Traditional si simplu…Pasca!
Pasca cu branza dulce si stafide
Ingrediente
- 500 grame faina
- 70 grame zahar
- 20 grame drojdie proaspata
- 2 galbenusuri
- o lingura de cognac sau whisky
- esente de vanilie, rom
- 60 grame unt topit (caldut)
- 270 ml lapte
- jumatate de lingurita de sare
Necesar: o forma rotunda cu pereti detasabili.
Pentru umplutura de branza:
- 500 grame branza dulce
- 3 oua
- 200 grame zahar
- 100 grame smantana 20-30% grasime (nu smantana lichida)
- 50 grame unt
- 100 grame stafide – care se pun la inmuiat cu in apa cu rom
- coaja de lamaie, rom, vanilie – dupa gust
- o lingura de gris
- o lingura de faina
Sustine-ma in concursul Dr. Oetker
Buna,
Iti multumesc de vizita!
Si anul acesta am fost invitata sa particip la concursul Dr.Oetker.
Daca iti plac retetele mele, te rog da Like la postarea mea de pe pagina de Facebook!
Nu rata ocazia sa privesti si torturile in pasta de zahar pe care le postez doar acolo!
Multumesc,
Alina
Preparare
Aluat:
Incalzim laptele si il amestecam cu zaharul si drojdia. Adaugam galbenusurile, untul topit, aromele, sarea si cognac-ul. Omogenizam bine si punem acest amestec peste faina.
Se framanta cam 10 minute pana cand aluatul devine neted si uniform. Il acoperim cu o folie alimentara si il lasam o ora la crescut.
Umplutura:
Inainte de inceperea prepararii, branza de vaci se lasa o ora sau doua la scurs intr-o sita.
Dupa ce s-a scurs, se pune branza intr-un bol, adaugam untul facut bucatele, la temperatura camerei si omogenizam bine cu mixerul.
Adaugam ouale pe rand, omogenizand bine dupa fiecare.
Adaugam apoi zaharul, smantana, aromele, o lingura de gris, o lingura de faina.
Dupa ce le omogenizam, adaugam stafidele amestecandu-le cu o spatula.
Asamblare:
Scoatem aluatul si oprim cam un sfert din el. Restul de 3/4 se intinde pe masa de lucru infainata, intr-o foaie subtire de 1 cm (pentru forma cu diametrul de 26-28 cm).
O asezam in forma unsa cu unt/untura sau tapetata cu foaie de copt si punem umplutura deasupra.
Din restul de aluat facem 3 suluri subtiri si lungi de aproximativ 90 de cm (cum se vede in fotografii) pe care le impletim in spic.
Asezam sulul pe marginea formei, deasupra branzei. Din aluatul ramas se fac doua suluri mici, care se aseaza deasupra in forma de cruce.
Inainte de a baga la cuptor, se unge pe deasupra cu ou batut, amestecat cu putin lapte caldut.
Se baga la copt in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pe treapta de jos a cuptorului. Se coace aproximativ 50-60 de minute, pana cand crema de branza se intareste si nu se ia pe deget.
Cand incepe sa se rumeneasca deasupra, acoperim cu o folie de aluminiu si se continua coacerea.
Dupa ce o scoatem din cuptor, o ungem pe deasupra cu miere diluata cu putina apa, pentru a-i da un luciu frumos.
Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei, dupa care se desprind marginile cu un cutit si se ridica usor inelul detasabil.
Paste fericit!
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018