Tort diplomat cu ananas si portocala
Acest tort este facut cu mare drag pentru un baietel tare dragalas la rugamintea mamicii lui, pentru aniversarea a 2 luni de viata ! La multi ani, David Andrei !
De data aceasta, am ales sa fac tortul diplomat cu ananas si portocala, cu blat de pandispan, ci nu cu piscoturi.
Am facut doua foi de blat , dupa urmatoarea reteta:
Blatul
Ingrediente
- 2 oua
- 2 linguri de zahar
- ½ lingurita ulei
- 3 linguri de faina.
Preparare
Preincalzim cuptorul la 180 grade si tapetam cu hartie de copt o forma de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 22-23 cm.
In vasul mixerului, batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat. Cand bezeaua este tare si zaharul nu se mai simte, adaugam galbenusurile si mixam cateva minute la viteza medie-mare, apoi uleiul si faina treptat, amestecand usor cu un tel sau o spatula.
Punem compozitia in tava pregatita si dam la cuptor la 180 pentru aproximativ 15 minute, sau pana cand se rumeneste usor deasupra.
La fel procedam si cu a 2-a foaie de blat.
Lasam blaturile sa se raceasca apoi preparam crema diplomat.
Crema
Ingrediente
- 2 oua + 2 galbenusuri
- 200 grame zahar
- 2 linguri amidon
- 500 ml lapte
- 500 g frisca batuta cu 4 linguri de zahar pudra vanilat
- 25 g gelatina granule
- Putina coaja rasa de portocala
- Esenta de vanilie, portocala dupa gust
- O conserva de compot de ananas
- O portocala decojita
Preparare crema
Fructele le taiem bucatele mici si le punem la scurs intr-o sita. Sucul de ananas il folosim la insiropat blatul.
Gelatina o punem la hidratat in apa rece.
Intr-o cratita, punem ouale cu zahar, amidon si omogenizam bine. Adaugam laptele treptat si coaja de portocala.
Punem cratita la foc mic si amestecam in continuu pana cand crema incepe sa se ingroase, spuma de deasupra dispare. Atentie! Nu o tineti mai mult pentru ca riscati sa se taie!Oprim focul adaugam esentele si o lasam sa se raceasca pentru aproximativ 10-15 minute, apoi adaugam gelatina topita pe baie de aburi si omogenizam foarte bine.
Lasam crema sa se raceasca la temperatura camerei. In acest timp, batem frisca cu cele 4 linguri de zahar pudra.
Cand crema s-a racit, o adaugam cate putin in frisca si mixam la viteza mica-medie, pana incorporam toata crema.
Asamblare
Tapetam cu hartie de copt sau folie alimentara peretii formei de 22-23 cm.
Asezam prima foaie de blat si o insiropam usor cu zeama de compot de ananas.Turnam un strat de crema, presaram fructe si dam la congelator cateva minute, pana prinde o pojghita deasupra. Scoatem forma, punem restul de crema si fructe si punem tortul la congelator din nou pentru cateva minute. De data aceasta, trebuie sa fie un pic mai tare, pentru ca blatul de deasupra sa nu se scufunde in crema.
Asadar, cand crema s-a intarit destul de bine, punem si cel de-al 2-lea blat si insiropam usor. Punem tortul la frigider pentru minim 4 ore, sau cel mai indicat peste noapte.Cand tortul este inchegat, scoatem inelul si decoram.
Pentru décor eu am folosit 200 grame frisca batuta cu 2 linguri de zahar pudra. Am imbracat tortul, am dat la rece aproximativ 30 de minute, apoi am pregatit glazura oglinda colorata. Reteta pentru glazura oglinda o gasiti aici.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018