de maini si sa iasa perisoarele cat mai frumoase, va sfatuiesc sa aveti pe masa o farfurie cu apa rece in care puneti putin otet. Cu mainile inmuiate in acesta apa, luam din carne cate putin, le modelam si le asezam pe un capac de lemn.
Cand legumele sunt aproape fierte, dam focul la minim si punem perisoarele in ciorba. Tot acum adaugam si orezul. Cand perisoarele au inceput sa se ridice la suprafata, dam focul un pic mai tare.
Carnea va lasa ceva spuma, pe care o luam cu grija cu o lingura sau o spumiera.
Cand perisoarele sunt fierte, adaugam rosiile sau sucul de rosii, borsul si sare dupa gust.
Mai fierbem ciorba pana cand spuma de deasupra a disparut, aprox. 15-20 minute. Oprim focul si presaram leusteanul tocat marunt.
Pofta buna !
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018