Tort Amour
Dragii mei, acest tort l-am creat cu gandul de a combina mai multe arome si texturi: blat umed de vanilie cu mac, usor trampat cu sirop de lamaie, mousse de ciocolata amaruie, mousse de lamaie si mousse de capsuni. A iesit exact asa cum mi-am imaginat cu ochii sau cu “papilele” mintii!
Sunt 3 arome diferite: amarui, acrisor si dulce care in combinatie cu macul continut de blat produc o adevarata explozie de gusturi!
L-am botezat “Amour” pentru ca mi se pare ca acest tort cuprinde cam toate “ingredientele” amorului! In amor avem parte si de dulce, si de amar, si de ceva aciditate. Ca deh, asa e in amor! Nu este totul numai lapte si miere, ca ne-am plictisi, nu? Ne iubim, ne suparam, devenim acizi si mai intepam din cand in cand…
Hai sa vedem de ce avem nevoie pentru prepararea acestui tort!
In primul rand pregatim un blat umed cu mac si vanilie, a carui reteta am postat-o si separat.
Blat umed cu mac si vanilie
Ingrediente
- 3 oua
- 145 grame zahar
- Un praf de sare
- 120 ml lapte
- 60 grame unt 80% grasime (recent, am inceput sa folosesc )
- 150 grame faina
- 7 grame praf de copt (aprox. 1 ½ lingurita)
- O lingurita extract de vanilie (puteti folosi aceasta esenta de vanilie)
- O lingurita esenta de lamaie
- 3 linguri seminte de mac
Preparare
Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetam tava cu hartie de copt.
In vasul mixerului, punem ouale si zaharul si un praf de sare si le mixam la viteza mare pana cand isi dubleaza volumul si devin cremoase.
Intr-o cratita, punem laptele si untul.Le punem pe foc mic-mediu pana amestecul ajunge la punctul de fierbere.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt, macul, vanilia si omogenizam.
Turnam laptele putin cate putin, peste amestecul de oua, zahar si faina.
Mixam 2-3 minute la viteza mica, apoi punem compozitia in tava.
Coacem blatul la 180 de grade, aproximativ 35-40 minute, pana devine auriu-usor brun.Dupa ce s-a copt, se lasa 10 minute in tava, apoi il scoatem pe un gratar sa se raceasca complet.
Sirop
(este optional)
Ingrediente
- Zeama de la ½ de lamaie
- Putina coaja de lamaie
- 75 grame zahar
- 150 ml apa
- 1 lingurita extact de vanilie
- 1 lingurita esenta de lamaie
Preparare sirop
Intr-un ibric punem pe foc apa, zaharul, coaja si zeama de lamaie. Fierbem siropul cateva minute dupa ce a ajuns la punctul de fierbere. Oprim focul si lasam sa se raceasca, apoi adaugam vanilia si esenta de lamaie.
Siropul este optional si nu e nevoie sa-l folositi pe tot. Important este ca blatul sa prinda o aroma subtila si racoroasa de lamaie.
Cand blatul s-a racit. il taiem in 3 foi egale.
Pe un platou, asezam un inel de tort de 18 cm diametru si tapetam peretii acestuia cu folie acetofan, sau hartie de copt.
Trecem la prepararea mousse-urilor.
Mousse de ciocolata amaruie
Ingrediente
- 1 ou
- 1 galbenus
- Un praf de sare
- 20 grame zahar
- 5 grame gelatina granulata hidratata cu 40 ml apa rece
- 110 grame ciocolata neagra
- 200 grame frisca batuta
Preparare mousse de ciocolata amaruie
Intr-un vas, rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie.
O lasam deoparte sa se racoreasca. Gelatina se pune la hidratat.
Amestecam oul intreg cu un alt galbenus si zahar si le punem la bain-marie, amestecand continuu pana cand compozitia ajunge la 57 grade Celsius.
Atentie! Nu trebuie sa fiarba!
Transferam amestecul in vasul mixerului si mixam la viteva mare cateva minute (compozitia devine ca o crema).
