Tort cu blat umed si crema de ciocolata
Sursa: //www.gretchensbakery.com/
Pentru acest tort avem nevoie de 2 blaturi cu diametrul de 20 cm.
Blat umed
Ingrediente blat umed
- 115 grame ciocolata 55-70% cacao (eu am folosit aceasta ciocolata)
- 23 grame cacao
- 120 ml apa fierbinte
- 200 grame zahar
- 5 oua
- 235 ml lapte batut
- 170 grame unt moale
- 1 lingurita extract de vanilie
- 200 grame faina
- 7 grame praf de copt
- ½ lingurita sare
Preparare blat umed
Preincalzim cuptorul la 175 de grade si ungem forma cu ulei si tapetam cu faina.
In vasul mixerului, amestecam ouale cu zaharul si le punem la bain-marie (apa sa nu atinga vasul mixerului). Amestecam in continuu pana cand zaharul este complet dizolvat.
Dam jos de pe foc, iar cand compozitia este calda (nu fierbinte) incepem sa mixam la viteza medie-mare pana cand avem o crema spumoasa (aproximativ 5 minute).
Separat, in alt vas, amestecam faina, sarea, praful de copt si le cernem.
In alt bol, punem apa fierbinte si adaugam cacaua si vanilia si omogenizam foarte bine, apoi punem ciocolata topita si untul moale. Omogenizam totul foarte bine.
Tot acest amestec il turnam peste ouale mixate cu zahar, la viteza mare (cam 30 de secunde).
Adaugam alternativ faina si laptele batut. Intotdeauna incepem cu faina si terminam cu faina.
Impartim compozitia in 2 parti egale.
Coacem fiecare blat 35-40 minute.
Il scoatem din cuptor, il lasam in forma sa se racoreasca, apoi il scoatem si il punem pe un gratar sa se raceasca.. Se ambaleaza in folie si se pastreaza la frigider chiar si o luna.
Fiecare blat se taie in 2 .
Ganache de ciocolata
Ingrediente
- 400 grame cicolata min 55% cacao
- 700 ml smantana lichida 30% grasime
- Esenta de rom dupa gust (sau ce lichior va place)
Preparare ganache de ciocolata
Intr-o craticioara punem smantana si o aducem la punctul de fierbere apoi adaugam ciocolata rupta bucati mici. O lasam 5 minute apoi amestecam energic pana se topeste ciocolata si avem un amestec omogen. Transferam ciocolata intr-ul bol curat si o punem la frigider pana a doua zi sau la congelator cateva ore (pana cand compozitia nu mai este lichida si nu curge).
Cand ganache-ul s-a intarit, se mixeaza pana obtinem o crema fina si spumoasa.
Asamblare
Asezam o foaie de blat, intindem 1/2 din crema de ciocolata, apoi blat, din nou crema…pana epuizam blaturile si crema.
Dam tortul la frigider si pregatim glazura de ciocolata
Glazura de ciocolata
Ingrediente
- 200 grame cicolata neagra
- 150 ml smantana lichida
- 30 grame unt
Preparare glazura
Se pregateste la fel ca si crema de ciocolata de mai sus, doar ca aici adaugam si untul o data cu ciocolata. Omogenizam si dam la rece pana se incheaga.. Se intinde pe tort cu un cutit lat intr-un strat. Dam tortul la rece pana se intareste primul strat de ciocolata, apoi mai intindem inca un strat de ciocolata. Pentru o finisare cat mai buna, trebuie sa avem la indemana o cana cu apa fierbinte in care inmuiem din cand in cand lama spatulei cu care nivelam glazura.
Daca vreti sa faceti si alt decor pe tort tot din aceasta glazura, dublati cantitatile.
Daca glazura s-a intarit prea rau o puneti la microunde 20-30 secunde.
Pofta buna !
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018