Rulouri umplute cu crema de vanilie

Rulouri umplute cu crema de vanilie

Rulouri umplute cu crema de vanilie

image_pdfimage_print

Stand intr-o seara si gandindu-ma ce dulciuri facute in casa mai mancam in copilarie, mi-am amintit brusc de acele rulouri minunate, umplute ce crema de vanilie aromata si fina si pudrate usor cu zahar pudra.

Le facea matusa mea si foarte bune mai erau ! Si astfel, in cautarea gustului copilariei, am ales sa fac eu insami pentru prima data aceste rulouri, improvizand, bineinteles si folosind pentru rulourile in sine, reteta de gogosi ciambelle (care raman foarte fragede si dupa racire) a Laurei Adamache si o crema de vanilie clasica dar putin mai tare.

rulouri umplute . 000

Asadar, sa trecem la reteta in sine 🙂 :

Ingrediente

Maia:

  • 80 g faina
  • 25 g drojdie
  • 50 ml apa

 Aluat:

  • 360 g faina
  • 70 g zahar
  • Un varf sare
  • Vanilie
  • Coaja portocala/lamaie razuite
  • 80 g unt la temperatura camerei
  • 2 oua intregi si 2 galbenusuri

Preparare maia

Dizolvam drojdia in 50 ml apa usor calduta si amestecam cu faina pana obtinem o biluta compacta pe care o crestam cu cutitul. O scufundam intr-un vas cu cca. 800 ml apa calduta si asteptam 15 minute pana se ridica la suprafata.

Preparare aluat

Intre timp, punem intr un vas faina, facem la mijloc o gaura in care adaugam zaharul, aromele, untul moale si ouale. Framantam pana obtinem un aluat omogen. Scoatem maiaua din apa (intre timp s-a umflat si s-a ridicat la suprafata) si o scurgem de apa – eu am luat-o cu o spumiera. Adaugam maiaua scursa in aluat si framantam bine pana ce aceasta este bine inglobata in aluat. Lasam la crescut o ora.

Cat timp creste aluatul, facem crema, care oricum trebuie sa se raceasca bine.

Ingrediente crema

  • 1 litru lapte
  • 70 g amidon
  • 4 galbenusuri
  • 350 g zahar
  • Semintele de la o pastaie de vanilie/esenta vanilie
  • 100 g unt

Preparare crema

Laptele il punem la incalzit impreuna cu pastaia de vanilie. Intre timp,amestecam ouale,zaharul si amidonul formand o “pasta” pe care o adaugam in laptele caldut si apoi le fierbem impreuna pana se intaresc si amestecand incontinuu pentru a nu se prinde de fundul vasului. Cand crema este fiarta, adaugam untul gras si amestecam energic. Acoperim cu o folie din plastic si lasam la racit.

Asamblare

Acum vine partea migaloasa: formarea rulourilor.

Eu am niste forme speciale din tabla, matusa mea le avea din lemn.

Punem intr-o cratita aproximativ 800 ml ulei la incins. Din aluatul dospit intindem o foaie groasa de cca. 3mm din care, cu ajutorul unui cutit sau cutit pentru taiat pizza, taiem fasii lungi, late de aproximativ 1-1,5 cm. Aceste fasii le-am infasurat pe toata lungimea ruloului.

Sa zicem ca eu am prajit cate 5 rulouri, dar asta este in functie de marimea cratitei fiecaruia. Atentie la uleiul incins! Cu ajutorul unui cleste, le-am intors si prajit pe toate partile, iar apoi le-am lasat sa se scurga bine pe servetele de hartie.

Si tot asa, pana la terminarea aluatului. Dupa racorirea rulourilor, am trecut la umplerea lor cu crema, cu ajutorul unui pos.

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.

Anda Maria

<
De cand ma stiu imi place sa imi petrec majoritatea timpului in bucatarie. In special imi place sa "prajituresc" 🙂 : fie ca ma inspir de pe bloguri,de pe grupul de "Retete de mamici" sau fie ca inventez diferite preparate, imi place sa le prezint intr-un mod cat mai apetisant si inedit. De aceea, va invit, dragilor, sa vedeti si realizarile mele in materie de bucatarie si imi doresc din tot sufletul sa fie pe placul vostru si de ce nu, sa incercati si retetele mele !

Latest posts by Anda Maria (see all)