Tort Mousse au Chocolat — Alina's Cuisine

Tort Mousse au Chocolat

Tort Mousse au Chocolat

image_pdfimage_print

Acum cateva zile m-am tot gandit ca se apropie ziua de nastere a sotului si trebuie sa-i pregatesc un tort. De multa vreme am zis sa incerc tortul acesta si uite ca de data aceasta i-a venit randul. Cei care l-au devorat au spus ca este foarte bun, racoros si aromat. Altcineva a spus, citez: “the best cake I’ve ever had…It is so rich…and light!”

tort mousse au chocolat alinacuisine 105

Deci, va invit si pe voi sa-l incercati!

tort mousse au chocolat alinacuisine 214

Blat genoise

Ingrediente

Pentru o forma cu diametrul de 26 cm avem nevoie de :

  • 3 oua
  • 75 grame zahar
  • 75 grame faina
  • Un praf de sare
  • 18 grame cacao (o cacao de cat mai buna calitate, eu am folosit aceasta cacao care ofera un raport bun calitate/pret)

Preparare

Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. Tapetam fundul formei cu hartie de copt si ungem cu unt peretii acesteia.tort mousse au chocolat alinacuisine 02

Ouale se amesteca cu zaharul si se pun la bain-marie amastecand in continuu pana ajung la 40 grade Celsius (ceva mai cald decat temperatura corpului).tort mousse au chocolat alinacuisine 05

Dam jos de pe  foc si mixam la viteza mare pana compozitia se ingroasa si creste in volum. tort mousse au chocolat alinacuisine 08Adaugam faina amestecata cu cacaua si omogenizam usor cu un tel sau spatula.

tort mousse au chocolat alinacuisine 12

tort mousse au chocolat alinacuisine 09

tort mousse au chocolat alinacuisine 13

tort mousse au chocolat alinacuisine 15

Turnam compozitia in forma si coacem 8 minute.tort mousse au chocolat alinacuisine 16

tort mousse au chocolat alinacuisine 19
Lasam sa se raceasca 10 minute in forma, apoi putem scoate inelul.

tort mousse au chocolat alinacuisine 20

Este de preferat sa fie pregatit cu minim 6 ore inainte de a fi montat.

Sirop

Ingrediente

  • 100 ml apa
  • 50 grame zahar
  • 1 plic cappuccino de ciocolata
  • 30 ml crema de whisky (optional)

Preparare

Apa se amesteca cu zahar si cappuccino si se aduc la punctual de fierbere. Oprim focul, lasam sa se raceasca si adaugam alcoolul (optional).

tort mousse au chocolat alinacuisine 30

Mousse aerat de ciocolata neagra

Ingrediente mousse ciocolata neagra

  • 150 grame ciocolata neagra (50-60% cacao)
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 30 grame zahar
  • 3 grame gelatina hidratat cu 30 ml apa rece
  • 30 ml crema de whisky (optional). Daca nu servesc si copiii din tort, va recomand sa puneti. Da o aroma excelenta!
  • 300 grame frisca batuta (eu facut-o din aceasta smantana pentru frisca)tort mousse au chocolat alinacuisine 32

Preparare mousse ciocolata neagra

Intr-un vas, rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie. tort pinguini 036O lasam deoparte sa se racoreasca. Gelatina se pune la hidratat. tort mousse au chocolat alinacuisine 52Amestecam oul intreg cu un alt galbenus si zahar si le punem la bain-marie, amestecand continuu pana cand compozitia ajunge la 57 grade Celsius.tort mousse au chocolat alinacuisine 22

tort mousse au chocolat alinacuisine 23

Atentie ! Nu trebuie sa fiarba !

Transferam amestescul in vasul mixerului si mixam la viteva mare cateva minute (compozitia devine ca o crema). tort mousse au chocolat alinacuisine 24

tort mousse au chocolat alinacuisine 28Adaugam gelatina hidratata si topita si mixam la viteza mica, pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei.

