tort egiptean

Tort egiptean

Tort egiptean

image_pdfimage_print

Tortul egiptean este un tort ce nu necesită ingrediente speciale, motiv pentru care este de multe ori foarte la îndemână.

Deși pare mai migălos pentru că trebuie să pregătim blaturile individual, efortul ne va fi răsplătit de un gust răcoros, plăcut, delicat.

Rețineți că  pentru acest tort avem nevoie de patru blaturi care se coc individual. Cantitatea ingredientelor de mai jos este pentru o tavă cu diametrul de 26 cm. Sursa retetei este Palachinkablog.com.

Ingrediente pentru un blat - formă de 26 cm

(de reținut că avem nevoie de 4 astfel de blaturi)

tort egiptean 007

 

Atentie: avem nevoie de 4 blaturi. La fiecare blat folosim urmatoarele:

  • 2 albușuri
  • 2 linguri de zahăr
  • un praf de sare
  • un pic de zeamă de lămâie
  • o jumătate lingură făină
  • 50 grame nucă măcinată

Preparare blaturi

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Albușurile le batem spumă cu un praf se sare și un pic de zeamă de lămâie.

tort egiptean 001

Adăugăm zahărul și batem cu mixerul până avem o bezea tare.

Adăugăm făina și nuca măcinată și amestecăm ușor cu o spatulă sau un tel.

tort egiptean 002

Punem hârtie de copt pe fundul tăvii, turnăm compoziția și coacem blatul aproximativ 15 minute. (avem grijă să nu se rumenească prea tare).

tort egiptean 003

Scoate fiecare blat din formă cu tot cu hârtie de copt, care va fi îndepărtată abia la montarea tortului.

tort egiptean 000

Procedăm la fel și pentru celelalte trei blaturi.

Ingrediente cremă de vanilie

  • 8 gălbenușuri (cele rămase de la blaturi)
  • 200 grame zahăr
  • 4 linguri de amidon
  • 450 ml lapte
  • 225 grame unt
  • 2 plicuri zahăr vanilat bourbon (acesta – atenție la diferența între zahărul vanilat și cel vanilinat – de principiu, evitați zahărul vanilinat, vanilina fiind extrasă industrial de regulă din rumeguș, ci nu din batoanele de vanilie!! Pentru mai multe detalii citiți aici sau aici)

Preparare cremă de vanilie

Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile cu amidonul, până se omogenizează.

tort egiptean 008

Adăugăm zahărul și laptele, puțin câte puțin.

tort egiptean 009

 

tort egiptean 010

Punem crema la foc mic și amestecăm în continuu.

tort egiptean 011

tort egiptean 012

Când începe să se îngroașe (adică după aproximativ 5 minute) amestecăm energic și mai ținem pe foc maxim 2 minute, după care dăm deoparte și adăugăm vanilia.

tort egiptean 014

Punem folie alimentară pe suprafața cremei și o lăsăm la răcit.

tort egiptean 015

Când crema s-a răcit, batem untul spumă și adăugăm treptat câte o lingură din crema de vanilie (atenție, răcită!). Omogenizăm astfel toată crema de vanilie cu untul bătut spumă.

tort egiptean 020

tort egiptean 021

Avem grijă să păstrăm din cremă și pentru decor, nu o folosim pe toată între blaturi.

Ingrediente crema de frișcă și kranz

  • 200 grame zahăr
  • 150 grame nucă
  • 350 ml smântână lichidă pentru friscă (eu am folosit această La Dorna)

Preparare cremă de frișcă și kranz

Caramelizăm zahărul până capătă o culoare aurie, ușor brună.

tort egiptean 016Adăugăm nucile și le omogenizăm bine.

tort egiptean 017

Turnăm nucile caramelizate pe o hârtie de copt unsă cu ulei.

tort egiptean 018

Le lăsăm să se răcească, după care le măcinăm la blender sau cu un sucitor între două hârtii de copt. Păstrăm 3-4 linguri de nuci pentru decor.

tort egiptean 022

După ce am mărunțit nucile caramelizate batem frișca și adăugăm nucile mărunțite.

tort egiptean 023

Omogenizăm ușor cu o spatulă.

tort egiptean 024

Avem grijă să păstrăm din cremă și pentru decor, nu o folosim pe toată între blaturi.

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

Asamblare

Luăm o foaie de blat, o așezăm cu fața în jos pe platou și dezlipim cu grijă hârtia de copt.

tort egiptean 025

Ungem blatul cu cremă de vanilie într-un strat uniform, peste care punem un strat de frișcă cu nucă.

tort egiptean 026

tort egiptean 027

Adăugăm al doilea blat cu fața în jos, ungem cu cremă de vanilie, punem un strat de frișcă și repetăm operațiunile până punem ultimul blat.

tort egiptean 029

tort egiptean 030

Întindem pe ultimul blat crema de vanilie pe care am oprit-o pentru decorare, iar pe laterale finisăm cu frișca amestecată cu nuci caramelizate.

tort egiptean 033

Pentru decorul de frișcă am mai folosit și 250 de grame de frișcă (neamestecată cu nuci!).

tort egiptean 038

Punem tortul la rece și îl servim după minim 5-6 ore sau a doua  zi.

tort egiptean 041

tort egiptean 061

Poftă bună!

tort egiptean 059

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

De la prietenii Alina's Cuisine

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)