Tort Entremet cu mousse de caramel si mousse de caise

Tort Entremet cu mousse de caramel si mousse de caise

Tort Entremet cu mousse de caramel si mousse de caise

image_pdfimage_print

Tortul tip entremet este un desert frantuzesc. Si daca vorbim de Franta….cum altfel putem defini acest desert ? Elegant, fin, delicat, dar mai ales gustos !

Acest tort entremet nu este usor de preparat, este o provocare chiar si pentru persoanele destul de experimentate in bucatarie. Ambitia mea, insa, este aceea ca ORICINE citeste si urmareste cu atentie pasii retetei mele sa poata ajunge la acelasi rezultat. La retetele anterioare, in general mi-a iesit ce mi-am propus.

Sunt curioasa cine se incumeta prima..si mai ales…daca va iese similar!

tort mousse caise si mousse caramel 085

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

Trebuie sa va spun ca am inceput sa fac acest tort din aproape in aproape. Ideile mi-au venit pe parcurs, dar rezultatul este minunat ! Sunt extrem de multumita de rezultat !

Asadar, este ceva de munca la acest  tort, dar rezultatul merita foarte mult.

tort mousse caise si mousse caramel 101

Pentru acest tort  entremet avem nevoie de : blat umed cu cacao, mousse caramel, mousse de caise, jeleu de caise, glazura oglinda pentru decor.

Mai intai preparam blatul:

Ingrediente blat

  • 95 g faina
  • 45g cacao
  • o lingurita sare
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 120 g unt 82% grasime (cu cat mai bun untul, cu atat mai bine. Eu folosesc acest unt, ca sa merg la sigur)
  • 220 g zahar
  • 2 oua
  • 2 lingurite vanilie

Preparare blat

Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetam cu hartie de copt o forma cu diametrul de 26 de cm.

Intr-un bol, amestecam faina, cacaua, sarea si praful de copt.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 005

Intr-o cratita, punem untul la topit,  adaugam zaharul si avem grija sa nu ajunga la punctul de fierbere.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 002

tort entremet mousse caise si mousse caramel 003

tort entremet mousse caise si mousse caramel 006Dam jos de pe foc, lasam sa se raceasca si adaugam ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 008

tort entremet mousse caise si mousse caramel 009 Adaugam vanilia si amestecul de ingrediente uscate.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 010

tort entremet mousse caise si mousse caramel 011Turnam compozitia  in tava tapetata si punem la cuptor pentru 23-25 minute, pana cand scobitoarea iese curata.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 012Cand este gata, il scoatem din cuptor si-l lasam sa se raceasca.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 021

Ingrediente piure de fructe

tort mousse caise si mousse caramel 000

  • 500 g caise
  • 50 g unt (de buna calitate)
  • 120 g zahar (sau mai mult daca caisele nu sunt suficient de dulci)

Preparare piure de fructe

Intr-o cratita, punem pe foc  untul cu zaharul pana se topeste zaharul.

Adaugam caisele taiate bucati si omogenizam.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 004Amestecam din cand in cand, si fierbem pana cand caisele s-au inmuiat. Dam jos de pe foc si pasam caisele in blender.

Impartim compozitia in 2 boluri.

O parte o pastram pentru mousse, cealalta pentru jeleu.

Ingrediente jeleu de caise

  • o parte de piure de caise
  • 1 plic Tort Gelee Dr. Oetker (de genul acesta, dar transparent)
  • cateva linguri de apa.

Preparare jeleu de caise

Punem pe foc piureul, cand fierbe adaugam tort gelee dizolvat in cateva linguri de apa. Mai fierbem un minut si oprim focul.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 014

Pe o farfurie cu diametru mai mic decat forma tortului, punem folie alimentara si turnam pe toata suprafata jeleul de caise, niveland in strat uniform., acoperim cu folie si punem la frigder

tort entremet mousse caise si mousse caramel 013

tort entremet mousse caise si mousse caramel 015

Ingrediente sos caramel

  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • 50 g unt 82% grasime
  • 200 ml smantana lichida (am folosit-o pe aceasta si a fost foarte buna)

Preparare sos caramel

Intr-o cratita punem la caramelizat zaharul amestecat cu apa.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 016

tort entremet mousse caise si mousse caramel 017

 

Cand acesta a devenit auriu-aramiu, adaugam untul cu grija sa nu ardem, apoi smantana lichida.

