Tort cu piersici si cremă de zahar ars
Daca aveti chef si pofta de un desert foarte gustos si mai ales racoros, va recomand acest tort cu piersici si crema de zahar ars. Este un tort usor de pregatit din ingrediente care le avem cu totii in casa.
Sa trecem la treaba !
Ingrediente
- 4-5 piersici mari ( nici tari, nici moi, coapte cat sa se poata taia frumos)
- 8 linguri de zahar
- 4 linguri de apa
- cirese din dulceata
- 50 g unt (eu folosesc )
Preparare
Intr-o cratita cu diametrul de 22-24 cm punem zaharul si apa.
Caramelizam zaharul pana cand acesta prinde o culoare aurie-aramie. Mare grija sa nu se arda prea tare, altfel va deveni amarui.
Intindem caramelul foarte bine pe peretii cratitei si lasam sa se intareasca caramelul.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Spalam piersicile, le decojim, le taiem pe jumatate si le scoatem samburii.
Asezam piersicile in cratita cu caramel cu scobitura in sus.
In fiecare jumatate de piersica punem putin unt si o cireasa din dulceata.
Punem cratita la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute.
Cat timp piersicile stau la cuptor, pregatim crema de zahar ars.
Crema de zahar ars
Ingrediente
- 8 oua
- 10 linguri de zahar
- 1 ½ lingura de amidon
- 2 plicuri zahar vanilat bourbon
- 1 litru de lapte 3,5% grasime
- un praf de sare
Preparare
Laptele il punem la fiert impreuna cu zaharul bourbon, apoi il lasam sa se racoreasca putin.
Intr-un vas, batem putin ouale cu un praf de sare.
Adaugam zaharul si mixam cateva minute, apoi punem amidonul si omogenizam.
Turnam laptele peste ouale frecate cu zahar, apoi trecem amestecul printr-o sita pentru a obtine o crema fina.
Dupa ce au trecut cele 20-25 de minute, scoatem cratita din cuptor si turnam usor amestecul pentru crema de zahar ars.
Acoperim cratita cu folie de aluminiu si o asezam deasupra unui alt vas (la bain-marie).
Punem la cuptor pentru aproximativ 60 de minute. Aici depinde de cat de tari sunt piersicile. Cel mai bine este sa facem testul scobitorii. Aceasta trebuie sa iasa curata din crema de zahar ars, si sa patrunda usor persica.
Cand crema este gata, punem deasupra un blat de pandispan pregatit astfel :
Ingrediente blat de pandispan
- 3 oua (la temperatura camerei)
- 3 linguri de zahar
- o lingurita de ulei
- un praf de sare
- putina zeama de lamaie
- 3 ½ linguri de faina
Preparare
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le batem spuma impreuna cu putina sare si zeama de lamaie. Adaugam zaharul treptat si mixam pana cand zaharul se dizolva si bezeaua este ferma.
Galbenusurile le incorporam pe rand, mixand bine dupa fiecare, apoi adaugam lingurita cu ulei. Mixam 2-3 minute, dupa care incorporam faina cu ajutorul unui tel. Amestecam usor, de jos in sus.
Cand crema de zahar ars este gata in cuptor, scoatem cratita si punem deasupra cremei compozitia de blat.
Nivelam foarte bine si dam din nou la cuptor, de data aceasta fara folie de aluminiu. Coacem pentru aproximativ 20-25 de minute (facem testul scobitorii).
Cand blatul este si el copt, scoatem cratita din cuptor si lasam tortul sa se raceasca in forma. Cand acesta s-a racit, desprindem usor marginile tortului, punem deasupra cratitei un platou cu marginile un pic ridicate (deoarece va curge sirop) si rasturnam rapid cratita.
Punem tortul la frigider pentru cel putin 6-7 ore, sau cel mai bine peste noapte, pentru ca aromele sa se intrepatrunda foarte bine.
Pentru decor :
Ingrediente
- 400 grame frisca batuta
Se serveste rece si cu mare pofta !!!
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018