
Briose celtice – perfecte pentru micul dejun
Pentru pasionatii de briose si aluaturi usor dulci, aceasta reteta de briose celtice, usor de preparat si cu un aspect deosebit, reprezinta un mic dejun ideal. Sunt ideale si pentru gustarea piticilor, la scoala.
Denumirea de briose celtice vine de la aspectul similar celebrului triunghi celtic (triquetra), simbol al lucrurilor si persoanelor, similar conceptului de Sfanta Treime crestina.
Ingrediente
- 350 grame faina
- 80 grame unt moale (eu am folosit )
- 140 ml lapte caldut
- 3 linguri de zahar
- 2 galbenusuri
- 10 grame drojdie proaspata sau 5 grame drojdie uscata (eu am folosit )
- un plic zahar vanilat
- un sfert de lingurita de sare
- putin lapte caldut indulcit si aromat cu vanilie, pentru uns briosele
- zahar pudra pentru decor
Preparare
Intr-un bol punem laptele si il amestecam cu o lingurita de zahar si drojdie.
Omogenizam bine si acoperim castronul, lasand 10 minute deoparte.
Intr-un bol mai mare sau in vasul robotului punem faina, zaharul, sarea, zaharul vanilat si le amestecam.
Adaugam laptele, galbenusurile si incepem sa framantam.
Cand aluatul devine greu de framantat adaugam untul moale, taiat bucatele.
Framantam aluat aproximativ 10 minute.
Asezam aluatul intr-un vas curat si pudrat cu faina, il acoperim cu folie alimentara si il lasam sa creasca 90 de minute.
Dupa ce a crescut, portionam aluatul in 3-4 bucati.
Fiecare bucata de aluat o intindem pe masa presarata cu faina, intr-o foaie de aproximativ 3-4 mm grosime.
Cu o forma rotunda sau cu un pahar cu diametrul de 5 cm decupam cercuri.
Suprapunem cate 3 cercuri asa cum se vede in poza si le rulam.
Ruloul obtinut il taiem pe jumatate si obtinem doua flori.
Pentru briose folosim 7 flori penru formele de tarte mari sau 5 flori pentru formele de tarte mai mici.
Eu nu am avut formele resepctive si am pus direct in hartiile de briose.
Din aceasta cantitate am obtinut 8 briose mari si una mica.
Le ungem cu lapte caldut si indulcit si le lasam la crescut aproximativ 30-40 de min sau pana isi dubleaza volumul.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade si le coacem aproximativ 20-25 de minute, pana se rumenesc usor.
Dupa ce le scoatem din cuptor se pudreaza cu zahar pudra.
Pofta buna!
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018