Prajitura cu crema de nuca
Zilele trecute mi-a fost dor de o prajitura din copilarie (ma mai apuca nostalgia uneori). In caietul cu retete vechi, am gasit aceasta reteta de prajitura cu crema de nuca. Recitind-o mi-am amintit de gustul ei extraordinar de nuca, si cum sunt mare iubitoare de prajituri cu nuca, am trecut la treaba.
Blat:
Ingrediente blat
- 5 oua
- 5 linguri de apa
- 10 linguri de zahar pudra
- ½ plic praf de copt
- 10 linguri de faina
- Vanilie
- Un praf de sare
Preparare blat
Preincalizm cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava dreptunghiulara (30X20 cm)-o ungem cu ulei si tapetam cu faina sau cu hartie de copt.
Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si cu cele 5 linguri de apa la temperatura camerei, apoi adaugam zaharul pudra treptat.
Mixam pana obtinem o bezea tare. Adaugam galbenusurile unul cate unul, si mixam bine dupa fiecare. Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam usor, amestecand cu un tel sau o spatula.
La final adaugam esenta de vanilie.Turnam compozitia in tava si o dam la cuptor pana se rumeneste usor (facem testul cu scobitoarea). Ar trebui sa fie gata cam in 20-25 de minute.
Dupa ce s-a copt, scoatem tava din cuptor, lasam sa se racoreasca putin, apoi scoatem cu grija blatul din tava. Este foarte pufos!
Il lasam sa se raceasca bine, timp in care pregatim crema.
Crema de nuca:
Ingrediente crema de nuca
- 200 grame biscuiti macinati
- 100 grame unt
- 100 grame zahar
- 2-3 linguri cacao
- 4-5 linguri gem de prune sau de caise
- 150 grame nuca macinata un pic mai mare
- 250-300 ml lapte (depinde cat de mult absorb biscuitii)
- 1 fiola esenta de rom Dr. Oetker.
Preparare crema de nuca
Intr-un vas punem biscuitii macinati, zaharul, nuca si adaugam laptele treptat.
Omogenizam, punem cacaua, gemul, iar la final untul frecat spuma si esenta de rom.
Crema trebuie sa fie mai consistenta, sa nu curga. Daca vi se pare prea moale, mai adaugati biscuiti macinati.
Sirop
Ingrediente sirop
- 100 ml apa
- 1 plic capuccino de ciocolata/rom
- Zahar dupa gust.
Preparare
Se pun toate pe foc la fiert pana dau in clocot, apoi lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Asezam blatul pe o tava, il insiropam si intindem deasupra crema de nuca. Nivelam bine si o dam la rece o ora.
Glazura de ciocolata:
Ingrediente glazura
- 100 grame ciocolata cu lapte
- 50 ml smantana lichida
- O lingurita cu miere
- vanilie
Preparare
Într-un vas punem smantana lichidă, mierea și esența de vanilie și aducem compoziția la punctul de fierbere.
Oprim focul și adăugăm ciocolata ruptă bucăți.
Omogenizăm până ciocolata s-a topit, o lăsăm să se răcorească pentru câteva minute, dupa care o intindem peste crema de nuca.
Deasupra glazurei am presarat, bucati de nuca mai maricica (aproximativ 50 grame).
Dam prajitura la frigder pentru 2-3 ore, apoi o portionam.
[remember title=”Nu uita!”]
Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!
[photo title=”Ai incercat aceasta reteta?”]
Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!
[/photo]
Latest posts by Alina's Cuisine (see all)
- Painici fara framantare - 5 aprilie 2020
- Prăjitura Arlechin - 13 ianuarie 2019
- Blat pufos de vanilie - 10 martie 2018