Tort Entremet cu mousse de caramel si mousse de caise
Tortul tip entremet este un desert frantuzesc. Si daca vorbim de Franta….cum altfel putem defini acest desert ? Elegant, fin, delicat, dar mai ales gustos !
Acest tort entremet nu este usor de preparat, este o provocare chiar si pentru persoanele destul de experimentate in bucatarie. Ambitia mea, insa, este aceea ca ORICINE citeste si urmareste cu atentie pasii retetei mele sa poata ajunge la acelasi rezultat. La retetele anterioare, in general mi-a iesit ce mi-am propus.
Sunt curioasa cine se incumeta prima..si mai ales…daca va iese similar!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Trebuie sa va spun ca am inceput sa fac acest tort din aproape in aproape. Ideile mi-au venit pe parcurs, dar rezultatul este minunat ! Sunt extrem de multumita de rezultat !
Asadar, este ceva de munca la acest tort, dar rezultatul merita foarte mult.
Pentru acest tort entremet avem nevoie de : blat umed cu cacao, mousse caramel, mousse de caise, jeleu de caise, glazura oglinda pentru decor.
Mai intai preparam blatul:
Ingrediente blat
- 95 g faina
- 45g cacao
- o lingurita sare
- 1/2 lingurita praf de copt
- 120 g unt 82% grasime (cu cat mai bun untul, cu atat mai bine. , ca sa merg la sigur)
- 220 g zahar
- 2 oua
- 2 lingurite vanilie
Preparare blat
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetam cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 de cm.
Intr-un bol, amestecam faina, cacaua, sarea si praful de copt.
Intr-o cratita, punem untul la topit, adaugam zaharul si avem grija sa nu ajunga la punctul de fierbere.
Dam jos de pe foc, lasam sa se raceasca si adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Adaugam vanilia si amestecul de ingrediente uscate.
Turnam compozitia in tava tapetata si punem la cuptor pentru 23-25 minute, pana cand scobitoarea iese curata.
Cand este gata, il scoatem din cuptor si-l lasam sa se raceasca.
Ingrediente piure de fructe
- 500 g caise
- 50 g unt (de buna calitate)
- 120 g zahar (sau mai mult daca caisele nu sunt suficient de dulci)
Preparare piure de fructe
Intr-o cratita, punem pe foc untul cu zaharul pana se topeste zaharul.
Adaugam caisele taiate bucati si omogenizam.
Amestecam din cand in cand, si fierbem pana cand caisele s-au inmuiat. Dam jos de pe foc si pasam caisele in blender.
Impartim compozitia in 2 boluri.
O parte o pastram pentru mousse, cealalta pentru jeleu.
Ingrediente jeleu de caise
- o parte de piure de caise
- 1 plic Tort Gelee Dr. Oetker (, dar transparent)
- cateva linguri de apa.
Preparare jeleu de caise
Punem pe foc piureul, cand fierbe adaugam tort gelee dizolvat in cateva linguri de apa. Mai fierbem un minut si oprim focul.
Pe o farfurie cu diametru mai mic decat forma tortului, punem folie alimentara si turnam pe toata suprafata jeleul de caise, niveland in strat uniform., acoperim cu folie si punem la frigder
Ingrediente sos caramel
- 200 g zahar
- 100 ml apa
- 50 g unt 82% grasime
- 200 ml smantana lichida (am folosit-o pe si a fost foarte buna)
Preparare sos caramel
Intr-o cratita punem la caramelizat zaharul amestecat cu apa.
Cand acesta a devenit auriu-aramiu, adaugam untul cu grija sa nu ardem, apoi smantana lichida.
Omogenizam bine si mai fierbem cateva minute. Lasam sa se raceasca.
Ingrediente mousse caramel
- 3 galbenusuri
- 350 ml lapte
- 150 g zahar
- 3 linguri amidon
- 15 g gelatina
- 200 ml frisca lichida ( este ok)
Preparare mousse caramel
Laptele se pune la incalzit.
Intr-un bol, mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase.
Adaugam amidonul dizolvat in 3 linguri de apa, omogenizam.
Adaugam laptele cald turnat putin cate putin.
Omogenizam compozitia si punem la fiert la foc mic pana cand crema se ingroasa ca o budinca.
Oprim focul si lasam sa se raceasca.Cand s-a racit adaugam in crema sosul caramel.
Gelatina se pune la hidratat, apoi se topeste pe baie de aburi sau la microunde. O adaugam in crema caramel. Si amestecam energic.
Frisca o mixam si o incorporam in crema.
Ingrediente mousse caise
- 250 piure de caise
- 200 g ciocolata alba
- 400 ml frisca lichida (200+200) (tot )
- 2 lingurite gelatina
- 2 linguri de apa rece
Preparare mousse caise
Amestecam ciocolata rupta bucati cu 200 ml frisca lichida si o punem la foc mic sa se topeasca.
Avem grija sa nu fiarba. Omogenizam foarte bine si lasam un pic sa se raceasca, dupa care adaugam piureul de caise.
Gelatina se pune la hidratat in apa rece si se topeste pe baie de aburi sau la microunde,si o punem peste ciocolata.
Restul de frisca lichida(200 ml) se mixeaza si se incorporeaza in crema de caise si ciocolata. Omogenizam totul foarte bine.
Asamblare
Blatul se taie pe jumatate. Pe un support de tort, asezam prima foaie de blat si punem inelul de tort in jurul ei.
Turnam cam ¾ din mousse-ul de caramel si ridicam compozitia si pe peretii formei.
Dam la rece (eu am pus la congelator , aproximativ 15-20) cat se se intareasca.
Scoatem tortul, si asezam jeleul de caise in mijloc.
Turnam inca un strat de mousse caramel si dam din nou la rece pana se intareste si acesta.
Cand s-a intarit, asezam al 2-lea blat decupat cu o forma mai mica ca diametru decat baza tortului. Eu am decupat cu farfuria pe care am intins jeleul.
Peste blat adaugam mousse-ul de caise, nivelam foarte bine si punem tortul la frigider pana se intareste si acest strat.
Cand este gata, scoatem inelul tortului cu grija, si pregatim glazura oglinda caramel.
Ingrediente glazura oglinda de caramel
- 175 g zahar
- 175 g apa
- 150 g smanatana lichida ( este potrivita)
- 4 foi de gelatina
- 12 g amidon
Preparare glazura oglinda de caramel
Intr-o cratita, punem la caramelizat jumatate din cantitatea de zahar.
Cand acesta s-a topit, adaugam treptat si restul de zahar.
Cand tot zaharul s-a topit, oprim focul si adaugam apa putin cate putin.
Punem din nou pe foc, pana cand zaharul s-a dizolvat, pentru ca el va deveni o masa compacta cand punem apa.
Dizolvam amidonul in cateva linguri de apa (din cele 175 apa) si-l adaugam in siropul de zahar. Amestecam bine cu un tel, si fierbem la foc mic aproximativ 1 minut.
Cand incepe sa clocoteasca, adaugam smantana lichida si gelatina hidratata in prealabil.
Omogenizam foarte bine si o lasam sa se raceasca pe baie de gheta sau apa rece.
Cand s-a racit turnam, glazura peste tort.
Dam din nou la rece pana se intareste.
Se deccoreaza după preferințe.
Se serveste a 2-a zi pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine.
Pofta buna!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018