Omogenizam bine si mai fierbem cateva minute. Lasam sa se raceasca.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 019

Ingrediente mousse caramel

  • 3 galbenusuri
  • 350 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 3 linguri amidon
  • 15 g gelatina
  • 200 ml frisca lichida (La Dorna este ok)

Preparare mousse caramel

Laptele se pune la incalzit.

Intr-un bol, mixam galbenusurile cu zaharul pana devin  cremoase.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 025

Adaugam amidonul  dizolvat in 3 linguri de apa, omogenizam.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 026

Adaugam laptele cald turnat  putin cate putin.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 027
Omogenizam compozitia si punem la fiert la foc mic pana cand crema se ingroasa ca o budinca.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 030

tort entremet mousse caise si mousse caramel 031Oprim focul si lasam sa se raceasca.Cand s-a racit adaugam in crema sosul caramel.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 032

Gelatina se pune la hidratat, apoi se topeste pe baie de aburi sau la microunde. O adaugam in crema caramel. Si amestecam energic.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 034

Frisca o mixam si o incorporam in crema.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 036

Ingrediente mousse caise

  • 250 piure de caise
  • 200 g ciocolata alba
  • 400 ml frisca lichida (200+200) (tot aceasta La Dorna)
  • 2 lingurite gelatina
  • 2 linguri de apa rece

Preparare mousse caise

Amestecam ciocolata rupta bucati cu 200 ml frisca lichida si o punem la foc mic sa se topeasca.

tort mousse caise si mousse caramel 038

Avem grija sa nu fiarba. Omogenizam foarte bine si lasam un pic sa se raceasca, dupa care adaugam piureul de caise.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece si se topeste pe baie de aburi sau la microunde,si o punem peste ciocolata.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 044

Restul de frisca lichida(200 ml) se mixeaza si se incorporeaza in crema de caise si ciocolata. Omogenizam totul foarte bine.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 045

tort entremet mousse caise si mousse caramel 046

Asamblare

Blatul se taie pe jumatate. Pe un support de tort, asezam prima foaie de blat si punem inelul de tort in jurul ei.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 022

Turnam cam ¾ din mousse-ul de caramel si   ridicam compozitia si pe peretii formei.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 037Dam la rece (eu am pus la congelator , aproximativ 15-20) cat se se intareasca.

Scoatem tortul, si asezam jeleul de caise in mijloc.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 039 Turnam inca un strat de mousse caramel si dam din nou la rece pana se intareste si acesta.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 041

tort entremet mousse caise si mousse caramel 042Cand s-a intarit, asezam al 2-lea blat decupat cu o forma mai mica ca diametru decat baza tortului. Eu am decupat cu farfuria pe care am intins jeleul.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 047

Peste blat adaugam mousse-ul de caise, nivelam foarte bine si punem tortul la frigider pana se intareste si acest strat.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 046

tort entremet mousse caise si mousse caramel 048

Cand este gata, scoatem inelul tortului cu grija, si pregatim glazura oglinda caramel.

Ingrediente glazura oglinda de caramel

  • 175 g zahar
  • 175  g apa
  • 150 g smanatana lichida (aceasta 365 este potrivita)
  • 4 foi de gelatina
  • 12 g amidon

Preparare glazura oglinda de caramel

Intr-o cratita, punem la caramelizat jumatate din cantitatea de zahar.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 049

Cand acesta s-a topit, adaugam treptat si restul de zahar.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 050

tort entremet mousse caise si mousse caramel 051

Cand tot zaharul s-a topit, oprim focul si adaugam apa putin cate putin.

Punem din nou pe foc, pana cand zaharul s-a dizolvat, pentru ca el va deveni o masa compacta cand punem apa.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 052Dizolvam amidonul in cateva linguri de apa (din cele 175 apa) si-l adaugam in siropul de zahar. Amestecam bine cu un tel, si fierbem la foc mic aproximativ 1 minut.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 054

Cand incepe sa clocoteasca, adaugam smantana lichida si gelatina hidratata in prealabil.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 055

tort entremet mousse caise si mousse caramel 058Omogenizam foarte bine si o lasam sa se raceasca pe baie de gheta sau apa  rece.

Cand s-a racit turnam, glazura peste tort.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 059

Dam din nou la rece pana se intareste.

Se deccoreaza după preferințe.

tort entremet mousse caise si mousse caramel 066

Se serveste a 2-a zi pentru ca aromele sa se intrepatrunda bine.

tort mousse caise si mousse caramel 106

Pofta buna!

tort mousse caise si mousse caramel 104

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

 

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)