Prajitura Lamington sau prajitura tavalita - Alina's Cuisine

Prăjitura Lamington sau, pe românește, Tăvălită!

Prăjitura Lamington sau, pe românește, Tăvălită!

image_print

Dragele mele, multe dintre noi pregătim prăjitura Tăvălită. Eu una sunt mare iubitoare de  nuca de cocos. Am facut-o de  multe ori, după mai multe retete. Azi am cautat reteta originala a acestei prajituri.

Asadar, Lamington isi are originile in indepartata Australie, numele sau provenind de la Lord Lamington  care  a fost guvernator intre anii 1896-1901. Este o prajitura extrem de simpla dar foarte aromata, fapt  pentru care se serveste si azi cu succes in cafenelele din Australia  si Africa de Sud, uneori fiind umpluta cu dulceata de capsuni sau un strat fin de crema. Oricum ar fi, este minunata !

lamingtons sau tavalita 029

Ingrediente blat

  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 200 grame făină
  • 1  ½ lingurita praf de copt
  • vanilie
  • 120 g unt topit si racit (folosiți un unt de calitate, de exemplu acesta)

Preparare blat

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.

Intr-un vas, batem ouale si adaugam zaharul . Batem la viteza mare pana avem o compozitie cremoasa.

lamingtons sau tavalita 000

 

lamingtons sau tavalita 001

Adaugam vanilia, faina cernuta si amestecata cu  praful de copt si amestecam usor cu o spatula sau un tel. Adaugăm puțin câte puțin untul topit și continuăm să omogenizăm.

lamingtons sau tavalita 002

lamingtons sau tavalita 003

Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem aproximativ 25 de minute.

lamingtons sau tavalita 005

Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca.

lamingtons sau tavalita 006

Ingrediente glazură de cacao

  • 100 g unt
  • 250 ml lapte
  • 65 g cacao
  • 350 g zahar pudra
  • esenta de rom
  • 200 g nuca de cocos rasă (eu am folosit aceasta nuca de cocos, bună și ieftină)

Preparare glazură de cacao

Intr-o cratita, punem untul sa se topeasca, apoi adaugam laptele si omogenizam.

lamingtons sau tavalita 013

lamingtons sau tavalita 014

lamingtons sau tavalita 015

 

Adaugam cacaua si zaharul pudra cernute si omogenizam foarte bine.

lamingtons sau tavalita 016

lamingtons sau tavalita 017

lamingtons sau tavalita 018

Fierbem glazura pana cand incepe sa se ingroase.

lamingtons sau tavalita 019

Oprim focul, adaugam esenta de rom dupa gust si o lasam sa se mai racoreasca.

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

Asamblare

Taiem blatul racit in cuburi .

lamingtons sau tavalita 008

lamingtons sau tavalita 012

 

Luam fiecare bucata de prajitura, infigem o furculita in ea, o scufundam in glazura, apoi o dam prin nuca de cocos!

lamingtons sau tavalita 022

lamingtons sau tavalita 023

lamingtons sau tavalita 025

lamingtons sau tavalita 028

Poftă bună!

lamingtons sau tavalita 032

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

De la prietenii Alina's Cuisine

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)