Prajitura cu crema de nuca — Alina's Cuisine

Prajitura cu crema de nuca

Prajitura cu crema de nuca

image_pdfimage_print

Zilele trecute mi-a fost dor de o prajitura din copilarie (ma mai apuca nostalgia  uneori). In caietul cu retete vechi, am gasit aceasta reteta de prajitura cu crema de nuca. Recitind-o mi-am amintit de gustul ei extraordinar de nuca, si cum sunt mare iubitoare de prajituri cu nuca, am trecut la treaba.

prajitura cu crema de nuca 022

Blat:

Ingrediente blat

  • 5 oua
  • 5 linguri de apa
  • 10 linguri de zahar pudra
  • ½ plic praf de copt
  • 10 linguri de faina
  • Vanilie
  • Un praf de sare

Preparare blat

Preincalizm cuptorul la 180 de grade si pregatim  o tava dreptunghiulara (30X20 cm)-o ungem cu ulei si tapetam cu faina sau cu hartie de copt.

Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si cu cele 5 linguri de apa la temperatura camerei, apoi adaugam  zaharul pudra treptat.  prajitura cu nuca 056

prajitura cu nuca 055

prajitura cu nuca 054Mixam pana obtinem o bezea tare.prajitura cu nuca 053 Adaugam galbenusurile unul cate unul, si mixam bine dupa fiecare. prajitura cu nuca 052Faina o amestecam cu praful de copt si o incorporam usor, amestecand cu un tel sau o spatula.prajitura cu nuca 048

prajitura cu nuca 047 La final adaugam esenta de vanilie.prajitura cu nuca 049Turnam  compozitia in tava si o dam la cuptor pana se rumeneste usor (facem testul cu scobitoarea). Ar trebui sa fie gata cam in 20-25 de minute.prajitura cu nuca 046

prajitura cu nuca 045

Dupa ce s-a copt, scoatem tava din cuptor, lasam sa se racoreasca putin, apoi scoatem cu grija blatul din tava. Este foarte pufos!prajitura cu nuca 043

Il lasam sa se raceasca bine, timp in care pregatim crema.

Crema de nuca:

Ingrediente crema de nuca

  • 200 grame biscuiti macinati
  • 100 grame unt
  • 100 grame zahar
  • 2-3 linguri cacao
  • 4-5 linguri gem de prune sau de caise
  • 150 grame nuca macinata un pic mai mare
  • 250-300 ml lapte (depinde cat de mult absorb biscuitii)
  • 1 fiola esenta de rom Dr. Oetker.

Preparare crema de nuca

Intr-un vas punem biscuitii macinati, zaharul, nuca si adaugam  laptele treptat.prajitura cu nuca 040

prajitura cu nuca 039 Omogenizam, punem cacaua, gemul, iar la final untul frecat spuma si esenta de rom. prajitura cu nuca 038

prajitura cu nuca 037

prajitura cu nuca 036

prajitura cu nuca 035

prajitura cu nuca 034Crema trebuie sa fie mai consistenta,  sa nu curga. Daca vi se pare prea moale, mai adaugati biscuiti macinati.

Sirop

Ingrediente sirop

  • 100 ml apa
  • 1 plic capuccino de ciocolata/rom
  • Zahar dupa gust.

Preparare

Se pun toate pe  foc la fiert pana dau in clocot, apoi lasam sa se raceasca la temperatura camerei.prajitura cu nuca 033

Asezam blatul pe o tava, il insiropam si  intindem deasupra crema de nuca. Nivelam bine si o dam la rece o ora.prajitura cu nuca 031

prajitura cu nuca 030

prajitura cu nuca 028

Glazura de ciocolata:

Ingrediente glazura

  • 100 grame ciocolata cu  lapte
  • 50 ml smantana lichida
  • O lingurita cu miere
  • vanilie

Preparare

Într-un vas punem smantana lichidă, mierea și esența de vanilie și aducem compoziția la punctul de fierbere.

Oprim focul și adăugăm ciocolata ruptă bucăți.

prajitura cu nuca 027

Omogenizăm până ciocolata s-a topit, o lăsăm să se răcorească pentru câteva minute,  dupa care o intindem peste crema de nuca.

prajitura cu nuca 026

Deasupra glazurei am presarat, bucati de nuca mai maricica (aproximativ 50 grame).

prajitura cu crema de nuca 023

Dam prajitura la frigder pentru 2-3 ore, apoi o portionam.

Am decorat cu frisca batura, aproximativ 200 grame.prajitura cu crema de nuca 010

Nu uita!

Daca iti plac retetele explicate de mine, intra pe pagina mea de Facebook, Alina’s Cuisine, si da-mi un LIKE. Iti multumesc!

prajitura cu crema de nuca 011

Ai incercat aceasta reteta?

Ti-a placut? Impartaseste cu noi rezultatul. Intra aici si incarca fotografia facuta de tine. Nu iti face griji daca nu este profesionista, nici noi nu suntem. Vei gasi mai apoi fotografia ta pe aceasta pagina. Iti multumesc!

The following two tabs change content below.
Mama, sotie... Retetele mele sunt cele facute in casa, pentru familie, fara pretentii de CHEF. Pot sa va asigur insa ca sunt gustoase! Spre sfarsitul anului 2014, am devenit membra a unui grup pe Facebook, denumit „Retete de mamici” (multumesc tuturor admin-ilor grupului). Am inceput sa postez incercarile mele culinare, a inceput sa imi placa, am inceput sa explorez, a inceput sa imi placa, am invatat lucruri noi, a inceput sa imi placa si mai mult…Si iata ca acum impartasesc cu voi aceasta pasiune.

Latest posts by Alina's Cuisine (see all)