Tort Delice — Alina's Cuisine

Tort Delice

Tort Delice

image_print

Zilele acestea, după ceva vreme de absență,  am reușit să îmi fac un pic de timp pentru a crea a noua rețetă. Cum vișinele in alcool erau gata de a fi folosite, m-am gandit sa le folosesc intr-o reteta noua. Am ales sa combin arome  care niciodata nu dau greș: ciocolata, vanilie, cafea, putin alcool. A iesit un tort delicios, aromat, perfect pentru o petrecere de adulti. Motiv pentru care l-am numit Tort Delice.

tort-delice008

Pentru un tort cu diametrul de 20 cm si inaltime 10 cm avem nevoie de :

Blat umed

Ingrediente

  • 90 grame unt 80% grasime
  • 160 grame zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 oua
  • 1/8 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • 145 ml lapte cu 1/2 lingurita otet
  • 35 grame cacao
  • 135 grame faina
  • Un praf de sare

Preparare

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Tapetam fundul formei cu hartie de copt, iar peretii  formei se ung cu unt si se tapeteaza cu cacao.

Intr-un bol, amestecam faina, cacaua, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

Laptele se amesteca cu otetul si-l lasam deoparte cateva minute, pentru a interactiona.

Intr-un vas, mixam untul cu zaharul pana devine cremos. Adaugam treptat ouale, omogenizand bine dupa fiecare. Adaugam vanilia, apoi incepem sa adaugam ingredientele uscate si laptele, alternativ.

Intotdeauna se incepe cu amestecul de faina si se termina tot cu adaos de faina.

Turnam compozitia in forma si coacem 30-35 de minute sau pana scobitoarea iese curata.

Este de preferat ca blatul sa fie pregatit cu o zi inainte de asamblarea tortului.

Blatul se taie in 2 foi.

tort-delice032

Blat genoise de vanilie

Ingrediente

  • 3 oua
  • 75 grame zahar
  • 95 grame faina
  • Zahar vanilat bourbon
  • Un praf de sare

Preparare

Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. Tapetam fundul formei cu hartie de copt si ungem cu unt peretii acesteia.

Ouale se amesteca cu zaharul si se pun la bain-marie amastecand in continuu pana ajung la 40 grade Celsius (ceva mai cald decat temperatura corpului).

tort-delice010

Dam jos de pe  foc si mixam la viteza mare pana compozitia se ingroasa si creste in volum.

tort-delice012Adaugam faina amestecata cu cacaua si omogenizam usor cu un tel sau spatula.tort-delice014 Turnam compozitia in forma si coacem aproximativ 20 de minute sau pana cand trece proba scobitorii. tort-delice016Lasam  sa se raceasca 10 minute in forma, apoi putem scoate inelul.tort-delice021

tort-delice023

Este de preferat sa fie pregatit cu minim 6 ore inainte de a fi montat.

Dupa ce s-a racit, il taiem in 2 foi.

tort-delice030

Sirop

Ingrediente

  • 300 ml apa
  • 125 grame zahar
  • 50 ml visinata

Preparare

Apa cu zaharul se pun la foc si se fierb cateva minute dupa ce au dat in clocot. Se lasa se raceasca apoi se adauga visinata.

Crema ganache de ciocolata

Ingrediente

  • 200 grame ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 100 grame ciocolata cu lapte
  • 200 ml smantana lichida (30% grasime). NU vegetala !!!
  • 125 grame visine in alcool (cantarite fara samburi)

Preparare crema ganache

Smantana se pune la foc mic si cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucati.tort-delice018 O lasam aproximativ 5 minute, apoi omogenizam foarte bine si transferam crema intr-un vas curat pe care il acoperim cu folie alimentara. tort-delice019

tort-delice020Punem crema la frigider peste noapte. A doua zi mixam crema pana devine spumoasa.

Este de preferat ca blaturile si crema ganache sa le pregatiti cu o zi inainte

Asamblare

A doua zi montam tortul, astfel:

Pe un platou, asezam un inel de tort cu diametrul de 20 cm.

Asezam o foaie de blat umed, o insiropam (optional) foarte putin, apoi punem deasupra jumatate din crema ganache de ciocolata. tort-delice036

Asezam visinele taite in jumatati, apoi le acoperim cu restul de crema de ciocolata.

tort-delice037

tort-delice038

Punem o foaie de blat de vanilie, o insiropam si dam tortul la frigider pana pregatim crema diplomat

Crema diplomat

Ingrediente

  • 2 galbenusuri
  • 110 grame zahar
  • 150 ml lapte rece
  • 11 grame gelatina + 110 ml apa rece
  • 375 grame frisca batuta
  • Extract de vanilie, putina coaja de portocala confiata, rom
  • 2 pliculete cafea solubila dizolvata in 1-2 linguri apa rece.

Preparare crema diplomat

Gelatina se pune la hidratat in apa rece conform instructiunilor de pe plic.tort-delice039

Intr-un vas amestecam galbenusurile cu zaharul si le mixam putin.tort-delice040

Adaugam laptele rece si omogenizam, Punem compozitia pe foc pana cand da in clocot.tort-delice041

tort-delice042

Dam jos de pe foc si punem cratita deasupra unui alt vas cu apa rece sau gheata pana cand ajunge la 30-40 grade Celsius (sa se simta cald la buza).

Se adauga gelatina hidratata si topita 20-30 secunde la microunde. Amestecam foarte bine sa incorporam gelatina si lasam sa se raceasca complet.

Din cand in cand mai amestecam in compozitie. Cand crema s-a racit complet, adaugam frisca.

tort-delice043Omogenizam foarte bine compozitia.tort-delice044

Impartim crema in mod egal in 2 vase.

Intr-unul dintre ele adaugam coaja de portocale, rom, iar in celalat adaugam cafeau dizolvata in apa.tort-delice046

tort-delice047

Continuare asamblare tort

Scoatem tortul de la frigider si punem crema diplomat cu cafea.tort-delice048 Nivelam bine si punem tortul la congelator aproximativ 25 de minute.

Dupa 25 de minute, scoatem tortul de la congelator si punem a 2-a foaie de blat de vanilie.

O insiropam, si punem deasupra crema diplomat simpla.

Punem tortul din nou la congelator 25 de minute, apoi punem ultima foaie de blat (cea de blat umed de cacao). Optional  se poate insiropa usor.tort-delice051

tort-delice052

Acoperim tortul cu folie alimentara si-l lasam la frigider minum 6 ore sau peste noapte.

A  2-a zi, indepartam inelul de tort si decoram.

Pentru decor am folosit :

Ganache de ciocolata neagra, ganache de ciocolata alba ( pregatite cu o seara inainte de montarea tortului) si frisca

Ganache de ciocolata neagra

Ingrediente

  • 100 grame ciocolata neagra
  • 50 ml smantana lichida

Preparare ganache ciocolata neagra

Smantana se aduce la punctul de fierbere, se opreste focul si se adauga ciocolata. Dupa cateva minute se omogenizeaza. Se pastreaza acoperit la temperatura camerei (peste noapte).

Ganache de ciocolata alba

Ingrediente

  • 200 grame ciocolata alba
  • 100 ml smantana lichida
  • 100 grame mascarpone

Preparare ganache ciocolata alba

tort-delice027

tort-delice028

Se pregateste ca si cel de mai sus, doar ca se pune la frigider pana a  2-a zi.

A 2-a zi  mixam putin, adaugam  mascarpone, apoi il putem folosi la ornat.

Eu amornat si cu 300 grame de frisca.

tort-delice053

Pofta buna!

tort-delice009

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)