Adaugam apoi ciocolata topita si mixam la viteza mica pana se omogenizeaza.tort mousse au chocolat alinacuisine 31

La final, incorporam frisca in 3 etape, amestecand usor cu un tel/spatula sa se omogenizeze.

tort mousse au chocolat alinacuisine 34

tort mousse au chocolat alinacuisine 35

tort mousse au chocolat alinacuisine 36

Dupa ce am pregatit primul mousse, incepem sa montam tortul.

Montare tort

Pe un platou, asezam inelul de tort si punem folie acetofan pe margine pentru a obtine  laterale netede si aspectuoase.

Punem foaia de blat si o insiropam.tort mousse au chocolat alinacuisine 33

Turnam mousse-ul de ciocolata neagra si nivelam foarte bine.tort mousse au chocolat alinacuisine 38

Punem tortul la congelator 20-30 de minute pentru a se intari acest strat si pentru a evita intrepatrunderea ulterioara cu celelalte straturi de mousse.

Mousse aerat  de ciocolata cu lapte

Ingrediente

  • 150 grame ciocolata cu lapte
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 30 grame zahar
  • 4 grame gelatina hidratata cu 40 ml apa
  • 300 grame frisca batuta (am folosit aceasta smantana pentru frisca)
  • 30 ml crema de whisky (optional)

Preparare

Modul de preparare este acelasi ca si la primul strat.

tort mousse au chocolat alinacuisine 39

tort mousse au chocolat alinacuisine 41

tort mousse au chocolat alinacuisine 42

tort mousse au chocolat alinacuisine 43

Scoatem forma din congelator si turnam usor mousse-ul de ciocolata cu lapte.

tort mousse au chocolat alinacuisine 46

Punem din nou forma la congelator, timp in care pregatim moussul de ciocolata alba

Mousse  aerat de ciocolata alba

Ingrediente

  • 150 grame ciocolata alba
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 30 grame zahar
  • 5 grame gelatina hidratat cu 50 ml apa rece
  • 1 lingurita extract de  vanilie
  • 300 grame frisca batuta

Preparare

Si acest mousse se prepara ca si primul.

tort mousse au chocolat alinacuisine 48

tort mousse au chocolat alinacuisine 50

Scoatem forma din congelator si turnam usor mousse-ul.

tort mousse au chocolat alinacuisine 51

Punem forma la congelator peste noapte,

A 2-a zi, indepartam inelul de tort si desprindem cu grija folia acetofan.

Tortul poate fi servit ca atare sau cu glazura oglinda.tort mousse au chocolat alinacuisine 201

Inainte de a fi glazurat, tortul trebuie racit foarte bine (2 ore in congelator).

tort mousse au chocolat alinacuisine 98

Glazura oglinda de ciocolata

Ingrediente

  • 350 grame ciocolata 50 % cacao, sau daca doriti o glazura mai inchisa puteti folosi ciocolata cu procent mai mare de cacao. Personal mi s-a parut mai gustoasa in varianta aceasta.
  • 200 grame apa
  • 300 grame zahar
  • 200 grame lapte condensate indulcit
  • 19 grame gelatina hidratata cu 150 ml apa rece
  • 1 lingurita extract de vanilie.

Preparare

Punem gelatina la hidratat.

Intr-o cratita, amestecam zaharul, apa  si laptele condensat. Punem pe foc mic pana ajunge la punctul de fierbere. Oprim focul si adaugam gelatina si vanilia. Omogenizam foarte bine. Turnam amestecul acesta peste ciocolata rupta bucati.

Lasam 2-3 minute, apoi omogenizam foarte bine.

Cu un blender, mixam cateva secunde glazura. ( Atentie ! Nu mult, pentru ca va incorpora mult aer si vor aparea bule de aer pe suprafata glazurii).

Glazura se lasa la racit pana ajunge la 32 de grade Celsius, apoi o putem turna pe tortul foarte rece.tort mousse au chocolat alinacuisine 210

Excesul de glazura scurs se poate pastra intr-un vas ermetic si folosi cu alta ocazie.

tort mousse au chocolat alinacuisine 217

Pofta buna!

tort mousse au chocolat alinacuisine 206

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

tort mousse au chocolat alinacuisine 77

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)