Adaugam gelatina hidratata si topita si mixam la viteza mica, pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei.
Adaugam apoi ciocolata topita si mixam la viteza mica pana se omogenizeaza.
La final, incorporam frisca in 3 etape, amestecand usor cu un tel/spatula sa se omogenizeze.
Incepem sa asamblam tortul.
In inelul de tort, asezam o foaie de blat pe care o trampam usor cu sirop. Peste blat turnam jumatate din mousse-ul de ciocolata neagra. Punem tortul la congelator pana cand pregatim urmatorul mousse.
Mousse de lamaie
Ingrediente
- 1 ou
- 1 galbenus
- Un praf de sare
- 40 grame zahar
- 70 grame ciocolata alba
- 70 grame mascarpone
- 200 grame smantana pentru frisca 30% grasime
- 6 grame gelatina granule hidratata cu 50 ml apa rece.
Preparare
Intr-un vas, rupem ciocolata bucati si o topim la bain-marie.
O lasam deoparte sa se racoreasca. Gelatina se pune la hidratat.
Amestecam oul intreg cu un alt galbenus si zahar si le punem la bain-marie, amestecand continuu pana cand compozitia ajunge la 57 grade Celsius.
Transferam amestescul in vasul mixerului si mixam la viteza mare cateva minute (compozitia devine ca o crema).
Adaugam gelatina hidratata si topita si mixam la viteza mica, pana cand compozitia ajunge la temperatura camerei.
Adaugam apoi ciocolata topita si mixam la viteza mica pana se omogenizeaza.
Mixam frisca pana cand este aproape gata.
In alt vas, punem mascarpone cu zaharul pudra si mixam putin pana se omogenizeaza.
Adaugam frisca si mixam inca putin. Incorporam amestecul de frisca si mascarpone in crema de mai sus. Adaugam aromele si omogenizam bine.
Scoatem tortul de la congelator si turnam jumatate din cantitatea de mousse de lamaie.
Punem din nou tortul la congelator pana cand pregatim cel de-al treilea mousse.
Mousse de capsuni
Ingrediente
- 200 grame capsuni + 70 grame zahar
- 200 grame crema de branza Philadelphia
- 40 grame zahar pudra
- 100 grame smantana lichida 30 % grasime
- 10 grame gelatina granule hidratata cu 80 ml apa rece.
Preparare
Mai intai pregatim piureul de capsuni. Punem pe foc capsunile impreuna cu cele 70 grame zahar si le fierbem pana cand capsunile se inmoaie foarte bine si spuma de deasupra incepe sa dispara. Transferam capsunile in vasul de la blender si le pasam.
Lasam piureul sa se racesca.
Cand piureul de capsuni s-a racit, punem gelatina la hidratat.
Intr-un vas mixam crema de branza cu zaharul pudra cat sa se omogenizeze.
In alt vas, mixam smantana lichida pana cand aceasta incepe sa prinda consistenta. Adaugam frisca peste crema de branza si mixam pana obtinem o crema fina.
Topim gelatina hidratata si o incorporam in piureul de capsuni, apoi omogenizam.
Adaugam piureul de capsuni peste crema de branza si frisca, putin cate putin, omogenizand usor cu un tel.
Scoatem tortul de la congelator si turnam jumatate din mousse-ul de capsuni.
Punem din nou tortul la congelator pentru 10-15 minute.
Dupa 15 minute, peste mousse-ul de capsuni punem a doua foaie de blat pe care o insiropam usor.
Peste foaie turnam restul de mousse de ciocolata amaruie apoi din nou punem la congelator. 10-15 minute.
Procedam la fel si cu celelalte doua mousse-ui.
Cand ultimul strat de mousse este intarit, punem si ultima foaie de blat si o insiropam usor.
Punem tortul la frigider peste noapte sau minim 6-7 ore.
Inlaturam inelul de tort, scoatem folia cu grija, apoi decoram tortul.
Pentru decor am folosit 500 grame frisca batuta.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[/remember]
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018
One Comment