Tort Amandina — Alina's Cuisine

Tort Amandina

Tort Amandina

image_pdfimage_print

Pentru copiii anilor ’80-’90, amandina va rămâne o prăjitură ce trezește nostalgii și fiecare linguriță cu prăjitură pe care o vom savura ne va transpune, cumva, în copilărie, trezindu-ne amintirea năzdrăvăniilor de pe atunci, a vechilor prieteni de joacă sau a locurilor în care am trăit și care, atunci, erau tot universul nostru.

Ați mâncat vreodată o amandină la o cofetărie modernă și v-ați gândit că parcă mai bună era cea din copilărie?

Acesta este motivul pentru care, de câte ori am ocazia, pregătesc amandine și încerc ca, folosind ingrediente de calitate, să reproduc gustul care mi-a rămas atât de bine întipărit în minte.

tort amandina 024

Mai trebuie să mai găsesc și câteva sticle de Quik. 😀

quik-cola

Ingrediente blat

  • 6 ouă
  • 200 grame zahăr
  • 30 ml apă
  • 30 ml ulei
  • 8 linguri făină
  • o linguriță praf de copt
  • 20 grame cacao

Preparare blat

Separăm albușurile de gălbenușuri.

Albușurile se bat spumă, cu un praf de sare și puțină zeamă de lămâie.

tort amandina 000

Adăugăm zahărul treptat și mixăm până avem o bezea tare.

tort amandina 002

Adăugăm apa și gălbenușurile frecate mai înainte cu ulei.

tort amandina 001

tort amandina 003

tort amandina 004

Din momentul în care adăugăm gălbenușurile amestecăm compoziția cu un tel sau o spatulă, nu cu mixerul.

După ce s-a omogenizat, adăugăm făina amestecată în prealabil cu praful de copt și cacao.

tort amandina 005

 

tort amandina 006

Amestecăm ușor și turnăm compoziția într-o tavă cu diametrul de 26 cm, tapetată cu hârtie de copt.

tort amandina 007

Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, aproximativ 30 de minute (facem testul scobitorii).

tort amandina 009

tort amandina 010

Lăsăm blatul să se răcească.

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

tort amandina 027

Ingrediente sirop

  • 500 ml apă
  • 250 grame zahăr
  • 3 plicuri capuccino cu aromă de ciocolată sau rom
  • esență de rom, după gust

Preparare sirop

Se pune la fiert apa cu zahărul și capuccino. După ce dă în clocot se mai fierbe câteva minute.

Oprim focul și adăugăm esența de rom.

Lăsăm siropul să se răcească.

Ingrediente cremă

  • 300 grame ciocolată cu lapte
  • 300 grame smântână lichidă pentru frișcă (eu o folosesc pe aceasta)
  • esență de rom

Preparare cremă

Punem pe foc smântâna împreună cu ciocolata ruptă bucăți, la foc mic.

tort amandina 011

Avem grijă să nu fierbem, ci doar să topim ciocolata.

tort amandina 012

Mutăm crema într-un vas, acoperim cu un capac și o punem la congelator aproximativ 90-120 minute (să aibă o consistență cremoasă, nu lichidă).

tort amandina 013

Scoatem vasul din congelator și mixăm până obținem o cremă spumoasă.

tort amandina 014

Adăugăm esență de rom după gust.

 

Asamblare

Trei sferturi din cremă se folosește pentru umplutură, iar un sfert se păstrează pentru decorare.

Tăiem blatul în două, așezăm primul blat pe un platou și îl însiropăm cu jumătate din cantitatea de sirop.

tort amandina 015

Punem crema pentru umplutură, acoperim cu cel de al doilea blat și ăl însiropăm și pe acesta cu restul de sirop. O parte din sfertul de cremă pe care l-am oprit anterior o folosim pentru a acoperi blatul cu un strat fin.

tort amandina 017

Îl punem la rece aproximativ o oră, după care se îmbracă cu glazura de ciocolată și se decorează cu restul de cremă.

Pentru decorare, pe o hârtie de copt am hașurat un model, pe care cu un poș cu dui fin am trasat cu ciocolată topită.

tort amandina 019

Am dat la răcit și am folosit modelul pentru decorare pe lateral.

tort amandina 024

Ingrediente glazură de ciocolată

  • 90 ml frișcă lichidă
  • 135 grame ciocolată neagră sau cu lapte
  • o lingură și jumătate cu miere
  • vanilie

Preparare glazură de ciocolată

Într-un vas punem frișca lichidă, mierea și esența de vanilie și aducem compoziția la punctul de fierbere.

Oprim focul și adăugăm ciocolata ruptă bucăți.

Omogenizăm până ciocolata s-a topit, o lăsăm să se răcorească pentru câteva minute,  după care va fi folosită la acoperirea blatului umplut.

tort amandina 032

tort amandina 029

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

De la prietenii Alina's Cuisine

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)