Savarine

Savarine

image_print

Savarina este una dintre prajiturile preferate ale copilariei mele. Zilele acestea am avut un pic mai mult timp, asa ca am trecut la treaba! Si ca sa imi amintesc de copilarie, am zis sa incerc reteta de savarine din nemuritoarea carte de bucate, cunoscuta de orice gospodina din Romania, cea a Sandei Marin, pe care o puteti cumpara de aici.

savarine044

Aluat:

Ingrediente

  • 250 grame faina 000
  • 10 grame drojdie proaspata sau 4 grame drojdie uscata
  • 100 ml lapte caldut
  • 3 oua
  • 75 grame unt topit
  • 1 lingura zahar
  • Un praf de sare
  • Unt pentru uns formele

Preparare

Intr-un castron cernem faina. Drojdia se dizolva in 50 ml lapte caldut. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem laptele amestecat cu drojdia, si un praf de sare.savarine003

Tragem cate putina faina de pe margini pana obtinem o compozitie moale. Presaram putin faina deasupra, acoperim cu un prosop si lasam 10 minute sa se activeze drojdia.

Dupa cele 10 minute, adaugam ouale, restul de 50 de ml lapte caldut.

savarine004

savarine005Se framanta bine apoi se lasa la crescut aproximativ 30 de minute. In acest timp ar trebui sa-si dubleze volumul. savarine006

Dupa 30 de minute adaugam untul topit si fierbinte (cat sa nu arda la mana), zaharul si se framanta din nou.

savarine008

savarine009

Aluatul este moale, lipicios, nu va speriati ! Asa trebuie sa fie !

savarine010

Preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius, Ungem formele cu unt si punem aproximativ 25-27 grame aluat in fiecare forma.

savarine011Asta a fost in cazul meu. Daca aveti forme mai mari va orientati astfel incat aluatul sa fie cam 1/3 din inaltimea formei.

Dupa ce  le punem in forme, le acoperim cu un prosop si le lasam la crescut 30-45 de minute.

savarine014

Se coc la 180 de grade Celsius aproximativ 20-25 minute.

savarine019

Dupa coacere, le scoatem din forme si le lasam sa se raceasca.

savarine016

 

Siropul

Ingrediente

  • 500 ml apa
  • 250 grame zahar
  • Coaja razuita de la o lamaie
  • 3-4 linguri rom (depinde cat de bun este).

Preparare

Punem apa cu zaharul  si coaja de lamaie la fiert. savarine021Fierbem inca 5 minute dupa ce da in clocot. Cand se raceste adaugam romul.savarine022

 

Asamblare

Intoarcem savarinele cu baza in sus si taiem cate un capacel la fiecare.

Punem savarinele in sirop, le intoarcem pe toate partile, apoi le punem pe un gratar sa se scurga.  savarine023

savarine024Daca vi se pare ca mai necesita sirop, le mai scufundati inca o data. Le punem la frigider pentru o ora, cat sa traga putin siropul, apoi le ungem pe deasupra cu putina dulceata sau jeleu de zmeura, fructe de padure, ce va place.

savarine027

Pentru decor am folosit 500 grame smantana fermentata 30% grasime batuta cu 2 linguri zahar pudra vanilat si 2 linguri zahar tos.savarine026 Cu ajutorul unui pos am umplut  fiecare savarina. Dupa ce le-am ornat le punem la frigider pana a doua zi, sau daca nu rezistati (ca mine!), macar 3-4 ore.

savarine028

Sunt absolut delicioase !!

Pofta mare !!

savarine047

[remember title=”Nu uita!”]

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

[/remember]

[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

[/photo]

 

 

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.